Video: Ford z napredno zavorno lučjo

16. 7. 2013
Deli
Video: Ford z napredno zavorno lučjo

Pri Fordu preskušajo tehnološko napredno 'zavorno luč', ki že od daleč opozori druge voznike.

Seveda je govora o komunikacijski funkciji za opozarjanje med vozili, s katero bi bili vozniki obveščeni, da vozila pred njimi zavirajo - tudi v primeru, če zaradi ovinka ali prometa niso vidna. Eksperimentalna tehnologija, ki so jo poimenovali 'elektronska zavorna luč', oddaja brezžične signale, zaradi katerih zasveti opozorilna lučka na armaturni plošči vozil, ki vozijo zadaj. Raziskava je pokazala, da bi lahko tehnologija pomagala voznikom hitreje zavirati in se tako izogniti trčenju ali vsaj zmanjšati njegove posledice.

Omenjena tehnologija je ena izmed dvajsetih, ki jih je Ford preskušal v okviru štiriletnega skupnega raziskovalnega projekta Safe Intelligent Mobility - Testfield Germany (varna inteligentna mobilnost - preskusno območje Nemčija), z namenom odkriti inteligentne varnostno-transportne sisteme, s katerimi bi lahko zmanjšali število prometni zamaškov in predvsem povečali varnost na cestah.

Na zaključni predstavitvi projekta (SIM) ki je konec junija potekala v Frankfurtu, so prikazali povzetek ugotovitev terenskih preizkusov in različne tehnologije. Med njimi so bile tudi tehnologije, ki jih je v sklopu projekta, zaključenega decembra 2012, razvil in preizkusil Ford.

Praktični preizkusi v projektu SIM so potekali na območju Frankfurta, v njih pa je sodelovalo 500 testnih voznikov in 120 vozil, vključno z 20 Fordovimi S-MAX-i. Vozniki so v več kot 41.000 urah prevozili 1,6 milijona kilometrov po javnih cestah in na zaprtem testnem poligonu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"