Fordov nadgradil enega najpomembnejših asistenčnih sistemov (video)

13. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli
Fordov nadgradil enega najpomembnejših asistenčnih sistemov (video) (foto: Ford)
Ford

Vožnja in prehitevanje na avtocesti bodo postali še precej varnejši.

Tehnologija opozarjanja na vozila v mrtvem kotu se je do danes razširila med praktično vsa nova vozila na trgu in tako le še s težavo najdemo nov avtomobil brez tega sistema. Brez dvoma gre za rešitev, ki znatno pomaga zmanjšati število prometnih nesreč na avtocesti, vseeno pa so (bili) pri Fordu mnenja, da je še dovolj manevrskega prostora za nadgradnjo. Še več, celoten sistem so iz 'segmenta' pasivnih asistenčnih tehnologij prenesli v segment aktivnih pripomočkov.

Do sedaj znani sistemi namreč še vedno le opozarjajo na vozila v mrtvem kotu, vseeno pa se včasih zgodi, da se tam nenadoma pojavi neznano vozilo, ali pa voznik še vedno spregleda vozilo, ki je bilo tam že prej, zaradi česar pride do trk. Opozorilniki za vozila v mrtvem kotu namreč še vedno počnejo le-to: opozarjajo na vozila, nikakor pa ne vplivajo na samo vožnjo oziroma na pot vozila.

Sistem, ki so ga sedaj predstavili pri Fordu in ga najprej namenili modelu Kuga pa na drugi strani počne prav to. Do 20-krat v sekundi je namreč sposoben preveriti enega ali oba vozna pasova ob vozilu in tako ves čas spremljati promet ob ter za vozilom. V primeru, da se voznik odloči za menjavo pasu ravno v trenutku, ko se s strani ali od zadaj približuje vozilo, lahko sistem praktično v trenutku zavrti volanski obroč stran od prihajajočega vozila in tako prepreči morebitno trčenje.

Sam sistem sicer ni popolna novost, saj gre za združitev tehnologij, uporabljenih pri sistemu za nadzor mrtvega kota in pa sistema za ohranjevanje vozila na voznem pasu. Območje delovanja sistema se nahaja na intervalu med 65 in 200 kilometri na uro, pri čemer pa sistem zazna le vozila, ki potujejo vsaj 30 kilometrov na uro hitreje in so oddaljena največ 28 metrov. V praksi to pomeni, da je sistem bolj ali manj uporaben zgolj na avtocestah, kjer pa je nevarnost za nastanek tovrstnih nesreč tudi največja.

»Številne voznike prej ali slej preseneti drugo vozilo, ki se ‘pojavi od nikoder’,« je dejal Glen Goold, glavni programski inženir za Kugo. »Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote je kot dodaten par oči na hrbtu in pomaga, da bi se nekaj sekund napačne presoje spremenilo v nekaj veliko bolj resnega ali morda celo tragičnega.«

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol