Fordov večnamenski dostavnik za ljudi z veliko domišljije

26. 11. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

E-Tourneo Custom se dokazuje s prostornostjo, zmogljivostjo in tehnologijo, dizelske in hibridne izvedbe ostajajo v igri.

Pri Fordu so razkrili nov potniški dostavnik E-Tourneo Custom, ki z baterijsko-električnim pogonskim sklopom lahko prevozi do 370 kilometrov. Tehnologija baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW, vozniku pa je na voljo tudi možnost vožnje z eno stopalko za še učinkovitejšo uporabo energije ter bolj sproščeno in udobno vožnjo. 

Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v osmih urah, s hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah. E-Tourneo Custom zmore največjo vlečno zmogljivost 2000 kilogramov in izdatno nosilnost za potnike in tovor. Če je verjeti Fordu, novinec potnikom ponuja bistveno višjo raven udobja in priročnosti, kot jo je bil sposoben  predhodnik.

Paleta modela Tourneo Custom obsega tudi priključno hibridno izvedbo z vzporednim hibridnim sistemom, sestavljenim iz 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom za vožnjo na dolge razdalje ter električnega motorja in baterijskega sklopa z uporabno kapaciteto 11,8 kWh, ki omogoča izključno električni doseg več kot 50 kilometrov. 

Poleg elektrificiranih pogonskih sklopov bo v Fordovi ponudbi tudi Tourneo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev z močjo 100, 110 ali 125 kilovatov (136 KM, 150 KM ali 170 KM) v kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Novi Tourneo Custom ima tudi možnost štirikolesnega pogona za uporabnike, ki potrebujejo možnost vožnje v vsakem vremenu, in lastnikov, ki morajo priti do težje dostopnih kampov, plaž in poti. Sistem prek elektronsko krmiljene sklopke navor inteligentno porazdeli med osi, prilagoditev pa zahteva manj kot 20 milisekund. 

Izboljšana oprema notranjosti se začne s prilagodljivim novim sistemom sedežev z vodili v drugi in tretji vrsti, ki omogoča največjo prilagodljivost pri urejanju kabine in zagotavlja optimalen prostor za potnike in njihovo prtljago. Ker so sedeži na vodilih, jih je mogoče vzdolžno pomikati in po potrebi tudi odstraniti.

Razkošna oprema kabine vključuje dodatne nove funkcije, s katerimi lahko kupci prilagodijo vozilo in izboljšajo svojo potovalno izkušnjo, vključno z veliko stekleno panoramsko streho, ki povečuje občutek prostora in svetlobe za potnike, infrardeča obdelava pa pomaga ohranjati prijeten hlad v kabini med potovanji pod vročim soncem. Drsna stranska vrata z električnim pogonom imajo tudi funkcijo prostoročnega upravljanja, tako da jih je mogoče odpreti z zamahom z nogo ob sprednjem kolesu, če voznik na primer nosi težke predmete.

Lastniki lahko nekatere funkcije upravljajo na daljavo, na primer polnjenje, vnaprej ogrejejo baterijo in kabino, na daljavo zaklenejo vrata in nadzirajo varnost vozila, prav tako pa si lahko prek aplikacije zagotovijo opozorila o stanju vozila; poslovnim uporabnikom je na voljo programska oprema Ford Pro za povečanje produktivnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja