Formula E: Jean-Eric Vergne z zmago med najboljšo trojico

23. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po treh sušnih dirkah se je Vergneju uspelo vrniti na vrh in med kandidate za naslov prvaka.

Današnja dirka serije Formula E je prinesla pravo nasprotje kaotični zadnji dirki v Hongkongu, temu primerni pa so bili tudi rezultati ob njenem koncu. Po tem, ko preteklo dirko ni osvojil niti ene točke, je namreč v kitajskem mestu Sanya šesto zmago v karieri slavil voznik moštva DS Techeetah, Francoz Jean-Eric Vergne. Ob tem je dober rezultat napovedal že na kvalifikacijah, kjer je osvojil drugo startno pozicijo in tako dirko začel ob boku Oliverja Rowlanda.

Vergne in Rowland sta dirko v svoje roke vzela že na startu in vodilni poziciji v rokah zadržala vse do konca. Do spremembe v vodstvu je tako prišlo šele na polovici dirke, ko je Vergne s spretnim manevrom v 11. ovinku prevzel vodstvo in ga zadržal do konca dirke, do katerega je na progo zapeljal tudi varnostni avtomobil.

Zmaga na domačih tleh za še večje veselje

Dirko sta sicer v veliki meri zaznamovali tudi dve nesreči. Že v prvem krogu je namreč prišlo do trčenja med do tedaj vodilnim v skupnem seštevku Samom Birdom in Stoffelom Vandoornom, zaradi katerega sta pozneje oba dirkača odstopila. Drugo pomembno trčenje se je nato pripetilo v drugi polovici dirke, ko sta trčila Andre Lotter in Alexander Sims. Slednji po trku, zaradi katerega je bila dirka celo prekinjena, vožnje ni mogel nadaljevati, medtem ko je Lottru, sicer moštvenemu kolegu Vergna, uspelo priti vse do četrtega mesta in tako zaokrožiti ekipni uspeh DS Techeetah. Mednju sta se sicer vrinila še Rowland in Antonio Felix da Costa.

Jean-Eric Vergne je po dirki dejal: »To je bila prva zmaga naše nove ekipe in hkrati sem vesel ter ponosen, da sem lahko DS-u pripeljal to zmago. Gre namreč za novo razmerje in tako kot vedno je bil tudi ta začetek težak. A biti 20 dirk zapored med dobitniki točk in nato tri dirke zapored končati brez ene same točk je zelo težko. Vse od dirke v Hongkongu sem zelo slabo spal. Za nas je bil to torej težak dan – smo kitajska ekipa in zmaga na domačih tleh je nekaj najboljšega. Na odru za zmagovalce smo zato poslušali kitajsko himno, ljudje so peli ... bilo je kar precej čustveno.« Vergne se je z zmago in dodatno osvojeno točko za najhitrejši krog povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku, ki si ga deli s Samom Birdom.

Rezultati:

  1. Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH 1:02:50.185s (26)
  2. Oliver Rowland Nissan e.dams +1.762s (21)
  3. Antonio Felix da Costa BMW i Andretti Motorsport +3.268s (15)
  4. Andre Lotterer DS TECHEETAH +4.631s (12)
  5. Daniel Abt Audi Sport ABT Schaeffler +5.972s (10)
  6. Jerome D’Ambrosio MAHINDRA RACING +17.340s (8)
  7. Pascal Wehrlein MAHINDRA RACING +18.367s (6)
  8. Sebastien Buemi Nissan e.dams +19.405s (4)
  9. Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing +20.646s (2)
  10. Felipe Massa VENTURI Formula E Team +27.739s (1)

Skupen seštevek točk:

  1. Antonio Felix da Costa BMW i Andretti Motorsport 62
  2. Jerome D’Ambrosio MAHINDRA RACING 61
  3. Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH 54
  4. Sam Bird Envision Virgin Racing 54
  5. Lucas di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler 52
  6. Edoardo Mortara VENTURI Formula E Team 52
  7. Daniel Abt Audi Sport ABT Schaeffler 44
  8. Robin Frijns Envision Virgin Racing 43
  9. Andre Lotterer DS TECHEETAH 41
  10. Pascal Wehrlein MAHINDRA RACING 36
  11. Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing 36

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"