Frankfurt 2013: Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse

13. 9. 2013
Deli

Če ti je vzor (ali še bolje bližnji sorodnik) dirkalni Lamborghini Gallardo Super Trofeo, potem je to dobra popotnica, kajne?

Gallardo LP 570-4 Squadra Corse je najhitrejši primerek Gallarda, saj so dirkaški pokalni primerek samo toliko spremenili, da je možno z njim tudi na navadno cesto. To je torej Squadra Corse v bistvu Gallardo Super Trofeo za vsak dan!

Zato podatki o tehniki ne smejo presenetiti: iz 5,2-litrskega motorja V10 so izvlekli kar 570 'konjev', ki superšportnika izstrelijo od 0 do 100 km/h v samo 3,4 sekundah in mu omogočajo 320 km/h končne hitrosti. Za varno ustavljanje 1.340 kilogramov težkega avtomobila, kar je kar 70 manj v primerjavi s klasičnim Gallardom LP 560-4, poskrbijo keramični zavorni koluti. 

Hujšanje so dosegli z izdatno uporabo aluminija in delov iz ogljikovih vlaken. Zadnji spojler (ki je prav tako iz ogljikovih vlaken) je neprimerno večji kot pri serijskem avtomobilu, zato pa poskrbi za kar trikrat večji tlak. Oznaka 4 seveda oznanja stalni štirikolesni pogon, za prenos moči pa poskbi robotiziran 6-stopenjski menjalnik e-gear, s katerim upravljamo z obvolanskimi ušesi.  

Podobnosti z dirkalnim bratom je več, med drugim tudi možnost hitre odstranitve motornega pokrova in školjkasti sedeži, čeprav si lahko srečneži omislijo tudi udobnejše. O ceni avtomobila pa pri Lamborghiniju še trmasto molčijo.

Gallarda naj bi zamenjali že prihodnje leto. Naslednik naj bi poimenovali Cabrera, šušlja pa se, da naj bi imel predelan motor 5.2 V10 z okoli 600 'konji'. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja