Frankfurtska študija Seatove Ibize IBZ

19. 9. 2009
Deli

Seat na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavlja študijo IBZ Concept, ki najavlja kombijevsko izvedbo nove Ibize. Ta bo naprodaj naslednje leto.

Študija IBZ Concept združuje prilagodljivost in funkcionalnost z brezkompromisnim designom notranjosti in zunanjosti. Sprednji del študije IBZ Concept je evolucija SEAT-ove prepoznavnega designa v obliki črke V (Arrow Design). Ostre linije na pokrovu motornega prostora simetrično "delijo" vozilo, znanemu obrazu Ibize pa dajejo precizne in drzne poteze. Napete "obrvi" poudarjajo enoti žarometov, ki združujeta svetleče diode (LED) in klasične luči.

Novo satasto mrežo hladilnika z aluminijasto obrobo obdajajo enake prečiščene pravokotne odprtine za dovajanje zraka kot pri Ibizi Cupra. Klasični design v obliki črke V dodatno poudarjata liniji, ki potekata vzporedno z žarometi in elegantno zaključujeta široko odprtino pod odbijačem. Piko na i obliki sprednjega dela pa dajeta aluminijasti obrobi.

IBZ Concept je zasnovana tako, da izstopa. Poglede nezadržno pritegnejo novi žarometi v tehniki LED. Zašiljeni zaključki enote žarometov prehajajo v dinamično linijo (Dynamic Line), ki poteka čez stranski del in sredino sprednjih vrat, notranja struktura svetlobnih teles pa posnema površino diamanta. Osrednji "diamantni sklop" ustvarja snop zasenčenih luči, obdaja pa ga manjši sklop svetlečih diod za dolge luči. Tretji "diamantni sklop" ima funkcijo dnevnih luči. Smernik iz svetlečih diod je integriran na spodnjem delu.

Pod zadnjim pokrovom študije IBZ Concept je velik prtljažnik, ki meri 410 l, po potrebi pa ga lahko še povečate tako, da podrete zadnje sedeže. Na ta način dobite veliko ravno površino, ki sega prav do sprednjih sedežev. Vozilo lahko naložite do stropa, ne glede na to, ali so zadnji sedeži podrti ali v pokončnem položaju.

Nizka nakladalna višina olajšuje natovarjanje težjih ali večjih predmetov. Seveda so na voljo tudi številne možnosti za pritrjevanje predmetov, npr. s pritrdilnimi obročki ali prtljažnimi mrežami.

Še ena zanimiva rešitev je dvojno prtljažno dno. Dodatni drugi nivo služi kot odlagalno mesto. Pod pokrovom sta shranjena rezervno kolo in garnitura avtomobilskega orodja.

Karoserija nove IBZ Concept ima enake kompaktne mere kot "osnovni" model, s skupno dolžino 4.22 m ter enako višino in širino, le da ima širša zadnja vrata, zato je dostop do zadnjih sedežev lažji.

Foto: Seat

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"