Garmin Nüvi 660

4. 2. 2007
Deli

Nüvi 660 je najpopolnejši model te Garminove serije lahkih, prenosnih navigacijskih naprav. S 175 grami je vsekakor dobrodošel sopotnik tako v avtomobilu kot v popotni torbi ali celo žepu na pohajkovanju po neznanem mestu.

Sami smo Nüvija 660 temeljito preizkusili na poti v Pariz in se navduševali nad sliko na desetcentimetrskem barvnem zaslonu, ki v 3D-načinu omogoča pregledno in preprosto orientiranje ter sledenje ukazom. Za povezovanje s telefonskim aparatom skrbi ’modrozobi’ vmesnik, Nüvi 660 pa lahko uporabite tudi za pregledovanje fotografij, če se vam zahoče.

Vmesniki za uporabo so preprosti, zaslon je občutljiv za dotik, naš sopotnik pa nas je z baterijami vodil približno sedem ur. Ob poslušanju glasbe (Nüvi ima tudi predvajalnik za format Mp3 in 700 megabajtov notranjega spomina) se čas avtonomnega delovanja zmanjša na približno tri ure.

Nüvi seveda omogoča neposreden vnos cilja ali pa iskanje po številnih drugih kriterijih. V naši vnemi po čim krajši poti do cilja nas je tja grede (ko smo morali na vzhodno stran Pariza) ’mašinca’ peljala skozi mesto, kjer smo se seveda zataknili v gostem prometu. Zato smo mu za pot nazaj zaukazali obvoz po južni avtocesti okoli mesta in kljub več prevoženim kilometrom pridobili debelo uro. Sicer pa ima Nüvi 660 tudi funkcijo za aktivno vodenje, ki po sistemu TMC sprejema poročila o prometnih zamaških in išče pot okoli njih.

Za najboljšega Nüvija je treba odšteti 599 evrov (najcenejši stane polovico tega zneska), vendar je vsekakor vreden svojega denarja, še posebej ob dejstvu, da stanejo v avtomobile vgrajeni navigacijski sistemi več kot 1.000 evrov. Pa jih ni mogoče elegantno spraviti v žep in peš ’vandrati’ po francoski metropoli.

Boštjan Jevšek

Foto: Saša Kapetanovič