Garmin odslej iz prve vrste

31. 1. 2013
Deli

Če je bilo podjetje Garmin do lani oktobra v Sloveniji prisotno posredno prek podjetja Geoset, pa je od takrat del matične družbe. To po besedah direktorja Jureta Mohoriča pomeni, da bodo naš trg v prihodnje obravnavali bolj resno, kar je z drugimi besedami namig na še več ponudbe za avtomobiliste, športnike in ljubitelje navtike.

Ali, kot je dejal Mohorič, če so imeli lani 14 sodelavcev, jih imajo sedaj devet tisoč. Pri cestnih navigacijah je bil padec prodaje primerljiv padcu prodaje novih avtomobilov v Sloveniji, toda hkrati so obdržali 80-odstotni tržni delež. To pomeni kar okrog 190 tisoč uporabnikov! Nove cestne navigacije, ki jih pri Garminu delijo na osnovne, napredne in premium (pozor na izstopajočo obliko in aktivni magnetni nosilec!), imajo veliko novih funkcij – ali pa so te nadgrajene. Bolj nazorna je označba voznih pasov, sploh kjer so izvozi in križišča bolj kočljivi, realnejša je grafika prometnih znakov, lažje je prepoznavanje glasu, enostavnejše so nadgradnje programske oziroma kartografske opreme (Garmin express), še posebej pa so ponosni na možnost, da voznik traso izbere glede na zmožnosti in počutje (najkrajša, najbolj racionalna ...). Na žalost nekatere funkcije še vedno ne delujejo (ali pa delujejo preslabo), kot recimo prometne informacije, saj so obvestila prevečkrat neažurna.

Pri prodaji njihovih športnih naprav smo, zanimivo, Slovenci celo pred Rusi, zato so tudi za kolesarje, tekače, triatlonce, plavalce in golfiste pripravili precej novosti. Zgolj kot zanimivost: ura Approach S2 bo imela prednaložene podatke za kar 30 tisoč igrišč za golf po svetu, med njimi tudi 14 slovenskih.

Prek portala Garmin Connect se lahko povežete s prijatelji, tekmeci, profesionalci ali z drugimi 2,5 milijona uporabniki ter izmenjate podatke, jih analizirate ali shranite. Za konec pa še nekaj za navtike: za ljubitelje morja bosta zanimivi uri, ki zaznajo padec v morje in pomagajo iskati ribe. (AMr)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"