Garmin predstavil nov obvezen pripomoček vsakega ljubiteljskega dirkača

3. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Garmin Catalyst je čisto pravi računalniški trenažer, ki bo na trackdayih pomagal najti izgubljene sekunde

Tako imenovani trackdayi ali obiski dirkališč so med domačimi ljubitelji hitrosti in zmogljivih avtomobilov priljubljena oblika sprostitve, hkrati pa tudi dobrodošel način sproščanja odvečnega adrenalina za zaprtih dirkališčih namesto na odprtih cestah. Ti vozniki sicer najverjetneje ne bodo nikoli postali profesionalni dirkači, vseeno pa si želijo svoje kroge kar najbolj optimizirati. In odslej bo to še precej lažje.

Vsak dirkač, še posebej na začetku svoje poti za uspešen napredek potrebuje inštruktorja, kar pa lahko prinese precejšnje stroške. Prav zato so pri Garminu razvili napravo, ki deluje kot digitalni inštruktor. Poimenovali so jo Garmin Catalyst in čeprav gre na prvi pogled za klasično navigacijsko napravo, ki jo pritrdimo na steklo oziroma celo privijačimo na armaturno ploščo, gre za precej več kot le to.

Catalyst je namreč naprava, ki spremlja vsako voznikovo potezo na progi in čeprav ni povezana s katerim izmed sistemov v avtomobilu, uspe zgolj podlagi slednja ugotoviti, na katerem delu proge dirkač izgublja čas in kje je njegova hitrost ter linija optimalna. Te podatke mu nato postreže na koncu vsakega kroga ali pa na koncu dirkaškega dne, pri čemer pa vozniku lahko pripravi tudi različne analize.

Voznik tako lahko primerja pet tri ali pet najboljših krogov in primerja časovna odstopanja med njimi. Kot dopolnitev tega lahko primerja dva poljubna kroga in pa primerjavo linij na posameznih odsekih, poleg tega pa dobi podatek, koliko časa bi z izbiro drugačne linije lahko prihranil.

Vrhunca sistema sta dva: Garmin Catalyst je namreč opremljen s kamero, ki snema vožnjo, sistem oziroma funkcija 'The True Optimal Lap' pa je nato sposoben združiti slike najbolje odpeljanih sektorjev in jih združiti v celoto, brez da bi voznik v posnetku opazil kakršnekoli motnje. Druga pomembna lastnost je glasovno vodenje, ki vozniku sporoča, ali naj zavira prej, ali kasneje, ali naj se zavoja loti bolj ostro in tako dalje.

Da gre za (na dirkališču) resnično uporabno napravo je potrjuje tudi profesionalni dirkač Ross Bentley, med drugim tudi zmagovalec dirke za 24 ur Daytone, ki je na testiranjih novosti uspel svoj najboljši čas kroga izboljšati za kar devet desetink sekunde.

Garmin je sicer novost z današnjim dnem že ponudil na trgu posledično pa je znana tudi cena, ki znaša 999,99 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol