Golf 8. generacije bo opremljen z lahkim hibridom

26. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Omenjene tehnologije bodo nato deležni tudi preostali modeli osebnih avtomobilov te znamke.

Pred kratkim smo poročali, da bo Volkswagen nekoliko zamaknil prihod nove generacije modela Golf. Ta naj bi tako namesto ob koncu letošnjega prišel na trg predvidoma šele junija leta 2019. Je pa Volkswagen razkril nove podrobnosti v zvezi z novincem, konkretno z njegovim pogonskim sklopom. Od prihoda na trg bo avtomobil namreč kot prvi Volkswagen opremljen z lahkim hibridom (MHEV).

Podrobnosti o novi tehnologiji sicer za zdaj ostajajo skrivnost, a glede na to, da je predstavitev lahkega hibrida v prihajajoči generaciji modela A6 – ta prihaja na naš trg na začetku letošnjega poletja – napovedal tudi Audi, je pričakovati, da bo Volkswagen novo tehnologijo povzel po modelu, ki ga proizvaja hčerinsko podjetje.

Z lahkim hibridom do večje dinamike

Lahki hibrid bo deloval na tako imenovani 48-voltni tehnologiji ob boku obstoječega 12-voltnega sistema. Tako kot nekateri drugi proizvajalci, ki tovrstno tehnologijo že uporabljajo, bo tudi pri Volkswagnu srce sistema predstavljal zaganjač vozila, ki se bo hkrati uporabljal kot majhen elektromotor. Nanj je priključena manjša baterija, ki se polni z energijo, sproščeno pri zaviranju vozila, elektromotor pa jo nato na kolesni par prenaša prek jermena. Elektromotor bi se med vožnjo vklopil, ko bi voznik umaknil nogo s stopalke za plin, tako pa bi vozniki po predvidevanjih Volkswagna privarčevali do 0,3 litra goriva na 100 kilometrov.

»Elektrifikacija klasičnih pogonskih sklopov (z lahkimi hibridi) bi pomenila nadaljnje zmanjševanje emisij in porabe vozil, hkrati pa povečala vozno dinamiko. Začenjamo intenziven postopek elektrifikacije svojega najbolje prodajanega modela, Golfa. Naš na novo razviti sistem 48-voltnega lahkega hibrida bo tako pomagal pri popularizaciji tovrstnih sistemov,« je dejal dr. Frank Welsch, član Volkswagnovega odbora za razvoj osebnih vozil. Volkswagen namreč kmalu po predstavitvi Golfa načrtuje vgradnjo lahkih hibridnih pogonskih sklopov tudi v večino preostalih osebnih avtomobilov v floti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"