Gorenjci pokazali največji interes

25. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

V polni dvorani Mestne občine Kranj se je zbralo doslej največje število predstavnikov zainteresiranih podjetij, pa tudi tistih, ki e-mobilnost šele spoznavajo.

Kaže, da je največ zanimanja za e-mobilnost med domačimi podjetji v Kranju oziroma na Gorenjskem. Vsaj tako bi lahko sklepali po četrti oziroma zadnji konferenci na temo e-mobilnosti za podjetja, ki je v organizaciji Mestne občine Kranj in Ministrstva za okolje in prostor potekala v gorenjski prestolnici. Na njej se je zbralo največ udeležencev doslej, kar je posledično pomenilo še več zanimivih predavateljev in predvsem več primerov dobre prakse.

Nenazadnje to niti ni presenečenje. Kranj je, kot je poudaril tudi župan Mestne občine Matjaž Rakovec, eno izmed mest, ki je v zadnjih letih že izvedlo kar nekaj ukrepov za razširitev tega področja (od uvedbe subvencioniranega lokalnega prevoza do postavitve največje mreže izposojevalnic električnih koles v Sloveniji, brezplačnega prevoza na klic z električnimi vozili in obnove kolesarskih stez), še več pa naj bi se jih zgodilo v bližnji prihodnosti.

Tako naj bi v različnih obdobjih do leta 2020 postavili med 10 in 15 brezplačnih javnih polnilnih postaj za električne avtomobile, do leta 2025 pa skupno 50. Ob tem naj bi že v prihodnjem letu kupili 10 električnih vozil za potrebe javne uprave v letih 2021-2025 pa še dodatnih 20 za potrebe zavodov in služb, ki delujejo v okviru Mestne občine Kranj. Leta 2021 naj bi se voznemu parku mestnega potniškega prometa pridružil prvi električni avtobus. Vrednost omenjene investicije je ocenjena na milijon evrov.

Tudi v Kranju in okolici je že prisoten Petrol s svojimi storitvami. Nenazadnje njihove električne polnilnice stojijo pred samo občinsko stavbo. Hkrati naj bi se v Kranju kmalu pojavila tudi storitev Prostofer zavoda Zlata mreža, ki smo jo že spoznali na prejšnjih predavanjih. V 15 slovenskih občinah, v katerih za zdaj delujejo, uporabljajo ravno vozila, ki so jih najeli pri Petrolu.

Še precej bolj obsežen, vsaj kar se tiče števila samih storitev, je projekt trajnostnega razvoja podjetja Knauf insulation. Podružnica nemškega podjetja ima namreč sedež v Kranju bližnji Škofji Loki, kjer je prava zbirka rešitev za trajnostni razvoj. Nenazadnje je del kompleksa tudi prvi slovenski projekt, ki je prejel platinasto priznanje za trajnostni razvoj. Stavba namreč na strehi 'nosi' solarno elektrarno z močjo enega megavata – kar bi recimo zadostovalo za šest milijonov kilometrov z električnim avtomobilom. Tudi ti so ena izmed rešitev, ki jih zaposleni v podjetju skupaj z električnimi polnilnicami s pridom uporabljajo in tako bo tudi v prihodnje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol