GHD Gorjanci - Odstop Bubniča, zmaga Grudnika

9. 7. 2021
Deli

V skupni razvrstitvi dobro kaže Kogeju, Bubnič si za obrambo naslova napak skoraj ne more več dovoliti.

Petdeset let je minilo od prve gorske dirke na Gorjance za takratno jugoslovansko državno prvenstvo in letos se je ta dirka vrnila v vsem svojem sijaju. Veliko gledalcev ob progi je videlo prepričljivo zmago Patrika Zajelšnika (Norma FC20M) v skupni razvrstitvi in napet obračun za točke državnega prvenstva. Milan Bubnič (Lancia Delta) je bil resda nesporni favorit in tudi najhitrejši na treningih, toda okvara sklopke v prvi tekmovalni vožnji, potem ko je moral ponoviti štart, je Bubniču prekrižala načrte. Predlani je na Gorjancih Lancio razbil, letos je doživel tehnično okvaro.

Prva letošnja zmaga je po Bubničevi smoli šla v roke Mateja Grudnika (Renault Clio), na drugo mesto pa se je v zadnjih metrih 4,7 kilometra dolge proge prebil Matic Kogej (Mitsubishi Lancer). Kogej je prehitel Matevža Čudna (Renault Clio), zmagovalca divizije II, in Gregorja Vouka (Subaru Impreza).

V državnem prvenstvu je vodstvo prevzel Čuden, ki letos dirka brez napak in kljub le dvokolesnemu pogonu meša štrene favoritom v štirikolesno gnanih specialkah. Če ne bi v hrvaškem Skradinu odstopil Kogej, bi imel ob zmagi v Tolminu in drugemu mestu na Gorjancih lepe možnosti v boju z Bubničem za skupni naslov. Pivčan si po dveh slabših rezultatih, v Tolminu je bil le sedmi, veliko napak letos ne bo več mogel privoščiti, če želi ubraniti naslov.

V diviziji I za državno prvenstvo je bil najhitrejši Luka Brus, ki je na gorski dirki prvič preizkusil Renault Clia Rally5, z enakim dirkalnikom je bil drugi Domen Svet. Najbolj množično in izenačeno je bilo na Gorjancih v pokalu Twingo. V drugi vožnji se je s šestega mesta po prvi do zmage izstrelil začetnik Aljoša Mlakar. V igri stotink je bil drugi Miha Fabijan in tretji Dejan Krofl.

Gorskohitrostno državno prvenstvo se bo avgusta nadaljevalo z dirko v Lučinah na Gorenjskem, ki se je po prisilnem koronadopustu tako kot Gorjanci vrnila v koledar. Preostanek sezone prav gotovo ne bo dolgočasen. Tako lahko sklepamo po razpletu na prvih treh dirkah s tremi različnimi zmagovalci, pa tudi Bubnič se nikakor ne bo sprehodil do naslova državnega prvenstva. To daje čar prihajajočim dirkam in prav to bo ob steze še naprej privabljalo navdušence.

Besedilo: Gregor Pavšič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja