Henry Ford - človek, ki je krojil usodo avtomobila

9. 9. 2013
Deli
Henry Ford - človek, ki je krojil usodo avtomobila

Letos mineva 150 let od rojstva Henry Forda, industrijske legende 20. stoletja in vizionarja, ki je z inovativnimi idejami zaznamoval razvoj avtomobilizma.

Po njegovi zaslugi (uvedel je namreč serijsko proizvodnjo avtomobilov na tekočem traku) so avtomobili postali dostopni množicam, kar je omogočilo preoblikovanje kmetijskih gospodarstev v ZDA in po svetu v uspešne industrijske trge. Številni zgodovinarji mu pripisujejo zasluge za nastanek srednjega razreda v ZDA, saj je njegov za tiste čase revolucionaren sistem relativno visokih zajamčenih plač postavil temelje poštene razdelitve družbenega kapitala, njegoi avtomobili pa so družbo in delovno silo naredili resnično mobilno.

Henry Ford se je v zgodvino zapisal tudi zaradi svojih izjav. Ne le tiste, da lahko Fordovi kupci modela T izberejo katerokoli barvo, le da je črna (kasneje je sicer popustil in dovolil tudi vpeljavo drugih barv), temveč tudi s kakšno, ki je še kako aktualna tudi danes. Po njegovem, na primer, plač ne plačujejo delodajaci - ti so le skrbniki denarja, plače pa plačujejo kupci izdelkov podjetja.

Pri Fordu na jubilej seveda niso pozabili, ohranjajo pa tudi tradicijo tehnične naprednosti, ki jo se začel prav Henry Ford - konec koncev je litrski EcoBoost motor ponovno posatl Motor leta 2013, Ford Ranger poltovornjak leta 2013, Ford Transit Custom pa Mednarodni dostavnik leta 2013.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja