Heroji še naprej furajo v pižamah

30. 11. 2018 | Matija Janežič
Deli

Akcija, s katero pobudniki že dobro leto pod geslom 'Heroji furajo v pižamah' predvsem mlade voznike opozarjajo na nevarnosti, katerim izpostavljajo sebe in svoje sopotnike, če vinjeni sedejo za volan avtomobila, se nadaljuje.

Alkohol namreč še vedno ostaja velik problem predvsem med mladimi, pri katerih je bolj pogost problem hudega opijanja na zabavah med vikendi. Takšni vsekakor ne morejo sesti za volan, zato jih pobudniki akcije iz Zavoda Vozim in njihovi partnerji v projektu – policija in državne ustanove, druge organizacije in podjetja ter znani Slovenci – v okviru akcije še naprej pozivajo, naj vinjeni ne sedajo za volan avtomobila, ampak naj raje pokličejo starše ali druge znance, ki jih trezni pridejo iskat in odpeljejo domov. Hkrati pozivajo tudi starše, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok z zabave, četudi morajo zato v pižami sredi noči vstati iz postelje.

Kot je pokazala statistika prometnih nesreč, je namreč za vsako peto prometno nesrečo s smrtnim izidom še vedno kriva vinjenost voznika, vsako četrto tovrstno nesrečo pa povzročijo mladi vozniki, ki med vožnjo avtomobila v krvi sploh ne bi smeli imeti alkohola. Tudi vsaka četrta smrtna žrtev nesreče zaradi alkohola je mladostnik.

Organizatorji akcija opažajo tudi, da se zunaj velikih mest zgodi dvakrat več prometnih nesreč, za katere je kriv alkohol, kot v večjih urbanih središčih, kar je povezano tudi s tem, da na podeželju manjka taksijev in vseh vrst javnega prevoza, zato je osebni avtomobil še vedno ključno prevozno sredstvo tudi na poti na zabave ob koncu tedna.

Akcija se zato še toliko bolj osredotoča na podeželske občine, za katere so pripravili priročen paket korakov in orodij, ki ga bodo razdelili 50 občinam po vsej Sloveniji. Paket je v obliki škatle za avtomobilsko prvo pomoč, vsebuje pa tudi priročnik z nasveti za ukrepe, kako doseči, da bodo slovenske ceste bolj varne.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"