Hiperšportnik AM-RB 001 je pravi skupinski podvig. Za hibridni pogon bo poskrbel Rimac!

18. 2. 2017
Deli

Aston Martin, Red Bull Advanced Technologies in AF Racing lepo napredujejo pri razvoju hiperšportnika AM-RB 001, zato so o njem objavili več podrobnosti, predvsem pa so predstavili tehnične partnerje pri projektu.

6,5 litrski atmosferski motor V12 razvija legendarni proizvajalec motorjev Cosworth, njemu primeren 7-stopenjski sekvenčni menjalnik z obvolanskimi ročicami bodo razvili pri Ricardu, opremili pa ga bodo tudi z lahkim hibridnim baterijskim sistemom, ki ga bo razvil hrvaški Rimac. Bosch bo razvil nadzorno elektroniko za motor, nadzor trakcije in ESP, britanski Wipac pa led žaromete in zadnje luči.

1 konj na 1 kilogram

AM-RB 001 bo imel lahki monokok iz ogljikovih vlaken, ki ga razvijajo pri vodilnem strokovnjaku za ogljikova vlakna Multimaticu, s katerim so sodelovali tudi pri razvoju modelov One-77 in Vulcan. Ker bo hiperšportnik razpolagal z ugodnim razmerjem ene 'konjske moči' na kilogram teže, bo potreboval tudi zmogljive karbonske zavore, ki jih bodo priskrbeli pri Alconu in Surface Tramsforms.

AM-RB 001 je torej pravi skupinski podvig, ki bo tudi zares zapeljal na ceste. Prve primerke bodo predvidoma dobavili leta 2019, izdelali pa bodo 150 cestnih - vključno s prototipi - in 25 dirkalnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja