Hrvati zamrznili cene goriv, toliko bo od jutri dalje potrebno odšteti za liter bencina in dizla

20. 6. 2022
Deli
Hrvati zamrznili cene goriv, toliko bo od jutri dalje potrebno odšteti za liter bencina in dizla (foto: Profimedia)
Profimedia

Pričakovati je, da bo ukrep veljal v času glavne turistične sezone.

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina bo od torka dalje 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

"Edino, kar se bo zgodilo jutri, je, da se bodo zvišale cene bencina in dizla na avtocestah. Takšen ukrep prispeva k zaščiti naših državljanov in omogoča intenzivno turistično sezono," je po današnji seji vlade dejal Plenković.

Če vlada ne bi sprejela tega ukrepa, bi bila cena dizla po njegovih besedah od torka dalje 16,64 kune (2,22 evra), bencina pa 15,95 kune (2,12 evra).

Vlada je zadnje ukrepe za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela pred dvema tednoma, ko je že drugič znižala trošarine in maržo na dizelsko in bencinsko gorivo.

Prvič je to storila v začetku marca in so po sprejetju ukrepa znašale 0,20 kune (0,05 evra) za liter dizla in 0,40 kune (0,03 evra) za liter bencina. Takrat je vlada zamrznila tudi trgovsko maržo, in sicer na 0,75 kune (0,10 evra) za liter goriva.

Drugič so trošarine znižali za dodatnih 0,40 kune za bencin in za dodatnih 0,20 kune za dizel. Najvišjo maržo so znižali za 0,10 kune in je tako za bencin kot za dizel znašala 0,65 kune (0,09 evra) za liter.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"