Hyundai in Kia napovedujeta rešitve za 'avtocestno hipnozo'

30. 8. 2013
Deli
Še 720km ravne avtoceste... bom samo malo zaprl oči... (foto: Shooting Star Studio / shutterstock.com)
Shooting Star Studio / shutterstock.com

Inženirji v boj proti dolgočasnim avtocestam, ki hipnotizirajo voznike.

Veliko je stvari, ki so lahko nevarne za naše življenje, ko enkrat drvimo po avtocesti. Ena resnješih je tudi t.i. avtocestna hipnoza. Nam morda niti ni tako znana, ker imamo kratke in vijugaste avtoceste, v Združenih državah pa je ta problem samo v letu 2011 bil razlog za 400.000 poškodb in več kot 3.000 smrti. 

Inženirji podjetij Hyundai in Kia so se zato združili z akademiki Univerze v Michiganu, skupaj pa izvajajo študijo, s katero raziskujejo aktivnost možganov med vožnjo, da bi ugotovili točno tisti trenutek, ko telo zdrsi v avtocestno hipnozo. Na ta način bodo lahko pričeli v avtomobile vgrajevati opozorilne sisteme, ki bodo preprečili vozniku, da bi se zapadel v hipnozo monotone vožnje po dolgih avtocestah z malo ovinkov in še manj prometa.

Podobne rešitve v svoje avtomobile že uvaja Mercedes-Benz. Sistem se imenuje Attention Assist (pomočnik pri pozornosti), ki sledi različnim parametrom vozila, preko katerih lahko ugotovi, kdaj je voznik izgubil fokus. Sistem ima vgrajen tudi alarm za utrjenost, prav tako pa prične spuščati zvoke, če se med vožnjo javite na telefon. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"