Napoved: Hyundai Kona N - ključni elementi so tu

10. 3. 2021 | Jure Šujica
Deli

Da gre za pravega člana družine N bo jasno že na prvi pogled.

Hyundai nam že zadnjih nekaj mesecev počasi in pridno servira vedno nove podrobnosti o prihajajočem, tretjem članu družine N, Koni N. Brez dvoma gre za izredno pomemben avtomobil za znamko, saj je Kona postala eden bolje prodajanih modelov, po zaslugi prodajne uspešnice i30 N pa so apetiti Hyundaija v tem športnem segmentu zagotovo veliki. Dolgotrajen postopek napovedovanja prihoda je zato vsekakor razumljiv, glede na zadnje fotografije pa bodo pri Hyundaiju do premiere pustili nerazkritega le malo.

Serija zadnjih razkritih fotografij namreč prikazuje sprednji in zadnji del avtomobila, zakrita v senci, vendar pa roko na srce, zakritega ostaja bore malo. Tako je recimo jasno, da bo karoserijskih sprememb v primerjavi s klasično Kono veliko, vse pa bodo v skladu z oblikovalskim jezikom linije športnih vozil N.

Vsi elementi i30 N

Sprednji del bo tako zaznamoval povsem nov odbijač s šestkotno mrežo hladilnika, ki bo nosila obvezno črko N na desnem robu, dodatne reže za zajem zraka pa so postavili tudi tik pod njen zgornji rob. Spodnji rob odbijača medtem zaznamuje prepoznavna rdeča obroba, enako pa velja tudi za zadnji odbijač. Ta bo sicer pod seboj po zgledu i30 N skrival dve zajetni izpušni cevi, prepoznavna trikotna tretja zavorna luč pa ne bo postavljena mednju, temveč pod strešni spojler, nameščen na zgornjem robu zadnjega stekla.

Podobnost z i30 N pa se tu še ne konča. Sodeč po napovedih izpred slabih dveh mesecev si bosta namreč oba avtomobila delila tudi pogonski sklop. Kono naj bi namreč poganjal dvolitrski bencinski motor z močjo med 250 in 285 'konjev', najverjetneje pa bo mesto pod motornim pokrovom našla izvedba z močjo 275 'konjev' oziroma 202 kilovatoma. Več o tehničnih podrobnostih prihajajoče Kone N si sicer lahko preberete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja