Hyundai predstavlja novo generacijo pogona na vodikove gorivne celice: napoveduje jo študija FE Fuell Cell

Hyundai je v Ženevo prišel s futuristično študijo avtomobila na gorivne celice FE Fuell Cell Concept, s katero napoveduje novo fazo v razvoju svojega pogona na vodikove gorivne celice.

Hyundai predstavlja novo generacijo pogona na vodikove gorivne celice: napoveduje jo študija FE Fuell Cell (foto: Hyundai) Hyundai
7. 3. 2017

Naslednik Hyundaija ix35 Fuell Cell je seveda že na videz sodobnejši od svojega predhodnika, a še bolj pomembne novosti se skrivajo pod privlačnimi aerodinamično optimiziranimi oblikami zunanjosti, na katero sta vplivala narava in voda kot edini izpust avtomobila.

Nova tehnologija namreč je 20 odstotkov lažja, hkrati pa tudi za 10 odstotkov bolj učinkovita. Nov sklad gorivnih celic se ponaša tudi s 30 odstotkov večjo energetsko gostoto, s čimer  se bo precej povečal doseg avtomobilov s pogonom na gorivne celice. Študija naj bi s polnimi posodami za gorivo prevozila več kot 800 kilometrov.

V študijo so vgradili tudi prenosne baterije, ki se polnijo z elektriko iz gorivnih celic in napajajo mobilne naprave potnikov, v prtljažniku pa je prostor za električni skuter, ki se tam tudi polni.