Hyundai predstavlja prvi pametni sistem za odklep vozila s pomočjo prstnega odtisa

28. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ta bo poleg prstnega odtisa sposoben zaznati tudi prevodnost posameznikovega prsta.

Sistemov za odklepanje osebnih avtomobilov je danes na trgu že veliko, tudi takšnih, ki omogočajo odklepanje vozila prek čitalca prstnih odtisov in jih je mogoče naknadno vgraditi v starejše avtomobile, je kar nekaj. Na drugi strani poznamo še brezstične kartice, s pomočjo katerih vozilo odklenemo zgolj ob dotiku ročaja za odpiranje vrat. Kaj torej prinaša po besedah Hyundaia njihova prva pametna ključavnica za odklepanje avtomobila s pomočjo prstnega odtisa?

Princip delovanja Hyundaieve rešitve je bolj kot ne enak kot pri do zdaj znanih rešitvah. Ključavnica torej preveri vzorec odtisa, če se ta ujema s tistim v bazi podatkov, pa se vozilo odklene. Enako velja pri ključavnici za vžig motorja. Vendar pa tako imenovana pametna ključavnica poleg vzorca prstnega odtisa lahko preverja tudi električno prevodnost na posameznih delih prsta, s čimer se možnosti za napake pri branju odtisov bistveno zmanjšajo.

Sprva v Santa Feju, pozneje drugje

Pri Hyundaiu pravijo, da bo tehnologija že od začetka uporabe izredno zanesljiva, poleg tega pa naj bi se ves čas posodabljala, s čimer naj bi bile možnosti za napake pri branju odtisov minimalne. A kot pravijo, je to šele začetek uporabe te tehnologije. »V prihodnosti namerava Hyundai Motors razširiti sistem in tako omogočiti, da se bodo na podlagi prstnega odtisa v avtomobilu samodejno in glede na voznikove preference nastavili temperatura klimatske naprave, položaj volanskega obroča in cel kup drugih stvari, kar bo omogočilo najboljšo vozniško izkušnjo vsakega lastnika vozila znamke Hyundai,« je dejal vodja oddelka za raziskave in razvoj pri Hyundaiu Albert Biermann.

Hyundai namerava omenjeno tehnologijo v svoja vozila uvesti že med letom 2019, najprej pa bo na izbranih trgih na voljo v modelu Santa Fe. Pozneje naj bi tehnologijo ponudili še na preostalih trgih in v cenejših modelih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja