Nexo, novi Hyundai s pogonom na gorivne celice, je opravil dolgo samostojno vožnjo

5. 2. 2018
Deli

Skupini Hyundaijevih novih avtomobilov s pogonom na gorivne celice je uspel poseben podvig, saj so povsem samostojno prevozili dobrih 190 kilometrov poti med južnokorejsko prestolnico Seulom in prizoriščem zimskih olimpijskih iger Pjongčangom.

Hyundai je doslej s testnimi avtomobili že opravil veliko uspešnih testnih voženj, a so ti poskusi vedno potekali na posebej izbranih cestnih odsekih in z omejenimi hitrostmi.  Tokratni poskus je bil drugačen, saj so se avtonomni avtomobili v Koreji prvič podali na odprte ceste in na avtocestah dosegali hitrosti do zakonsko dovoljenih 110 kilometrov na uro.

V poskusi so sodelovali trije Hyundaiji Nexo, ki so bili seveda opremljeni s sistemi za avtonomno vožnjo na osnovi video kamer, lidarjev, radarjev in omrežja 5G. Vozniki so na začetku poti zgolj pritisnili gumba "cruise" in "set", potem pa so avtomobili vožnjo vzeli pod svoj nadzor in se uspešno pripeljali na cilj. Na avtocestah so se vsi trije avtomobili gibali usklajeno s potekom prometa in tudi uspešno menjavali vozne pasove in opravljali manevre, kakršna sta prehitevanje in prehod skozi cestninske postaje s samodejnim načinom plačila cestnine.

Pri tem se je tudi izkazalo, da lahko Hyundaijeve gorivne celice zadnje generacije uspešno proizvedejo dovolj energije tako za napajanje pogonskega sklopa kot tudi sistemov za samostojno vožnjo, ki so v trenutni fazi razvoja še precej energetsko potratni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"