IHS Market: Mustang ostaja najbolje prodajan športnik na svetu

15. 4. 2021 | Jure Šujica
Deli

To mu je uspelo že šesto leto zapored.

Ford Mustang velja za enega izmed avtomobilov z najdaljšim 'rokom trajanja,' saj bo čez dva dni, 17. aprila minilo če 57 let, odkar so začeli z njegovo proizvodnjo, vse od tedaj pa je na ceste v šestih generacijah zapeljalo že preko 10 milijonov vozil. Že res, da je večina izmed njih svoje kupce našla v Združenih državah Amerike, zadnjih šest let pa je legendarni športnik uradno na voljo tudi kupcem na Stari celini, med drugim tudi v Sloveniji.

Prav zato niti ni presenetljivo, da je pionir tako imenovani 'pony' avtomobilov, ameriških športnikov, ki so se pojavili v sredini 60. let prejšnjega stoletja, znova postal najbolje prodaja športni kupe na svetu in to že šesto leto zapored. To mu je uspelo z 80.577 prodanimi primerki v letu 2022, s čimer Mustang nadzoruje 15,1 odstotka svetovnega trga športnih avtomobilov, to je hkrati tudi 0,3 odstotke več kot v letu 2019.

Prevladujejo zmogljivi

Izmed omenjenih 80.577 vozil je bilo v Evropi prodanih 7.000 Mustangov, največji porast prodaje pa so pri Fordu zabeležili na Madžarskem, kjer se je prodaja novih vozil povečala za kar 68,8 odstotkov. Za 38,5 odstotkov se je medtem prodaja povečala na Nizozemskem, tretje mesto pa je z 12,5-odstotnim porastom zasedla Danska.

Podatke o prodaji vozil so zbrali pri podjetju HIS Markit, kjer so naredili analizo 80 svetovnih trgov, ob tem pa so ugotovili, da se je velik delež kupcev odločil za eno izmed zmogljivih različic, kot so Bullit, Shelby GT 350, Shelby GT 500. Glede na to, da so pri Fordu umaknili izvedbo z 2,3-litrskim štirivaljnim motorjem, hkrati pa v ponudbo prihaja izvedba Mach 1 je ob tem pričakovati, da bo delež zmogljivejših različic v prihodnjem letu le še rastel.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"