Imamo nove podrobnosti o avtocestni policiji: enota se ne poslavlja, športnih avtomobilov BMW bo še več, kot smo napovedovali

28. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Imamo nove podrobnosti o avtocestni policiji: enota se ne poslavlja, športnih avtomobilov BMW bo še več, kot smo napovedovali (foto: Policija)
Policija

Kmalu bo v uporabi kar 13 BMW-jev, vsi pa namenjeni uporabi na avtocesti in hitrih cestah.

V zadnjih dneh se je v javnosti veliko govorilo glede dela avtocestne policije oziroma njenega ukinjanja. Pred dnevi je bila namreč napovedana dokončna ukinitev posebnega oddelka policije, ki je skrbel za red in varnost na avtocestah, čeprav je šlo za enega izmed ključnih projektov znotraj desetletnega načrta v obdobju med leti 2013 in 2022. A do prave ukinitve vendarle ne bo prišlo, sledila bo namreč precejšnja reorganizacija.

Kot so nam sporočili iz oddelka za komunikacijo z mediji avtocestna policija v sedanji obliki še ni povsem zaključila delo. Na sedežu organizacijske enote še vedno ostaja njeno vodstvo, nemoteno pa naj bi potekalo tudi delo uslužbencev, ki skrbijo za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilniki hitrosti. Oboji bodo na drugi strani kmalu, in sicer z uveljavitvijo Akta o spremembah in dopolnitvah akta o notranji organizaciji, sistematizaciji delovnih mest in nazivih v policiji razporejeni na druga delovna mesta.

Preberite še: Ugibanj je konec, znana dokončna usoda avtocestne policije

Na prvi pogled se zdi, da je to konec avtocestne policije, a na Generalni policijski upravi (GPU) poudarjajo  (kot smo pred dnevi pisali), da ni tako in da bo sledila zgolj obsežna reorganizacija. Ustanovljena bo namreč nova Uprava avtocestne policije, ki bo nadomestila dosedanjo, hkrati pa tudi Specialno enoto avtocestne policije. Na ta način naj bi na eni strani zagotovili učinkovit nadzor nad avtocestnim omrežjem, hkrati pa tudi organizacijsko umestitev v sistem policije.

Ne sedem, prihaja kar 11 novih vozil

Z vidika organizacije dela bodo sledile naslednje spremembe: znotraj obstoječih prometnih policijskih enot bodo ustanovljene skupine za nadzor nad hitrimi cestami in avtocestami, na upravi uniformirane policije GPU pa bo ustanovljen Oddelek za avtoceste in hitre ceste. Ena glavnih prednosti nove ureditve naj bi bil fleksibilnejši nadzor prometnih policistov na lokalnih in državnih cestah, kar naj bi bila tudi optimalna rešitev glede na kadrovski primanjkljaj v policiji.

V skladu s tem so bili policisti, ki so bili zaposleni na oddelkih Specialnih enot avtocestne policije, napoteni nazaj na enote, od koder so prišli, skupaj z opremo, ki je bila tedaj prerazporejena. Hkrati bodo dobili tudi precej nove opreme. GPU je namreč naročila tudi nova patruljna vozila, namenjena nadzoru na avtocestah. Obstoječima voziloma BMW se ne bo pridružilo zgolj sedem, pač pa kar 11 novih vozil BMW M550i Xdrive, ki bodo dobavljeni v prihodnjih dneh. Znano je, kam jih bodo razporedili:

 - 2 vozili bo dobila  Specializirana enota za nadzor prometa,
 - 3 vozila bo dobila Postaja prometna policija Ljubljana,
 - 2 vozili bo dobila Postaja prometne policije Maribor.

Po eno vozilo bodo nato dobile druge postaje prometne policije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja