Imate prave pnevmatike za vašega križanca?

29. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

S popularizacijo športnih terencev so se močno spremenile tudi karakteristike avtomobilskih pnevmatik.

Avtomobilske pnevmatike se od sezone do sezone spreminjajo. Postajajo bolj vzdržljive, bolj zmogljive in posledično varnejše. Napredek lahko spremljamo ts pomočjo testov, ki jih jeseni in spomladi objavljamo tudi na straneh Avto magazina. A proizvajalci pnevmatik se morajo voznikom prilagajati tudi zaradi sprememb na avtomobilskem trgu, ki so ga v zadnjih letih preplavili križanci. Slednji imajo v primerjavi s klasičnimi avtomobili svoje zahteve.

Kot poudarjajo strokovnjaki pri znamki Goodyear je eden glavnih izzivov, s katerimi se spopadajo pri snovanju novih pnevmatik, večja teža in višja nosilnost tovrstnih avtomobilov. To v kombinaciji z višjim težiščem križancev in posledično (v osnovi) slabšo stabilnostjo pomeni večjo obremenitev za pnevmatike.

Za menjavo ni nikoli prepozno

Že v času, ko so bili najbolj priljubljeni 'klasični' avtomobili v podobi družinskih karavanov in kombilimuzin, je bila oznaka za nosilnost gum dvo-, v primeru kombiniranih vozil pa lahko tudi trimestna številka. Navedena je na bočnici pnevmatike, tik ob dimenzijah, in je pomemben faktor pri nakupu novega kompleta gum. Sedaj je ta oznaka še nekoliko bolj pomembna. Pnevmatike, namenjene križancem, so namreč izdelane iz bolj čvrste zmesi, poleg tega se od pnevmatik za običajne avtomobile razlikujejo tudi po profilu.

In čeprav letos prave zime še nismo doživeli, pri Goodyearju (kjer so za križance nedavno razvili nov model pnevmatike UltraGrip Performance SUV Gen-1) opozarjajo, da naj, če bo do nje še prišlo, na svojih križancih ne uporabljamo letnih terenskih ali polterenskih pnevmatik. Veliko bolj priporočljiva je uporaba zimskih pnevmatik, in sicer dimenzij, ki jih je predvidel proizvajalec avtomobila in zapisal v homologacijski karton. In če jih morda še nimate, ali pa so vaše pnevmatike že izrabljene (še posebno, če živite v goratih predelih), je še vedno čas za menjavo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja