Italijanska policija zaplenila nove Fiatove avtomobile, ker so bili premalo ... italijanski

Italijanska policija zaplenila nove Fiatove avtomobile, ker so bili premalo ... italijanski (foto: fiat)
fiat

Saga o italijanskosti italijanskih avtomobilov se nadaljuje, "vojna" med vlado in proizvajalci pa je vse ostrejša.

Italijanska davčna policija je minuli teden zasegla več kot 130 Fiatovih avtomobilov, uvoženih iz Maroka, z utemeljitvijo, da bi lahko nalepka z barvami italijanske zastave na njihovih vratih lažno napeljevala na njihov izvor, so sporočili iz koncerna Stellantis.

Ob tem so potrdili poročanje lokalnih medijev, da je policija začasno zasegla 134 mini avtomobilov Topolino v italijanskem pristanišču Livorno ob prihodu iz te severnoafriške države, kjer so bili izdelani.

Pri Stellantisu trdijo, da je edini namen nalepke navedba podjetniškega izvora izdelka in  dodajajo, da je zasnova novega Topolina italijanska, razvila jo je ekipa Centro Stile Fiat, ki je del italijanskega podjetja Stellantis Europe.

Fiat

Odločitev o proizvodnji novega Topolina v Maroku je bila jasna že od objave prihoda novega modela. Za rešitev kakršnihkoli težav so se odločili za odstranitev majhnih nalepk, pod pogojem, da oblasti prižgejo zeleno luč in »osvobodijo« avtomobile.  

Italijanska desničarska vlada in Stellantis sta bila več mesecev v sporu glede proizvodnih odločitev skupine, pristojni so namreč trdili, da bi morali biti avtomobili, ki se tržijo kot italijanski izdelki, dejansko tudi izdelani v Italiji. Prejšnji mesec so pri  Stellantisu tudi sporočili, da bo znamka spremenila ime svojega novega modela Milano v Junior, da bi končala spor z vlado, ki je kritizirala izbiro italijanskega imena za avtomobil, izdelan na Poljskem.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan