Italijani razmišljajo o drastičnih spremembah kazni. Komu bi za vedno odvzeli vozniško dovoljenje?

28. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

Izredno poslabšanje na področju prometne varnosti je sprožilo ideje o uvedbi radikalnih ukrepov. Se strinjate z njimi?

Italija velja za eno izmed držav z bolj strogo zakonodajo na področju prometa, kljub temu pa statistika kaže, da se število žrtev na tamkajšnjih cestah giblje malenkost nad povprečjem Evropske unije. Lansko leto je namreč na tamkajšnjih cestah umrlo v povprečju 48 ljudi na milijon prebivalcev, kar je pet več kot v EU. In očitno si oblasti želijo v prihodnje to številko občutno znižati.

Preberite še: Na slovenskih cestah letos manj žrtev

Namestnik premierja italijanske vlade in minister za promet Matteo Salvini naj bi tako načrtoval spremembe na področju prometnih zakonov, s katerimi želi še občutno bolj kaznovati voznike, ki vozijo pod vplivom drog in alkohola. K temu so ga spodbudile številne prometne nesreče s smrtnimi žrtvami med mladimi, ki so se pripetile v zadnjih dneh. Hkrati so letos letu v Italiji zabeležili 24,7-odstotni porast prometnih nesreč, v prvi polovici leta pa tudi 15-odstotni porast števila smrtnih žrtev.

V izjavi za javnost je Salvini najostreje obsodil voznike, povzročitelje prometnih nesreč s smrtnim izidom oziroma težkimi poškodbami, ki so vozili pod vplivom drog ali alkohola. Meni namreč, da prepoved vožnje za eno ali dve leti ni dovolj huda kazen, ampak bi si zaslužili, da se jim za vselej prepove vožnjo.

To ni edini ukrep, ki ga želi uvesti Salvini. Med predlaganimi spremembami je namreč tudi uvedba novega sistema zaračunavanja kazni za prometne prekrške, po katerem bi se višina prometnih kazni določala glede na prihodke posameznika. Takšen sistem recimo že poznajo na Finskem, pa tudi drugod po Evropi.

Preberite tudi: To je v izogib kazni dobro preveriti

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja