Izgubljena prikožnost za Slovenijo? Vzhodna soseda gradi moderno avtomobilsko tovarno

6. 6. 2022
Deli

Tovana bo hkrati tudi okolju prijazna.

Nemški avtomobilski velikan BMW je med tednom v madžarskem mestu Debrecen položil temeljni kamen za novo tovarno. Družba je za investicijo namenila milijardo evrov, popolnoma električne avtomobile pa naj bi začeli izdelovati leta 2025. Po njihovih napovedih bo to prva tovarna avtomobilov na svetu, ki delovala zgolj na obnovljive vire energije.

"Tovarna v Debrecenu bo v celotni avtomobilski industriji postavila nove standarde tako na področju fleksibilnosti, trajnosti in digitalizacije," je ob položitvi temeljnega kamna v sredo dejal član uprave BMW Milan Nedeljković.

Preberite še: To so jasni znaki, da se evropski avtomobilski trg postavlja na noge!

Ob tem je po navedbah spletne strani družbe dodal, da ne bodo uporabljali ne nafte ne zemeljskega plina, ampak zgolj obnovljive vire energije, s čimer bo njihova tovarna v Debrecenu prva na svetu, ki za proizvodnjo vozil ne bo proizvajala emisij ogljikovega dioksida.

Večino potrebne energije bodo ustvarili s sončnimi celicami, ki bodo postavljene na območju tovarne.

V tovarni bo zaposlenih okoli 1000 ljudi, ki naj bi v enem letu izdelali do 150.000 popolnoma električnih avtomobilov novega modela.

Nova tovarna bo po navedbah Nedeljkovića igrala ključno vlogo pri prehodu podjetja na elektromobilnost. Pomagala pa bo tudi izpolniti cilj družbe, ki je povečati proizvodnjo in prodajo vozil na tri milijone do leta 2030, pri čemer bi bila polovica popolnoma električnih.