Avto katalog 2013 od 19. novembra 2012

15. 11. 2012
Deli
Avto katalog 2013

Kot že vrsto let doslej smo tudi letošnjo jesen pripravili Avto katalog, ki ponuja aktualen in informativen vpogled v ponudbo avtomobilskih tovarn.

Letos je najbolj pester doslej, saj smo v njem nanizali več kot 3300 avtomobilskih modelov, ki jih izdelujejo v okrog 140 velikih in 120 majhnih tovarnah in delavnicah po vsem svetu.

Ponudba novih avtomobilov je torej tako velika, da si bo vsakdo prav gotovo našel model, ki mu s svojimi lastnostmi najbolj ustreza ali pa mu je preprosto najbolj pri srcu.

Iz uvodnika urednika Matije Janežiča:

Avto katalog izide vsako leto in tistim, ki ga redno kupujete in hranite, pomeni časovni stroj. Pred dvema desetletjema so avtomobilski analitiki menda napovedovali, da bo število avtomobilskih modelov zaradi izumiranja manjših in združevanja velikih znamk kmalu precej upadlo.

Zgodilo se je prav nasprotno.

Še pred desetimi leti je namreč Avto katalog obsegal približno 2.000 modelov z vsega sveta, danes pa je teh že okoli 3.300. Izdeluje jih okoli 140 velikih in 120 majhnih tovarn in delavnic. V zadnjem desetletju se je ponudba modelov torej povečala za 50 odstotkov, kar pomeni, da kupcem še nikoli ni bila na voljo tako pestra izbira.

Ta še narašča, saj so zgolj v zadnji polovici leta nastale vsaj še tri nove kitajske avtomobilske znamke. Z vse večjo ponudbo žal precej izgubljamo tudi pregled nad njo in vsemi novostmi, zato je dobro, da jih vsaj vsake toliko časa zberemo na enem mestu.

Temu je seveda namenjen tudi naš Avto katalog.

In kakšni so trenutni trendi v avtomobilski ponudbi? Moči motorjev, pospeški, največje hitrosti in vozne lastnosti seveda še naprej ostajajo pomembne, a vse pomembnejši že nekaj let postajajo tudi poraba goriva, predvsem pa izpusti škodljivih snovi, se pravi ogljikovega dioksida in monoksida, saj oziroma trdnih delcev, dušikovih oksidov in podobnih snovi.

Takšnim pričakovanjem seveda ustrezajo avtomobili na električni in druge alternativne vrste pogona, avtomobilska industrija pa na izzive odgovarja tudi s prilagajanjem klasične motorizacije, pri kateri se nagiba predvsem k zmanjševanju delovnih prostornin oziroma 'downsizingu', ki ob zmanjševanju porabe goriva in izpustov sploh ne pomeni tudi zmanjševanja zmogljivosti avtomobilov.

Trenutno cveti predvsem spodnji srednji razred, saj smo v zadnjem letu denimo spoznali nove generacije VW Golfa, Audija A3 ali Mercedes-Benza razreda A ter njihovih daljnovzhodnih tekmecev Hyundaia i30 in Kie Cee'd.

Nič bolj ne zaostajajo niti majhni avtomobili s trojčkom VW Up, Seat Mii in Škoda Citigo, Oplovim malčkom Adamom in večjim Renaultom Cliom, več kot dovolj novosti pa je tudi v vseh drugih avtomobilskih razredih.

Prav vsak si lahko torej izbere natanko takšen avtomobil, kot mu ustreza.

Avto katalog 2013 na prodajnih policah od 19. novembra 2012.

Avto katalog


Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja