Izšel je novi Avto magazin: 30. obletnica Slovenije, starejši za volanom... posebna priloga: Adria Mobil

10. 6. 2021
Deli

Tokratna številka revije Avto magazin bo na eni strani obarvana poletno, hkrati pa tudi v znamenju 30. obletnice Republike Slovenije. Preverili smo namreč, kako se je v naši državi razvil prometni sektor in izboljšala varnost na cestah in kaj se nam obeta, hkrati pa smo se posvetili klimatskim napravam in njihovemu delovanju. Če ste ljubitelji karavaninga, pa ob tem nikakor ne smete prezreti 16 strani dolge priloge novomeške Adrie Mobil, ki jo ta mesec prilagamo aktulni številki revije Avto magazin. Seveda pa smo za vas pripravili še kar nekaj zanimivih testov in tako smo med drugim preizkusili tudi novo Dacio Sandero Stepway ter prvega povsem električnega Fiata, Fiat 500e. Motociklisti so na drugi strani zavili v športne vode in tako prvič sedli na težko pričakovano Aprilio RS 660.

Predstavljamo

Cupra Born - Elektrifikacija in športnost z roko v roki

Z dinamičnim značajem Cupra Born dobro skriva skupne gene, ki jih ima s Volkswagnom ID.3.

Alfa Romeo GTA in GTAm - Več kot dostojno legendarne kratice

To je nedvomno labodji spev trenutnega modela, verzija, ki se spogleduje z dirkaškim asfaltom - in to ne le plašno in sramežljivo.

BMW iX - Nova doba bavarske elektromobilnosti

iX bo admiralska ladja električne transformacije BMW-ja, in kot se spodobi, obeta zelo veliko.

Vozili smo

Kia Sorento - Iz vodoravnega v navpično 

Kia predstavlja četrto generacijo večjega križanca Sorento, ki se je tudi v Sloveniji dobro uvel­javil. Novosti je veliko, v primerjavi s predhodnikom je bolj oglat in nekoliko večji. V ponudbi k sreči ostaja dizelski motor, ki je kupcem v tem vozilu najbolj všeč, seveda pa je na voljo tudi v bencinsko-električni hibridni različici.

BMW M4  - Lepotica ali zver

Zdrava mera kontroverznosti zasenči številne grobe talente novega zvezdnika družine M, a bo navdušila in nagradila vsakogar, ki se mu bo prepustil.

Peugeot e208 in e2008 - Francoski lev stavi na pet ničel

Peugeot v procesu elektrifikacije svoje prodajne palete ponuja čedalje več modelov, zdaj sta prišla na vrsto tudi e-208 in e-2008. A vseeno poudarjajo, da kupcev ne 'silijo' v nakup, ampak ponujajo zgolj alternativo modelom s klasičnimi motorji.

Tehnika

Klimatska naprava - Prijetna kot senca, vendar zahtevna

Ste vedeli, da je bila klimatska naprava v serijskem avtomobilu kot del dodatne opreme prvič na voljo že davnega leta 1939? Avtomobilska inovacija, ki so si jo za ugodje izmislili hedonisti z druge strani Atlantika, pa je postal nepogrešljiv element vsakega modernega avtomobila. Seveda, v prvi vrsti zaradi udobja, posredno pa v veliki meri tudi zaradi varnosti.

Avtomobilski testi

Test: Dacia Sandero Stepway - Prikrito spogledovanje

Sandero je za romunsko Dacio, ki se pod Renaultovim okriljem uspešno udejanja v vlogi nizkocenovne avtomobilske znamke, najpomembnejši model. S tretjo generacijo je poleg zunanje oblikovne posodobitve, izboljšane notranjosti ter novih elementov varnosti in udobja prišel tudi čas temeljitega obračuna s preteklostjo in hkrati priložnost za utrjevanje samozavesti.

Test: Fiat 500e - Tudi z elektriko se … pride

Ne morem zapisati, da se pride daleč, ker z električno gnanimi avtomobili še nismo tam, kjer bomo po mnenju protagonistov trajnostne mobilnosti že pred koncem desetletja. Tudi električni Fiat 500 je tukaj in zdaj, karizmatičen, ljubek in prilagojen predvsem mestnemu življenju.

Kratek test: Renault Megane Grandtour 160 E-Tech - Po duši drugačen

Kdor misli, da se pri Renaultu vse vrti okrog Clia, Capturja in dostavnih vozil, živi v zmoti. Kupci namreč nikakor ne morejo ali pa nočejo spregledati tradicionalnega, vendar modernega Megana. Razumljivo, še zlasti takrat, ko je že sicer korektno odmerjenemu in opremljenemu avtomobilu dodano še ime Grandtour. Grand? Recimo. Tour? S priključno hibridnim pogonskim sklopom niti ne, se pa dobro znajde v mestu in okolici.

Kratek test: Peugeot 3008 Hybrid4 - Najmočnejši

Ja, tudi 3008 ima štirikolesni pogon – sicer samo v eni verziji, in to priključnohibridni. Ta je hkrati tudi najmočnejša izvedba tega kompaktnega SUV-ja, ki je nedavno tega dobil tudi prenovljeno podobo.

Kratki test: Opel Insignia st 2,0 ultimate - Volk v Armanijevi obleki 

Opel Insignia je znano ime slovenskih cest, v karavanski različici ST pa ponuja ogromno prostora - in tudi udobja. V mestnih središčih pa je z njo nekaj več težav. Centimetri in malce 'nervozen' samodejni menjalnik naredijo svoje.

Kratki test: Jeep Compass 1,3GSE PHEV eAWD 240 S - Ko elektrika zamenja mehaniko

Danes je pač tako, da morate biti takrat, ko vam prodajalec v povezavi s hibridnim terencem omenja tudi štirikolesni pogon, še posebej previdni. Pravzaprav je še najbolje, da se kar takoj sklonite pod avtomobil in še s spodnje strani preverite, ali so vse komponente na svojem mestu. Kardan, diferenciali, reduktor. Nima? »Veste kaj, mene že ne boste ...«. No, če vam štirikolesni pogon obljubijo pri Jeepu, potem boste to tudi dobili.

Kratki test: Ford Ecosport Active 1.0 EcoBoost - Videz vara

Izmed vseh članov Fordove družine Active so karoserijske spremembe najočitnejše prav na najmanjšem in hkrati najstarejšemu članu – Ecosportu.

Kratki test: Mazda3 Skyactiv X 100th Anniversary - Vse kar Mazda zna

Prijeten je občutek, ko se na testu znajde avtomobil, za katerega se zdi, da so pri naročilu v tovarni obkljukali prav vse možnosti s seznama dodatne opreme, zraven pa navrgli še nekaj bombončkov. No, ob 100-letnici znamke se to tudi spodobi.

Aktualno

Starejši vozniki - Ko vožnja postane naporna. In nevarna

Vožnja avtomobila je tudi v zrelem obdobju pomemben del aktivnega življenja. Starejši vozniki imajo v prometu, ki je vse bolj zgoščen in zapleten zaradi novih predpisov in sprememb cestne infrastrukture, več težav kot njihovi mlajši kolegi. Poleg tega so sodobni avtomobili opremljeni s tehnologijo, ki jo morajo vozniki obvladovati, da je njihova vožnja varna. Starejši si aktivno vozniško dobo (če jih ne izda zdravje) lahko podaljšajo z vzdrževanjem vozniške kondicije, obiskom osvežitvenih delavnic in tudi z izbiro ustreznega avtomobila.

Lastništvo električnega avtomobila - Najmanj ugoden za prvega lastnika

Električni avtomobili so še vedno dragi, a drugi in tretji lastnik električnega avtomobila bosta že prihranila.

Zgodovina

30 let avtomobilizma v Sloveniji - Na vsaj še enkrat toliko!

Ob okrogli obletnici samostojne države smo se poglobili v spremembe, ki so jih doživele vse sfere cestnega prometa. Ugotovili smo, da jih je ogromno, predvsem pa, da večinoma kažejo v pravo smer.

Motociklizem

Vozili smo: Piaggio MP3 400 HPE - 400 je prava mera

Piaggio za predstavitev svojih trikolesnih novosti tradicionalno izbere Pariz. Mesto številnih razsutih cest in nepredstavljivega prometnega vrveža. Njihovemu povabilu pod Eifflov stolp smo se odzvali že tretjič. Tokrat na predstavitev novega MP3 400 HPE.

Predstavljamo - Enduro in motokros novosti 2022

Sezona novih modelov se je že začela in po tradiciji so prve novosti z letnico 2022 predstavili proizvajalci motokros in hard enduro motociklov. Kot kaže, bo treba za nove modele odšteti tudi nekaj več denarja, saj se obeta dvig cen, kar je predvsem poledica vpliva koronakrize na industrijo.

Test: BMW S 1000 R - M3 na dveh kolesih

Prvi vtis je zelo pomemben. Lahko pomeni, da se med voznikom in strojem ustvari nekakšna kemija, simpatija, ki ti vsakič, ko pogledaš svoj motocikel, polepša dan. Bela, modra in rdeča pri bavarskem ponosu pomenijo samo eno – športnost! Verjetno ste že uganili, da sva s tem BMW-jem hitro stkala prijateljsko vez.

Test: HONDA X-ADV 750 DCT - Ata skuter

Honda X-ADV je v tednu dni pustila več vtisa kot katerikoli drug skuter. Če bi bil povsem prepričan, da je samo skuter, bi mu brez zadržkov priznal, da je po hierarhiji ata vseh skuterjev. A kaj, ko se je pravzaprav težko odločiti, kaj sploh je. Ima skoraj vse lastnosti skuterjev, vendar tudi svojih motociklističnih genov ne skriva. Torej, izvrsten, izstopajoč in svojevrsten podaljšek razreda maksi skuterjev? Ja, tako bo najbolj prav.

Vozili smo: Aprilia RS 660 - »Freccia Tricolore«*

Freccie Tricolore so letalska akrobatska skupina italijanske vojske. Letenje v takšni skupini zahteva natančnost, usklajenost, odzivnost in mirnost. In prav s temi izrazi bi lahko opisal Aprilio RS 660, novo dvokolesno puščico iz Noaleja.

Šport

MotoGP - Solze žalosti in veselja 

Motošport je nevaren. To piše na vsaki vstopnici, na vseh publikacijah, na vsaki novinarski akreditaciji. To na načelni ravni tisti, ki smo na tak ali drugačni način vpeti v dirkaški svet, sprejemamo. A ko smrt na stezi terja svoj davek, nas kruta realnost vsakič znova strezni. Tudi tokrat je tako. V Mugellu je za posledicami tragične nesreče na sobotnih kvalifikacijah preminil 19-letni švicarski dirkač razreda Moto3 Jason Dupasquier.

Formula 1 - Mercedes v defenzivi, Red Bull bo moral dodati plin

Sezona Formule 1 se vedno bolj razplamteva, predvsem vroč je dvoboj med Maxom Verstappnom (Red Bull) in Lewisom Hamiltonom (Mercedes). In medtem ko pri Red Bullu njihov drugi voznik Sergio Perez vedno bolje lovi korak z vrhom, postaja pri Mercedesu stanje počasi kritično. Verstappen je v Monaku zmagal, v Bakuju ostal praznih rok, Hamilton pa ima še slabšo bero. Tako so stopničke osvajali dirkači, ki jih na njih običajno ne vidimo.

Reli SP: Sardinija - Polčas bo kmalu tu

Ogier je s sovoznikom Ingrassio v prvem delu suvereno pokazal, zakaj je vendarle svetovni prvak. Tri zmage v petih nastopih so francoski dvojici prinesle vodstvo, znanih pa je tudi nekaj osmoljencev sezone in Tanak je gotovo na vrhu lestvice.

Reli DP: Velenje - Velenje za začetek (spet) normalne sezone

Državno prvenstvo se je začelo nekaj kasneje kot običajno - zaradi pandemije in svetovnega prvenstva pri naših sosedih. Več kot sto posadk je dober pokazatelj, da reli tudi v soseščini še vedno ni povsem zaživel.

Rabljen avto

Dacia Sandero, Logan, Lodgy, Dokker - Za ugodno kliči Dacio

Obstaja velika skupina kupcev, ki ne skriva navdušenja nad tem, da se na trgu novih avtomobilov pojavljajo tudi nizkocenovniki. Najbolj prepoznavni in hkrati tudi prodajno najbolj uspešni so tisti, ki imajo na pokrovu motorja značko romunske Dacie. Če kupujete novo vozilo, so stvari zelo jasne, vprašanje pa je, ali romunska peterica lahko navduši tudi, ko beseda teče o rabljenih avtomobilih.

Naslednja številka izide v četrtek, osmega julija.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem