Izšel je novi Avto magazin: Kako na dopust s prikolico... ali motorjem; slovenski infozabavni sistemi; test: Bmw M3...

8. 7. 2021
Deli

Tudi pri Avto magazinu nam misli počasi uhajajo na dopust, da bi tja varno prisšli tudi vi, pa smo tokrat pripravili obširen članek na temo avtomobilskih prikolic in pravilne ter varne vleke, hkrati pa smo nekaj besed namenili tudi najemu kombijev. Sicer pa smo se poglobili tudi v zahteve Zveze potrošnikov Slovenije po tem, da bi morali vsi avtomobilski proizvajalci slovenskim kupcem ponuditi uporabniške menije v slovenskem jeziku, kar bi verjetno marsikomu olajšalo vsakdan.
Na straneh avtomobilskih testov pa boste tokrat našli precej pisan nabor avtomobilov, od čistokrvnih bencinskih športnikov do prestižnih električnih terencev in vse kar je vmes. Seveda pa o oddihu razmišljajo tudi motociklisti. Kako varno na dopust na dveh kolesih vam pojasni Peter Kavčič.

Predstavljamo

VW Multivan - Multinadarjenost

V treh desetletjih in pol se je Volkswagen Multivan iz običajnega potniškega dostavnika preobrazil v vsestransko talentiranega velikoprostorca. Z novo generacijo prvič na voljo tudi s priključnohibridnim pogonskim sklopom.

Kia Sportage - Narejena posebej za Evropo

Globalni križanec bo na ceste zapeljal pred koncem letošnjega leta in z modelno letnico 2022. A evropskim kupcem bo naknadno, septembra, predstavljena še posebna izvedba, o kateri pa se uradno še nič ne ve.

Vozili smo

Renault Megane Conquest - Med dvema svetovoma

Ta Renaultov avtomobil je pravzaprav zgodba o zarečenem kruhu. Pred skoraj tremi leti so ga z imenom Arkana predstavili na ruskem trgu in zatrdili, da ga na zahodno polovico stare celine ne bo. A se je obrnilo drugače in križanec s kupejevskim zadkom je zdaj tu za vse, tudi za slovenske kupce.

Škoda Kodiaq in Kodiaq RS - Medved si brusi kremplje

Škodin največji športni terenec Kodiaq prehaja v novo obdobje z rahlo polepšano zunanjostjo, digitalizirano instrumentno ploščo in dodatnimi tehnološkimi posladki. V športno nastrojenem Kodiaqu RS se namesto dizelskega motorja odslej vrti zmogljiv bencinski štirivaljnik.

Renault Kangoo - V pripravljenosti

Do zamenjave generacij je pri Renaultovem Kangooju preteklo (pre)dolgih 14 let. Zdaj prihaja v novi podobi, z domiselnimi praktičnimi rešitvami za prevoz tovora in s sodobnimi asistenčnimi sistemi. A hkrati tudi brez potniške izvedbe in samo z dizelskimi motorji ter v družbi s cenovno ugodnejšo različico Express Van.

Hyundai Bayon - Najmanjši se rine v ospredje

V družini je običajno tako, da si morajo manjši otroci izboriti svoj prostor, da jih večji in starejši ne bi preveč zasenčili. Približno tako je tudi pri Hyundaijevih križancih, kjer so pravkar pričakali naraščaj z imenom Bayon, tako da družina zdaj šteje že štiri modele.

Tehnnika

Infozabavni sistemi v slovenskem jeziku - Nekaterim samoumevni, številnim povsem tuji

Informativno-zabavni sistemi so že pred časom postali nepogrešljiv element sodobnih avtomobilov. A čeprav vozila postajajo iz dneva v dan pametnejša, varnejša in vozniku pa ponujajo kar največ informacij, jim to pri nas ne uspeva najbolje. Razlog za to je preprost: nezmožnost komuniciranja avtomobila v slovenskem jeziku. A čeprav se težava zdi neznatna, se večina proizvajalcev z njo še ni soočila.

Avtomobilski testi

ID.4 - Presenečenje? Skoraj …

Spomini na vožnjo z ID.3 še niso začeli bledeti, zato se mi je zdelo logično, da si izborim daljše druženje z večjim in tehnično vsaj na papirju zelo sorodnim bratom – ID.4. Je to res le povečana trojka? Dajte no …

BMW M3 Competition Sedan - Bitka za tron

Če je slučajno za vašo hišo dirkališče, bi moral ta BMW nujno stati v vaši garaži. Sicer bi vam lahko prav dobro služil tudi sicer, a vedeti morate, da je to peklensko hitra limuzina, ki si sploh ne želi ugajati vsakomur. Za srečo z njim je ta avtomobil pač treba razumeti.

Mercedes-Benz EQC 400 - Avtomobil, ki spreminja vozniške navade ...

So avtomobili, ki voznika pustijo ravnodušnega. Sledijo jim tisti, ki znajo navdušiti in vozniku na usta pričarati nasmešek, vsakič ko pritisnejo gumb za zagon motorja. Na koncu pa so tisti, ki jim uspe povsem spremeniti vozniške voznikove navade, ne glede na to, ali si to želi.

Land Rover Defender 90 D250 - Lovilec pogledov

»Matjaž, če zdaj umakneš nogo s plina, boš v težavah. Ne še zdaj,« sem si zamrmral v brado, ko so se v vetrobranskem steklu v strmini narisale krošnje dreves, za katerimi se je bleščalo modro nebo. A bes šestvaljnika je v sodelovanju z odlično mehaniko in elektronsko pomočjo našel dovolj oprijema, da je Defender splezal v klanec, ki ga marsikdo ne bi premagal niti peš. O tem, kako sem se znašel v tej situaciji, nekoliko kasneje, kajti pred in po tem je bil Defender skoraj čisto običajen avtomobil.

Opel Grandland X - Poskusni zajček

Grandland X je v ponudbi že kar nekaj časa, celo tako dolgo, da je testni primerek prišel do uredništva v času, ko je Opel že najavil (in pokazal) prenovo. Brez skrbi, bistvo bo ostalo nedotaknjeno – priključnohibridni pogonski sklop.

Hyundai Santa Fe - Vzorno …

Prenova po le dveh letih je morda celo več kot le to. Santa Fe zdaj – posebno še v bolje opremljenih verzijah – jasno cilja na premijski razred. Upravičeno?

Suzuki SX-4 S-Cross AllGrip Hybrid - Dolga pot še ni končana

Blagohibridni pogonski sklop je zadnja velika novost uveljavljenega S-Crossa – prav to mu je manjkalo.

Test Ford Kuga HEV - PHEV ali FHEV, to je zdaj …

Kuga je verjetno najbolj dosledno elektrificiran model v Fordovi paleti. Nič čudnega, da so si nekatere kratice in oznake blizu. Toda prav polni hibrid, kot je njegova prava oznaka, je pokazal še največ praktičnega okoljskega talenta.

Aktualno

Vleka prikolice - Vse svoje vozim s seboj

Vožnja avtomobila s priklopnikom številnim voznikom ne povzroča težav, se pa zlasti pri manj izkušenih, ko se prvič soočijo s skupino vozil oziroma priklopnikom, pogosto pojavi trema, morda celo strah. Če zraven prištejemo še vprašanja o natovarjanju, pravilni obtežitvi in prilagoditvi vožnje, je vsebine, s katero se je treba seznaniti, več kot dovolj.

Moto test

BMW R 18 Classic - Tresenje tal

V senci borovca pred restavracijo nekje na obali si zapenjam čelado, ko se v velikem terenskem avtu mimo pripelje gospod v zrelih letih. Ustavi, odpre okno, sname klasična očala Ray Ban in občudujoče izusti: »Mater je lep!« Mislil je na motocikel. BMW R 18 Classic.

Honda NC 750 X (2021) - Vse na svojem mestu

Medtem ko je velika gospodarska kriza konec prejšnjega desetletja pretresala tudi motociklistično industrijo in so se proizvajalci ukvarjali predvsem s tem, katere motocikle je smiselno obdržati v ponudbi, so se pri Hondi odločili kupcem ponuditi veliko novost. Uspešnica je v svoji tretji izdaji še boljša in še bolj zanimiva.

Test motokros vzmetenja WP Xact Pro - Ko vožnja postane užitek

Uživati na motociklu, se na njem počutiti sproščeno in varno, to je težko opisljiv občutek. Najboljši del tega pa je, da se to odrazi tudi pri hitrosti, zato se vse skupaj sliši kar nekoliko kičasto in nepredstavljivo, a vendarle je. V obliki vzmetenja WP Xact Pro.

Aktualno - moto

Izpit za kategorijo A1 s kategorijo B - S štirih na dve

S predlogom sprememb dela Zakona o voznikih vlada načrtuje spremembe pogojev za pridobitev vozniškega dovoljenja A1 za tiste, ki že imajo vozniško dovoljenje kategorije B. Kaj to pomeni v praksi, katere so prednosti in dileme?

Svetujemo

Z motociklom na dopust - Že veste, kako boste na motocikel spakirali vse za dopust?

Se z motociklom odpravljate na daljši izlet, morda za teden ali dva? Boste na poti taborili ali spali v udobni postelji? Ste že premislili, kaj vse je dobro vzeti s seboj? Pa veste, koliko in kako lahko obremenite svoj motocikel?

Zgodovina

Piaggio Vespa 75 let

Vespa, globalni kulturni fenomen, letos praznuje 75 let. Ne gre samo za skuter. Gre za zgodbe več kot 19 milijonov fantov in deklet. Gre za skuter, ki že tri četrt stoletja prav vsako generacijo navdihuje s sanjami o svobodi in vsaki na svojevrsten način omogoča, da si jo izbori na najboljši možen način. Kljub statusu ikone pa mož, ki si je Vespo izmislil, nanjo sploh ni bil posebno ponosen.

Šport

WRC: Safari reli - Štiri v vrsto (skoraj)

Seb Ogier je v prvi polovici sezone pokazal toliko zrelosti in izkušenosti, da je skoraj težko verjeti, da mu ne bi uspelo še osmič v karieri. Pri Toyoti slavijo, pri Hyundaiju pa jim bo počasi zmanjkalo kolen, v katera streljajo.

MotoGP - Vzponi in padci

Pred poletnim premorom so se dirkači razreda MotoGP v juniju pomerili kar trikrat: v Barceloni, Sachsenringu in Assnu. Tri dirke, trije zmagovalci. Oliveira (KTM), M. Marquez (Honda) in Vinales (Yamaha). Tudi to priča o tem, kako napeta in nepredvidljiva je letošnja tekmovalna sezona.

Formula 1 - Verstappen že melje Hamiltonove živce

Dolga leta, vse od leta 2014, je bil Mercedes merilo za uspeh v Formuli 1. Te premoči je letos konec. Nepreklicno. Letošnje majhne, a pomembne spremembe pravil so pripeljale do prve večje krize tega doslej superiornega moštva. Medtem pa Max Verstappen dirka od ene zmage do druge. Vprašanje pa je, ali bo črnim še uspelo formo obrniti sebi v prid.

Karting - Štirje Slovenci med svetovno elito

Karting že od svojega nastanka velja za prvi resen korak na poti razvoja v dirkaški karieri vsakega resnega dirkača. V njem se kalijo mladi talenti, razvija se dirkaška agresivnost in pridobiva znanje. Italija velja za najbolj konkurenčno in resno državo, saj tam ta dirkaški šport pišejo v veliko začetnico. V tem dirkaškem peklu imamo letos Slovenci štiri predstavnike.

Reli DP - Tu je še vedno reli doma …

Turk v Vipavski dolini s tremi minutami prednosti med Slovenci, v dvokolesno gnani konkurenci tokrat odličen Grossi.

Rabljen avto

Mercedes Benz Vito/Viano/V-razred - Najbolj vsestranski Benz

Veliko je razlogov, tudi počitniških, da si privoščite Mercedesa razreda V. Za začetek je dovolj vedeti že to, da je razred V tudi v svoji drugi in tretji generaciji, h katerima se boste najverjetneje ozrli, zvest svojemu izvornemu konceptu – gre za praktičen veliki enoprostorec oziroma skorajda kombi, ki močno privlači s slogom, šarmom in prestižem, nekoliko manj pa s ceno, sploh če je skoraj nov.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem