Izšel je novi Avto magazin: Kako pozimi pravilno poskrbeti za vaš avtomobil in kako je z elektromobilnostjo v prihodnje. Testi: Range Rover Sport P510, Ford Ranger...

9. 2. 2023
Deli

V novi številki revije Avto magazin ostajamo v zimskem času – tako kot tudi narava – in se podrobneje posvečamo skrbi za nego avtomobila v zimskem času. Gre namreč za nekaj, kar nam lahko prihrani marsikatero nevšečnost in težavo ter stroške, povezane z vzdrževanjem avtomobila. Sicer pa smo sedaj pripravili tudi pregled (električnih) novosti, ki sledijo v letošnjem letu. Teh nikakor ne bo malo, bodo pa zato manj zanimivi za trg; navdušenja nad njimi je vse manj, k temu pa pozitivno ne pripomorejo niti nižje subvencije.

Elektrificiran pa je bil tudi tokratni najzmogljivejši avtomobil na testu, Range Rover Sport P510. Hkrati smo se poslovili od ostarelega Ford Rangerja, medtem ko še vedno (in težko) pričakujemo že pred časom predstavljeno novo generacijo.

Ob nizkih zunanjih temperaturah so naši motociklisti iz dveh tokrat 'presedlali' na štiri kolesa in preizkusili štirikolesnika, ki sliši na ime Can-Am Maverick Trail DPS 700T, hkrati pa so podrobno pregledali tudi prodajno statistiko za minulo leto.

Predstavljamo

Audi Activesphere - Audi s četrtim konceptom v sfero aktivnega življenjskega sloga

Četrti koncept v seriji »sphere« je razkošen in prilagodljiv kupejevski križanec z napredno digitalizacijo za aktiven življenjski slog s skoraj petimi metri dolžine.

Megane R.S. Ultime - Zadnji s slovitim rodovnikom

Znamka Renault Sport se bo po skoraj 50 letih in kupu izjemnih športnih kombilimuzin poslovila z Meganom R.S. Ultime (v prevodu zadnji, končni). 

Tehnika

Skrb za avtomobile pozimi - V avtopralnico najbolje kar vsak teden

Mit o tem, da samodejne avtopralnice uničujejo avtomobilski lak, že dolgo ne velja več. Zato pa je tu precej dejstev, ki jih morate vedeti o samodejnih in ročnih avtopralnicah. Pa tudi o zimski negi vozila, ki zajema več kot le karoserijo.

Vozili smo

Opel Astra GSe in Grandland GSe - Učinkovito, odločno, varčno

Pri Oplu se na srečo še vedno spogledujejo s športnostjo ali vsaj zabavno vozno dinamiko. A časom primerno – s (politično korektnimi) elektrificiranimi modeli. In spretno prirejeno zgodovinsko oznako.

Audi Q8 e-tron - Učinkovitost je mantra

Z novim imenom so pri Audiju želeli povedati predvsem to, da je pionir elektromobilnosti še vedno – ali pa sploh zdaj – njihova admiralska ladja mobilnostne inovativnosti. Tudi za volanom to res potrjuje.

Škoda Enyaq RS - Ni kompromisov: ustreči želi vsem

In zaenkrat mu to tudi dobro uspeva. Škodinemu Enyaqu namreč, ki v Evropi že velja za enega najbolj priljubljenih električnih avtomobilov, vsaj v svojem velikostnem razredu. V zadnji izvedbi z absolutnega vrha ponudbe pa bo ciljal na nov segment kupcev.

BMW X1 in Serija 3 - Nova BMW-ja, ki bosta gotovo uspešna tudi v prihodnje

Še v minulem letu sem na spoznavni krog odpeljal dva, pri nas zelo priljubljena BMW-jeva modela. Povsem novi X1 in serijo 3, ki je tudi že naprodaj z novostmi ob nedavni osvežitvi sredi življenjskega cikla.

Avtomobilski testi

Range Rover Sport P510e First Edition - Če je dober za kralja …

Mogočno srednjeveško obzidje, preko katerega se do dvorca vije orjaška aleja, posuta z gruščem, ki ga teptajo kopita ešalona dirkalnih konj, pod njim pa Range Rover s priključenim Equi-Trekom. Tako nekako si predstavljam pristno tradicionalno okolje za prestižne angleške športne terence. A pri Range Roverju se že od nekdaj požvižgajo na nekatere tradicionalne vrednote in svoje avtomobile prodajajo tudi tistim, ki se ne kitijo s pomembnim plemiškim nazivom. Četudi ste lastnik verige kioskov s kebabom, je pomembno zgolj to, da je na vašem računu dovolj kritja. Od tod naprej vam preostane le še, da sedete vanj in si rečete: »Vau, kakšen avto!«

VW Multivan 2.0 TDI - Manj monden, a uporabnejši

Novi Multivan je najprej presenetil s priključno hibridno verzijo. A filozofija takšnega modela se še vedno najbolj sklada z učinkovitostjo preverjenega dizla. Pa me linčajte ...

Test Ford Focus Active 1.0 MHEV - Ideal sožitja?

Po vozno intenzivnejšem druženju sem tegale Focusa pravzaprav vrnil dobre volje. Zakaj? Ker mi je pomagal vrniti veselje do preverjene kombinacije uporabne limuzine.

Renault Clio E-Tech Engineered 145 - Enginee ... Kaj?

Kar mirno. Tole tehnološko visokozveneče ime označuje največ in najboljše, kar lahko dobite pri peti generaciji modela Clio. Posebna izvedba torej, ki poveličuje tehnološko kompleksnost (in seveda zahtevnost) Renaultovega hibridnega pogona.

Ford Tourneo Connect 2.0 TDCi EcoBlue 90 kW Active - Dodatnih 35

Dodatnih 35 centimetrov dolžine ima podaljšani Ford Tourneo Connect v primerjavi z običajno izvedbo. A tega niso določili pri Fordu, niti niso imeli veliko vpliva na zasnovo, obliko in ostale lastnosti avtomobila, ki je nastal v strateškem partnerstvu s Volkswagnom.

Mazda 3 G122 Plus - Kako se Mazda 3 počuti na začetku cenika?

Bela barva karoserije, v notranjosti črno oblazinjenje iz blaga, šeststopenjski ročni menjalnik in bencinskih 90 kilovatov moči. »Niso mogli najti bolj dolgočasnega avtomobila?« se vprašam.

VW Taigo 1.0 TSI R-Line - Nad pričakovanji

Taigo je s svojo kupejevsko linijo preprosto bolj dopadljiv malček od T-Crossa in celo večjega T-Roca. 

Aktualno

Subvencije za električne avtomobile - Elektromobilnost na ohlajevanju

Po tem, ko je Evropska unija prepovedala nove avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem, si države članice prizadevajo, da bi na svoje ceste uvedle več električnih vozil. Vendar se mnoge soočajo s težavami in navdušenja nad popolno avtomobilsko elektrifikacijo je vse manj. Hkrati v nekaterih državah ukinjajo davčne olajšave in znižujejo subvencije za električne avtomobile.

Avtomobilske novosti leta 2023 - Leto bo precej naelektreno

Obetajo se številni novi modeli, v skladu z usmeritvijo v trajnostno mobilnost večina z električnim ali s hibridnim pogonom. Novosti bodo domala v vseh razredih, poleg evropskih bo opaznejši priliv kitajskih novincev.

Karavaning

Predstavljamo Robeta Adonis - Mitološko ime za premijskega kompaktneža

Po prestižnem modelu Schumacher Edition je slovenjgraškemu podjetju Robeta v kratkem času uspelo predstaviti še en, tokrat kompakten model na osnovi Mercedesovega Viana.

Motociklizem

Predstavljamo Honda Transalp XL 750 - Gremo (spet) čez Alpe!

Deset let po koncu proizvodnje je Honda v svojo ponudbo vrnila še svoje tretje slavno in izjemno uspešno ime. Po Africi Twin in Hornetu se med kupce vrača tudi Transalp, ki pa bo v svoji najnovejši izdaji tekmecem predstavljal rivala, ki ga bo zares težko premagati.

Can-Am Maverick Trail DPS 700T - Gremo mi po svoje ...

V našem uredništvu se je skozi leta brez kakršnega koli dogovora povsem samo od sebe razvilo nenapisano pravilo, da vse, kar nima stekel, gretja in klime, pripada nam, motoristom. Če prav pomislim, je tako pravzaprav dobro, zato se obračam v nebo in milo prosim, naj tako tudi ostane. Kajti če bi naši avtomobilisti vedeli, kako zabavni in uživaški so lahko Can-Amovi ATV-ji in SSV-ji, mi, motoristi, nikoli ne bi prišli na vrsto.

Prodaja motociklov v letu 2022 - Prodajna eksplozija v razredu 125

Če že katero, potem si bodo leto 2022 slovenski prodajalci motociklov zapomnili po odlični prodaji. Slovenci smo lani prvič registrirali kar 3.804 motociklov z večjo delovno prostornino od 50 kubičnih centimetrov. V primerjavi z letom 2021 so registracije v porastu za skoraj 70 odstotkov. Ključno vlogo pri tem je odigrala koda 125, vprašanje pa je, koliko zaleta ji je ostalo za leto 2023.4

Kolesarstvo - Pravilna izbira velikosti kolesa

Ena najpomembnejših stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri novega kolesa, je velikost okvirja. Čeprav lahko na kolesu marsikaj prilagodite, da se bolje prilega vašim meram, boste morda med vožnjo postavljeni nerodno in neudobno, če začnete z okvirjem, ki je za vas občutno premajhen ali prevelik.

Šport

F1 - Priprave in novo deljenje kart v formuli ena

Nova sezona formule ena je že zelo blizu. Ekipe in dirkače čaka rekordnih 23 dirk, čeravno dirke v Šanghaju ne nameravajo nadomestiti z rezervno lokacijo. Kljub temu dogajanja v zakulisju ne manjka.

75 let Lotusa - Ko te sredi ovinka prehiti zadnje kolo tvojega dirkalnika, potem veš, da sediš v Lotusu

Svet avtomobilizma in tudi dirkanja je bil nekoč svet čudakov. Nenavadne in zapletene osebnosti, ki so hodile po tanki črti med geniji in od ostalega sveta nerazumljenimi posebneži, so na kolesa postavljale stvaritve, ki so pisale zgodovino avtomobilizma. Eden teh primerov je zagotovo Colin Chapman, genij in posebnež, s katerim ni bilo lahko zobati češenj in je od svojih dirkačev in inženirjev včasih zahteval nemogoče.

Svetovno prvenstvo v reliju (WRC) - Sezona, kakršno smo čakali?

Monte Carlo je bil sicer bolj predvidljiv in opazno manj razburljiv, kot bi pričakovali. A nadaljevanje bo zagotovo bolj dramatično in vroče, kot je bilo v kneževini.

Po Dakarju 2023 - Klasika proti sodobni tehniki. Dve proti nič?

Medtem ko Audiju med avtomobilisti spet ni uspelo doseči vidnega rezultata, pa je Toyota znova (pre)močno slavila. A slika vseeno ni tako črno-bela in dva poraza nista dokaz, da Audi še ni pripravljen na Dakar. Veliko razlogov za veselje pa je tudi v obeh slovenskih taborih.

Priložnosti za mlade dirkače - Po dokazovanje v tujino

Vsak dirkaški zanesenjak najprej začne na domači dirki, toda po izkušnje, znanje in navsezadnje odmevne rezultate je treba v tujino. Kakšne so možnosti preboja in načrti slovenskih talentov?

Rabljen avto

Citroën C4 Picasso/Spacetourer - Dobra mera družinskega avtomobila

Tik pred koncem minulega leta je bil prodan zadnji v Sloveniji. Zadnji Citroënov čistokrvni predstavnik iz razreda velikoprostorcev. Citroën C4 Picasso oziroma Grand Spacetourer. No, Citroën in tudi drugi proizvajalci sicer ponujajo nekakšne avtomobilske alternative, a med kupci je gotovo tudi mnogo takih, ki bodo udobne limuzinske velikoprostorce še kako pogrešali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol