Izšel je novi Avto magazin: Kdo so ponudniki souporabe vozil pri nas in kakšno težavo pri vožnji lahko predstavlja jemanje zdravil? Testi: Ford Mustang Mach-E GT, Kia Sorento, ...

22. 4. 2023
Deli

V novi številki revije Avto magazina smo preverili celotno ponudbo souporabe vozil na slovenskem trgu in ugotovili, da je le ta pestra in barvita.

Na testu smo imeli Forda Mustanga Mach-E GT, ki nas je skušal prepričati, da je ime Mustang na mestu, med rabljenimi avtomobili pa je mesto našel "30 letnik", Renault Twingo.

Preizkusili smo še Ducati DesertX, izvedeli pa boste tudi, kako se je na pot z avtodomom najbolje odpraviti, če imate psa.

Predstavljamo

Ford Explorer - Ameriški slog, nemška zasnova

Ford bo skušal z novim Explorerjem utirati pot popolni prenovi znamke v Evropi. Novi sedem sedežnik, ki med kupce prihaja prihodnje leto, pa bo popolnoma električen.

Ford

Volkswagen ID.2all - Volkswagnova ideja dostopne elektromobilnosti

Z velikim pompom je Volkswagen predstavil model ID.2all. S ceno pod 25.000 evri bo znamko iz Wolfsburga predstavljal tudi v segmentu dostopnih, električnih avtomobilov.

Profimedia

Novo v Sloveniji

Kia XCeed - Majhne, a pomembne spremembe

Skoraj polovico vseh Cee'dov nosi oznako X. Zato so bile spremembe ob prenovi majhne, a nujno potrebne. Pa tudi dovolj konkretne, da se razmerje ne bo spremenilo.

Kia

Lexus RX - Najpomembnejši Lexus letos

Kljub temu, da številka prodanih ne bo velika, pa je to najpomembnejši avto za slovenskega uvoznika. Zasnovan je povsem na novo z izključno hibridnimi pogonskimi sklopi.

Lexus

Vozili smo

BMW M3 Touring, iX1, Z4 - Najtežje pričakovani karavan zadnjih 35 let?

Od naštete trojke so bile vse oči najbolj uprte v M3 Touring. Še pomnite, kdaj je BMW na zadnje predstavil karavansko različico M3?

Žiga Intihar

Ford Ranger Raptor - Terenski multipraktik s šestimi valji in dvema tonama

Magnet za poglede, na terenu pa nepremagljiv. Ford Ranger Raptor je zagotovo med najbolj zaželjenimi poltovornjaki na trgu.

Avtomobilski testi

Ford Mustang Mach-E GT - Zmogljiv električni družinski križanec s čarom kultnega modela

Novi Mustang je drugačen od tistih, ki smo jih bili vajeni včasih, vendar ni nič manj prepričljiv.

Kia Sorento - Razkošje udobja in prostora za spodobno ceno

Kia z aktualno generacijo Sorenta dokazuje, da zna narediti odličnega, prestižnega križanca in zraven poskrbeti, da je cena še vedno sprejemljiva.

Uroš Modlic

Peugeot 308 SW - "idealna tristoosmica"?

S »kombijevskim« zadkom nadgrajen slovenski avto leta je ravno prav prostorninsko zrel, da je za marsikoga »tisti pravi avto«.

Uroš Modlic

Hyundai Tucson 1.6 GDI Impression N-Line - šminkerček

Z vsem, kar mu doda paket N-Line, velikimi platišči in zanimivo sivo barvo je Tucson spet in še vedno magnet za poglede.

Uroš Modlic

Dacia Sandero Stepway - Zato je najbolj prodajan v Evropi

Začetek leta je bil za Dacio več kot uspešen, saj je ugnal tudi precej bolj renomirane nemške tekmece.

Uroš Modlic

Citroën C5 Aircross PureTech EAT8 - Bo dovolj?

Zdi se cenovno najbolj sprejemljiva izbira predvsem za tiste, ki v avtu ne presedijo dolgih ur in jim udobje odtehta zmogljivosti.

Ford Ranger Stormtrak - Če kdaj, potem zdaj

Svoje čase je veljalo, da je najugodneje kupiti avtomobil takrat, ko se poslavlja. Pogosto imajo odhajajoči avtomobili veliko opreme in ugodnejšo ceno, sem in tja se najde tudi kakšna posebna serija. Kot je tale ...

Urban Bat

Aktualno

Souporaba vozil - tri barve, trije različni koncepti

Souporaba vozil tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena oblika mobilnosti, še zlasti pri nekoliko mlajših generacijah, ki se ne obremenjujejo z lastništvom svojega avtomobila in s tem povezanimi stroški. 

Avantcar

Za volanom so lahko nevarna, a mnogo voznikov se tega ne zaveda

Nekatera zdravila zelo poslabšajo učinkovitost voznikov za volanom. Teh zdravil ni malo, od različnih antidepresivov do zdravil proti bolečinam. Vsa morajo biti ustrezno označena, prepoznate jih po značilnem trikotniku na embalaži.

Profimedia

Karavaning

Počitniške nadgradnje na poltovornjaku ali pick-upu

Podjetje Medicop, ki sicer izdeluje iskana reševalna vozila, je pred letom in pol izkoristilo številne sinergije znotraj podjetja pod blagovno znamko Podlunšek in začelo z izdelavo nadgradenj oziroma bivalnih kabin za poltovornjake (pickup modele).

Podlunšek

Kosmatinec in avtodom? Zakaj pa ne!

 Na kaj pa je treba biti pozoren, če je z vami tudi pasji sopotnik? Kako ga pripraviti na pot z avtodomom in kako poskrbeti, da bo ta zanj kar najbolj prijetna?

Profimedia

Motociklizem

Zeleni prvi na »zeleni« poti

Vse do lani se je zdelo, da bodo vsaj največji proizvajalci motociklov s tako imenovanim zelenim prebojem še malce počakali, vendar se je Kawasaki že opogumil in kot prvi izmed največjih napovedal skorajšnji prihod električnih in hibridnih motociklov.

Kawasaki

Moto test: Ducati DesertX - Desert iz Borgo Panigalea

Čeprav se je dolgo zdelo, da imajo pri Ducatiju v smislu svoje ponudbe motociklov neko povsem svojo pot, pa ob vidnem naraščanju zanimanja kupcev za srednje težke in hkrati tudi za resen teren pripravljene motocikle niso mogli ostati povsem ravnodušni.

Uroš Modlic

Varno v motoristično sezono

Motoristična sezona vse glasneje trka na garažna vrata, za katerimi se skrivajo motocikli in skuterji, ki komaj čakajo, da po nekaj mesecih odmora spet vidijo črn asfalt. Kaj je torej ob začetku sezone nujno in kaj ni?

Profimedia

Kolesarstvo

Kakšen nosilec za kolo izbrati?

Dober nosilec kolesa omogoča enostavno, hitro in varno prevažanje kolesa z avtomobilom. Tako kolesa ne boste več tlačili v prtljažnik, saj tvegate poškodbe notranjosti avtomobila in tudi bolj občutljivih delov kolesa.

Urban Bat

Butično gorsko kolo iz Švice

Kaj ponuja švicarski proizvajalec Bold Cycles s svojim gorskim trail-enduro modelom Linkin?

Bold Cycles

Zgodovina

Portret Williama Boeinga

Američan William Edward Boeing je edent istih, ki se je v zgodovino letalstva vpisal z velikimi črkami. Njegova letala so bila in še vedno veljajo za pojem v civilnem ali vojaškem letalstvu. William Edward pa je imel seveda povsem svoje sanje.

Boeing

Šport

Formula 1 -Kaj je znanega po treh dirkah

Sezona formule ena 2023 je po uvodnih preizkušnjah pokazala vsaj eno: Red Bull ostaja premočan za tekmece, največje razočaranje pa je vsekakor Ferrari. Mercedes pa tudi ni daleč od rdečih. Zato pa se toliko bolj smeje Fernandu Alonsu in Aston Martinu.

Glenn Dunbar

Svetovno prvenstvo v reliju (WRC) - Hrvaška bo Meka za ljubitelje adrenalina

Prvi klasični asfaltni reli v sezoni bo spet v naši bližnji soseščini. Razburljiv dogodek je pač obvezen za vse ljubitelje in poznavalce. Pa tudi tiste, ki reli spremljate le površno. Več adrenalina (bliže) ne boste dobili!

Jaanus Ree

MotoGP - Leto Ducatija?

Če smo se v letošnjem letu po kitajskem horoskopu preselili v leto zajca, potem se zdi, da smo se po dirkaškem horoskopu, ki bi moral veljati za ljubitelje dirkanja na dveh kolesih, pač preselili v leto Ducatija. Za nami so štiri dirke letošnje sezone in od teh so tri dobili Ducatijevi dirkači, eno pa Južnoafričan Brad Binder z motociklom znamke KTM.

Dorna

Kaj prinaša dirkaško leto 2023 v Sloveniji?

V Sloveniji bi se letos lahko zvrstilo dvanajst avtošportnih dirk, od tega sedem relijev, tri gorske dirke in dva šova v avtokrosu po makadamu in blatu. Nekaj voznikov bo letos večkrat potovalo tudi na odmevne dirke v tujino.

Rabljeni avto

Renault Twingo - Šele 30, pa že legenda!

Mar ni nekoliko nenavadno, da si je avtomobil, ki se nikoli ni dičil z oznakami, kot so RS, GT, Sport in podobno, praktično takoj po tem, ko je dobil naslednika, prislužil titulo štirikolesne legende? In če se danes, trideset let po njegovem rojstvu tepete po glavi, ker bi ga lahko, vendar ga niste imeli, potem niste edini. Renault Twingo, torej.

Joris Clerc

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"