Izšel je novi Avto magazin: karting, e-dirkanje; Testi: Renault Captur, Ford Puma, BMW 530e ...

14. 5. 2020
Deli

Tokratna številka revije je nekoliko drugačna, saj vam zaradi koronavirusa prinašamo nekaj manj avtomobilskih testov in prvih voženj. Vseeno pa smo v tem mesecu pridno spremljali avtomobilske novosti, ki bodo k nam še prišle, hkrati pa smo nekoliko večjo pozornost namenili aktualnim tematikam in vprašanjem, s katerimi se boste morebiti srečevali pred odhodom na dopust. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji pravega in virtualnega dirkanja, hkrati pa smo za vas pripravili še seznam najboljših cest, na katere se lahko odpravite doma in v tujini. No, moto- in avtomobilskih testov vseeno nismo pozabili – preverite, katere dvo- in štirikolesnike smo preizkusili v preteklih tednih.

Aktualno: Vleka prikolice

Čeprav je tokratna tema za marsikoga aktualna vse leto, pa je predpočitniški čas še zlasti primeren za to, da se o njej razgovorimo nekoliko bolj obsežno. Vse, kar morate zares vedeti o vleki prikolice.

Reportaža: Najboljše ceste

Za marsikoga prihaja najlepši del leta, žal pa še zdaleč ni jasno, kako bodo potekale letošnje počitnice. Še manj, kje. A dejstvo je, da bo najprej dovoljena vožnja.

Predstavljamo: Land Rover Defender

O Defenderju ni treba izgubljati besed. Ne skozi leta, avto se je dokazal skozi desetletja, in sicer kot eden izmed najbolj vzdržljivih v celotni avtomobilski industriji.

Predstavljamo: Toyota Yaris Cross

Predstavnikom v razredu manjših križancev so se ob predstavitvi novega Toyotinega križanca zagotovo zatresle hlače.

Predstavljamo: Opel Vivaro-e

Vivaro-e je prvi Oplov električni dostavnik. No, tudi sicer nima veliko konkurentov, kajti dostavniki s svojo maso in neugodno aerodinamiko ne veljajo za najbolj optimalno izbiro za vgradnjo električnega pogona.

Tehnika: električni avtomobili

Baterijsko-električni avtomobili bodo nedvomno del naše vsakdanje mobilnosti v naslednjih letih. Kup omejitev in porodnih težav so že premagali, proizvajalce pa še vedno čaka nekaj izzivov – tudi v povezavi s polnilno infrastrukturo.

Test: Renault Captur Initiale Paris TCE 150 EDC

Po Cliu Captur. Takšen je Renaultov recept zdaj že drugo skupno generacijo. Tako kot Clio tudi Captur prinaša več kot prejšnji.

Test: Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid (114 kW) ST-Line X

Po Pumi – Puma. Ne taka, kot smo jo pri Fordu nekoč poznali, a je pri transformaciji od trivratnega kupeja do majhnega mestnega križanca vseeno obdržala kar nekaj prvotnih genov.

Kratki test Seat Tarraco XC 2,0 TSI DSG 4Drive 140kW

Seat je posebna znamka v skupini Volkswagen. Dokler niso odkrili športnosti, jim ni šlo dobro. Športni terenci pišejo drugačno zgodbo.

Kratki test: Opel Zafira Life Innovation 2.0 Dizel 150

Že bežen pogled na razred enoprostorcev razkrije, da se jim v zadnjem času ne godi prav dobro. Zafiro so doletele spremembe, a ne tragične.

Kratki test: BMW 530e

Na vsakih koliko kilometrov se z dizlom ustavite na črpalki? Približno tisoč? Če vestno polnite baterijo BMW-ja 530e, bodo ta ustavljanja še redkejša.

Kratki test: Nissan X-Trail 1,7 DCI XTronic 4 WD Tekna

Tisti, ki vam pogled na cesti pogosto uhaja k večjim športnim terencem, Nissanovega X-Traila gotovo poznate. Težko ga je namreč spregledati, a pod privlačnim videzom se skriva tudi zelo uporabna notranjost.

Kratki test: Mini John Cooper Works ALL4 Countryman (Mini, ki to ni)

Ko beseda nanese na znamko Mini, vsi takoj pomislimo na majhne avtomobile, katerih odliki sta okretnost in odlična lega na cesti.

Test - Honda CRF 1100 L Africa Twin

Afrike verjetno še lep čas ne bom videl na motorju. Misel na to me resda precej žalosti, a hkrati je trenutna situacija z omejitvami v meni vzbudila žilico po raziskovanju domačih krajev. Če že ne morem v Afriko, sem pa vsaj z Africo Twin odkrival pozabljene ceste in poti po naši lepi deželi.

Test – KTM 790 Adventure

Na zadnjem potovanju po Maroku sem odpeljal 3.000 kilometrov s tem motociklom. Večina teh kilometrov je potekala po asfaltnih cestah, nekajkrat pa je ta moral premagati tudi brezpotja.

Vzporedni moto test Piaggio MP3 500 HPE Sport Advanced/Bussiness

Piaggio je s svojo trikolesno revolucijo v svet skuterjev potegnil tudi tiste, ki se prej nikoli niso vozili z maksi skuterji, hkrati pa v svet na dveh (oziroma treh) kolesih na novo privabil tudi številne povratnike.

Test - Kymco MXU 700 T3

Ko štirikolesnik s 700-kubičnim motorjem, solidno opremo, zaporo diferenciala, kakovostnim podvozjem in vitlom stane dobrih osem tisočakov, govorimo o dobri ceni. Točno tak Kymco MXU 700 T3 je odličen vstopni model, če vas mikajo avanture s štirikolesniki.

Test - Husqvarna TE 250 TPi 2020

Pri dvotaktnih motorjih za enduro že vsaj zadnjih 10 let kraljujejo 300-kubični stroji. Sploh ko govorimo o ekstremnem enduru. A te specialke so vseeno zahtevne za vožnjo in jih ne smemo podcenjevati, zlasti če v enduro šele vstopamo. Alternativo predstavlja 250-kubični razred z dvotaktnim motorjem.

Test - CF Moto CF Force 1000 4x4 EPS

Pravijo, da ime pove veliko. Lahko celo določa značaj. Ne vem točno, ali je to res, predvsem je težko izmerljivo, a včasih imam občutek, da je nekaj na tem. CF Force pa že s svojim imenom pove ogromno. Vožnja z njim je zabavna kot vožnja na vlakcu smrti v zabaviščnem parku.

Šport: Karting v Sloveniji

Svet kartinga je svet avtomobilskega dirkanja, ki se mu lahko pridruži vsakdo. Odvisno je le, kakšna so njegova pričakovanja. (Vsaj) zabava pa je v vsakem primeru zagotovljena.

Šport: E-dirke

Medtem ko dirkaški navdušenci nestrpno čakamo nadaljevanje vseh avtomobilskih serij, pa svet računalniških simulacij doživlja razcvet, ki ga ne morejo zanikati niti pravi avtomobilski (in motociklistični) dirkači.

MotoGP

V dneh, ko se Evropa, trenutno svetovno žarišče, krčevito bojuje proti virusu covid-19, se ljubitelji bencinskih športov ob skrbi za svoje zdravje sprašujejo, kaj bo z letošnjo sezono razreda MotoGP. Koledar se vseskozi spreminja – v tem trenutku ga niti ni smiselno osveževati. MotoGP je od širitve virusa še posebej odvisen, saj velik del moštev prihaja iz Španije in Italije. Bomo letos ostali brez dirk v elitnem razredu? V prvi virtualni dirki zmaga A. Marqueza (Honda).

Rabljen avto: Kabrioleti

Rubrika Rabljen avto je tokrat obarvana nekoliko bolj tematsko. Situaciji in času primerno smo jo posvetili kabrioletom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"