Izšel je novi Avto magazin: LCD zasloni: dobrodošli ali nevarni? Test: Hyundai Tucson, Mercedes-Benz GLE Coupe...

11. 3. 2021
Deli

Tokratna izdaja revije Avto magazin bo nedvomno nekoliko bolj spomladansko obarvana. Pomlad namreč na veselje večine voznikov prinaša prehod na letne gume, mi pa smo preverili, kaj se na tem področju pripravlja novega. In novosti je zares veliko! Hkrati smo se posvetili področju digitalizacije avtomobilskih kokpitov, pri čemer pa smo pod drobnogled vzeli tudi aspekt varnosti, ki ob vse večjem številu na dotik občutljivih zaslonov postaja vedno bolj aktualen. Ob okrogli 60. obletnici pa smo v rubriki Zgodovina kar nekaj strani namenili verjetno prvemu avtomobilu številnih izmed vas, Renaultu 4.

Predstavljamo

Porsche 911 GT3 - Kompromis, ki to pravzaprav ni

Novi Porsche 911 (992) GT3 ima v svojem DNK precej več dirkaških genov kot katerakoli od dosedanjih šestih generacij.

Nissan Qashqai - Bo navdušil tudi v tretje?

Tretja generacija prodajne uspešnice Nissan Qashqai je prinesla elektrifikacijo v vse pogonske opcije.

Subaru Outback - Ohranjanje večne mladosti

Subaru Outback je kot legendarni švicarski nož. Zelo malo se spreminja, ne ravna se po najnovejših modnih smernicah, vselej je priročen in odlikuje ga trdoživost. Seveda pa pri japonskem specialistu skrbijo, da ostaja v mladostni kondiciji. To velja tudi za šesto generacijo.

Mercedes-Benz razred C - Novi C je bolj športen S

Nekoč so ga pomilovalno imenovali le Baby Benz, danes je to najbolje prodajani model znamke, ponaša se z 10,5 milijona kupcev. Zato sta resnost in zavzetost še kako na mestu.

Tehnika

Meritve porabe goriva - Konec zavajanja s številkami?

Trenutek resnice je tu. Od letos so vsi novi avtomobili opremljeni z natan­čnimi merilniki porabe goriva, tako da bodo avtomobilski proizvajalci in Evropska komisija lahko zbirali podatke o resnični porabi vozil. Se s tem obeta konec zavajanja potrošnikov glede varčnosti vozil ali le ponuja nov način obdavčevanja voznikov?

Vozili smo

Toyota Hilux in Highlander

Toyota tudi na slovenskem trgu krepi svojo prisotnost v vrhu modelne palete. Med športnimi terenci je premiero dočakal prestižno naravnani Highlander, v vrstah lahkih gospodarskih vozil pa se v osveženi podobi pojavlja že skoraj legendarni terenski dostavnik Hilux. Po spoznavanju v navideznem svetu oziroma v tako imenovani novi realnosti smo tokrat z njima nabirali prve vozne vtise.

Avtomobilski testi

Test: Hyundai Tucson - Novi svet

Če bi moral najti zgolj en samostalnik, ki najbolje opiše novega Tucsona, bi to bil: drznost. A če bi ga smel opisati še s tremi pridevniki, se po druženju z njim tudi ti ponujajo kot na dlani: napreden, visokotehnološki, pameten.

Kratki test: Renault Clio E-Tech 140 - Cliov prvi krog

Prvi hibridni Renault Clio je v primerjavi s klasičnim bencinskim modelom s tehničnega vidika dramatično drugačen, kljub temu pa boste izza volana zelo težko opazili kakšne bistvene razlike. V resnici gre za dve avtomobilski zgodbi – prva je Clio, druga hibrid, obe skupaj pa sestavljata izredno nišni avtomobil.

Kratki test: Mercedes-Benz GLE Coupe 400d - Oddaljeni zvezdnik

Če niste ravno v samem vrhu uprave pomembnega in uglednega podjetja ali poslovnež, ki je med zmagovalci na javnih razpisih za državni denar, ali morda obrtnik, ki mora svoj ugled staviti na velikost avtomobila, je odločitev za Mercedes-Benza GLE Coupe pravzaprav dokaj neracionalna.

Kratki test: Audi Q2 35 TFSI S-Line - Tisti, ki je nekje vmes

Čeprav je na cestah manj Audijev z oznako Q2 kot tistih, ki imajo na svojem zadku izpisano Q3 ali Q5, pri znamki s štirimi krogi najmanjšega križanca prištevajo med uspešnice. In prav zato je nekoliko presenetljivo, da mu po dobrih štirih letih niso namenili celovitejše prenove.

Kratki test: Ford Focus Active 1.0 Ecoboost - Vikend avanturist

Včasih je za pobeg v naravo potreben pravi terenski avtomobil. Večinoma pa je dovolj že, da je avtomobil le nekoliko bolj oddaljen od tal in da ima nekaj karoserijske zaščite, ki vliva dovolj zaupanja, da se je z njim mogoče odpraviti tudi tja, kamor se s klasičnim družinskim kombijem ne bi upali. Eden takšnih je tudi Ford Focus Active.

Kratki test: Subaru XV 2.0 mhev Premium - Čez drn in strn – in skozi ovinke

Ob poplavi kombilimuzin in karavanov s terensko podobo, a pomanjkanju terenskih zmogljivosti je Subaru XV eden redkih avtomobilov, ki nima okrasnih plastik na karoseriji zgolj zaradi lepšega.

Kratki test: Renault Twingo Electric - Vojna zvezd

Električni Twingo sicer nima veliko skupnega z dobro znanim Renaultovim sloganom o majhnih in velikih, toda v vozilo, dolgo dobre tri metre in pol, je zapakirano ravno toliko električnega avtomobila, da o življenju z elektriko pove vse. Tudi tisto, kar velja za velike.

Kratki test: Mazda CX30 - Nališpan za obletnico

Revolucionarni motor bo sicer dobil svojo prvo evolucijsko stopnjo, toda naš testnik je bil opremljen še s prvo generacijo. In z drugimi bombončki …

Aktualno

Pnevmatike - Čas je za letne!

Ste tudi vi med tistimi vozniki, ki komaj čakajo na to, da bodo svoje jeklene konjičke iz zimskih pnevmatik in morda tudi jeklenih platišč preobuli v letni komplet s praviloma lepšimi in večjimi aluminijastimi platišči? Dan, ko bo to zakonsko dovoljeno storiti, je skoraj tu, a nikar ne prehitevajte. Čas, ko bo to res varno storiti, morda še ni napočil.

Digitalizirane potniške kabine - In koliko je na števcu?

Digitalizacija je odločno posegla tudi v delovno okolje voznikov, nekoliko manj v bivalno okolje potnikov v avtomobilih. Pa so za dotik občutljivi nadomestki klasičnih stikal res boljši?

Prevoz tovora v lahkih gospodarskih vozilih - Pozorno pritrjevanje ključno za varnost

Pravilno nameščen in pritrjen tovor je v lahkih gospodarskih vozilih ključnega pomena za varno vožnjo. Napačna ali pomanjkljiva pritrditev in težnostna preobremenjenost dostavnika lahko povzročita nesrečo že pri naglem zaviranju.

Zgodovina

Renault 4 - Tudi po šestih desetletjih zanimiv in poseben

Renault letos praznuje 60. obletnico predstavitve modela Renault 4L. Z njim so imeli visoke načrte, a na tistem pariškem avtomobilskem salonu, ko je z njega zdrsnila prevleka, si nihče ni predstavljal, da so ustvarili bodočo legendo.

Motociklizem

Vozili smo: Aprilia Tuono 660 - Grmenje

Ime Tuono je v svetu motociklizma v zadnjih 20 letih dobilo status kulta. Prva Aprilia Tuono je nastala povsem nenačrtovano. V športnem oddelku so se malce igrali in superbike RSV Mille postavili na cesto brez oklepa.

Vozili smo: KTM 1290 Super Adventure S (2021) - Pozor! Nalezljivo

Bitka za prevlado v razredu adventure še nikoli ni bila tako zelo ostra. Vsi trije glavni protagonisti, BMW, Ducati in kot zadnji še KTM, imajo popolnoma sveže orožje. Pri tem je imel KTM sicer najlažje delo, kar pa ne pomeni, da ga ni opravil odlično.

Šport

Formula 1 - 6000

Sezona formule 1 2021 se bliža, konec marca bodo dirkači v Bahrajnu začeli 71. sezono v zgodovini sodobne formule 1. Nekatere čaka kar nekaj sprememb, drugi bodo našli precej domače okolje. A dejstvo je, da bo to 'le' sezona, v kateri se bodo pripravljali na veliko novosti v letu 2022.

MotoGP - Pričakovanja in žalost

V dneh, ki jih odštevamo do prvih testov v letošnji sezoni, smo priča predstavitvam ekip za sezono 2021, na dirkaško skupnost pa se je ob vznemirjanju pred novo sezono spustila tudi koprena žalosti. Za vedno jo je zapustil Fausto Gresini, dirkač, ki je močno zaznamoval dirkaško zgodovino.

Rally SP: Arctic rally - Zdaj je na vrhu najmlajši

Sicer ni zmagal, je pa prevzel vodstvo v skupnem seštevku – Kalle Rovanperä je najmlajši voznik v zgodovini, ki je na vrhu skupnega seštevka. Vsaj do konca aprila.

Kako začeti dirkaško kariero - Pravi nasvet je zlata vreden

Vprašanje se zdi enostavno in hkrati težko. Poti je več, možnosti prav tako, predvsem pa je treba najprej vedeti, kaj vas najbolj zanima in kaj si od tega športa obetate.

Rabljeni avto

Škoda Yeti (2009-2017) - Yeti je Čeh

Kot za vsako sodobno Škodo bi tudi za Yetija lahko rekel, da je v mehanskem smislu preoblečeni Volkswagen. Vseeno pa utemeljeno sumim, da je Volkswagnu v tem primeru morda celo žal, da Yeti ni bil okrašen z njegovimi značkami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja