Izšel je novi Avto magazin: Polnjenje električnih vozil v večstanovanjskih objektih; vozila s prednostjo... testi: Subaru Outback, Hyundai Kona EV...

V tokratni številki revije Avto magazin preberite prve vtise o tem, kaj prinaša nova Škoda Fabia in pa kako težave v proizvodni novih avtomobilov in sestavnih delov vplivajo na poprodajo rezervnih delov. Preverili smo tudi, kakšne so možnosti polnjenja električnih avtomobilov (in hibridov) za tiste posameznike, ki živijo v večstanovanjskih objektih ter strnjenih blokovskih naseljih. Med avtomobilskimi testi smo tokrat največ prostora namenili Subaruju Outback, ki se je nedavno izkazal tudi kot najbolj vare avtomobil na testih EuroNCAP. S testi pa niso zaključili niti motoristi; preizkusili so kar štiri!

9. 9. 2021

Predstavljamo

Mercedes-Benz Citan - Rad bi bil zvezdnik

Trije v enem in vsak zase: jeseni pride nov Citan v tovorni izvedbi in kot družinski velikoprostorec, prihodnje leto še z električnim pogonom.

Vozili smo

Škoda Fabia - Čas za stopničko višje?

Avtomobili počasi rastejo, iz generacije v generacijo. A te rasti običajno ni opaziti, še posebej zaradi povsem nove zunanjosti, ki jih spremlja. Pri Škodi so tokrat ubrali drugačno taktiko.

Hyundai Kona N in i20 N - Športni dan

Hyundai sicer vztrajno (in uspešno) koraka proti elektrifikaciji, toda Južnokorejci vedo, da so tudi čustva še vedno tista, ki prodajajo. In zato športnost pišejo z velikimi črkami.

Tehnika

Nadomestni deli - Dovolj jih je tudi za popravilo

Ob težavah z dobavo elektronskih vezij - pa tudi drugih komponent - v avtomobilski industriji se pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo z našim vozilom, če bo udeleženo v prometni nesreči. Informacije so si večinoma enotne, vseeno pa se je popravila vredno lotiti s premislekom.

Avtomobilski testi

Hyundai Kona Electric - Prava smer

Avtomobilski proizvajalci si prehod v elektromobilnost pogosto predstavljajo z revolucijo avtomobila. Električni avtomobili so posledično lahko paradni konji futurizma, zapletene tehnologije, pretiranega minimalizma in okrnjene uporabniške izkušnje, ki odvrne marsikaterega potencialnega kupca. Pri Hyundaiju pa so se Kone lotili povsem drugače in morda je to tudi njen najmočnejši adut.

Peugeot 208-e GT Line - Pravi naslednik 205-ice GTi?

Na legendarnega športnika 208-e GT spominja že z nekaterimi oblikovalskimi elementi, podobnost pa se nadaljuje tudi pri pritisku desne stopalke. Toda 208-e ponuja še kaj več kot zgolj obilo užitkov na poti do naslednjega zavoja.

BMW 545e Xdrive - Gospod izvršni

Čeprav smo se tudi v svetu velikih poslovnih limuzin v preteklih dveh desetletjih navadili tudi na zelo ekonomične modele, smo vse BMW-jeve 'petice' z oznako 40 in več dojemali kot ne najbolj nujno potreben avtomobilski razvrat, ob katerem so se okoljevarstveniki držali za glavo. No, ti lahko zdaj mirno prodajo svoje Priuse, saj je BMW 545e lahko tudi tako zelo varčen, da ob njem zbledijo celo famozne dizelske avre njegovih bratov.

Fiat Tipo Cross - Pes, ki laja ...

... ne grize. In tako tudi Tipo terenskega videza ni nikakršen hribolazec. Je torej terenski videz zgolj šminka ali še kaj več?

Subaru Outback 2.5i 4dventure - Posebnež

Subaru Outback vsem tistim, ki smo se v znamko zagledali v devetdesetih letih, tudi v šesti generaciji prinaša dobre novice. Morda je Outback od leta 1994, ko se je prvič pridružil voznemu parku Subarujevih modelov, res izgubil nekaj svoje identitete, a je na drugi strani ohranil tisto, s čimer nas je že davno od tega najbolj očaral – avtomobilsko dušo. Ta ima kljub prednostim, ki jih prinaša razmah elektrifikacije, s svojo povsem klasično pogonsko konfiguracijo marsikaj pokazati.

Audi Q5 Sportback - Stilski izziv

Če hočeš biti 'in' v liniji z modnimi tokovi, je treba budno spremljati, kaj želijo kupci in kaj počnejo tekmeci. To, kar velja za kolekcije oblačil in razne modne dodatke, velja tudi za avtomobile. Trenutno so modna muha športni terenci s kupejevskimi zadki – in kdor takšnega nima, izgublja.

Ford Puma 1.0 ST Line X Vignale Aut - Manjkajoči člen

Samodejni menjalnik je res manjkal v ponudbi tega križanca. Sicer to pomeni, da se odrečete blagi hibridizaciji pogona, ampak udobje je vendarle na prvem mestu.

Volkswagen Tiguan 2.0 TDI DSG - Poživitveni odmerek

Seveda nimam v mislih cepiva proti zloveščemu virusu, ampak odmerek sprememb, ki jih je bil deležen Volkswagen Tiguan. Ni jih veliko, so pa zato razmeroma dobro opazne.

Podaljšani test: Ford Kuga  - Pa začnimo z dizlom

No, klasičen podaljšani test to zagotovo ne bo – predvsem zato ne, ker bomo v nekaj mesecih pogledali skozi (skoraj) celo raznovrstno pogonsko paleto Forda Kuge, ki je Ford z največjo izbiro pogonov.

Aktualno

Električne polnilnice v večstanovanjskih stavbah - Misija skoraj nemogoče

V Sloveniji imamo razmeroma razvejano omrežje javnih polnilnic za električne avtomobile, treba bo le izboljšati dostopnost in poenostaviti načine plačevanja. Tudi vgradnja polnilnih omaric v individualnih hišah je preprosta in stroškovno sprejemljiva. Povsem drugače pa je v večstanovanjskih stavbah, kjer so prva ovira za postavitev polnilnic že soglasja etažnih lastnikov. Pa je to šele začetek ...

Intervencijska vozila - Za uspešno intervencijo je treba prispeti na cilj

Za voznike intervencijskih vozil je vožnja zahtevno in stresno opravilo, pri katerem si ne smejo privoščiti napak, vendar se na cestah vsakodnevno srečujejo z nepredvidljivimi in nevarnimi prometnimi okoliščinami, ki otežujejo njihovo delo. Poleg intenzivnega izobraževanja in usposabljanja potrebujejo za uspešno opravljeno delo tudi pomoč in razumevanje preostalih udeležencev v prometu.

Karavaning Duesseldorf - Prilagajanje kupcem in počasna elektrifikacija

Jubilejni Caravaning salon v Dusseldorfu, ki se je zaključil 5. septembra, je za teden dni na enem mestu združil kar 653 razstavljavcev iz 31 držav. Ni postregel s presežki ali revolucionarnimi novostmi, kar je predvsem posledica težav, s katerimi se ukvarja industrija. Te sicer niso finančne, ravno nasprotno, gre predvsem za težave logistične narave. Povpraševanje v zadnjih dveh letih namreč močno presega produkcijske zmožnosti, zato so glavni proizvajalci bolj kot na razvoj osredotočeni na zmožnost dobave naročenih počitniških vozil in prikolic.

Motociklizem

Vozili smo – Beta RR 300 - 2t/430- 4t (2022) - Novo italijansko orožje za boj s strmimi klanci

Ekstremni enduro je tako v svetu kot tudi pri nas doma močno priljubljena športna disciplina in vsak pravi športnik potrebuje pravi rekvizit. Z modelnim letom 2022 so se za nove bitke z vertikalnimi vzponi opremili tudi pri Beti, italijanskemu specialistu za enduro in trial.

Test - BMW R 1250 GS - Še vedno je dober, zelo dober!

To je motocikel, ki podira rekorde. Daleč najbolje prodajani BMW in rekorder po prodaji v številnih evropskih državah. O tem, da tudi pri nas vedno zaseda najvišja mesta, si lahko mislim le dvoje, ali je res tako dober ali pa na Bavarskem uporabljajo posebno marketinško čarovnijo?

Podaljšani test – Piaggio Beverly 300 HPE - Dobrodošel v mestni džungli, Beverly

Maksi skuterji so ob svojem nastanku prinesli odgovore na problematiko mobilnosti v večjih mestih po Evropi. Večja kolesa so prinesla več stabilnosti in varnosti. Čez poletje smo se z zastoji uspešno borili z novim Beverlyjem 300 HSE, ki je v letošnjo sezono zapeljal povsem prenovljen.

Test – Honda CB650RA Hornet (2021) - Užitek preprostosti

Ko boste zajahali letos prenovljeno Hondo CB 650 R Hornet, boste spoznali, da je na njej mogoč prav dostojen motoristični užitek. In užitek je bistvo vožnje z motociklom, mar ne?

Test - BMW R 18 - Rokenrol

Kako velik mora biti motor, da bo človek srečen? Največji, seveda! Po možnosti dvovaljni, zračno hlajeni in z ogromno navora pri čim nižjih vrtljajih.

Rabljen motocikel - Zakaj pa ne bi bil rabljen?

Jesen motoristom ne pomeni samo lovljenja zadnjih toplih in lepih dni za vožnjo z motociklom, ampak je to za marsikoga tudi čas resnega razmišljanja o zamenjavi motocikla. Medtem ko se tisti, ki se spogledujejo z novimi, trenutno ukvarjajo predvsem s tem, ali bo izbrana igrača sploh dobavljiva, pa imajo tisti, ki radi kupujejo cenejše rabljene, pravzaprav veliko večjo izbiro.

Šport

Formula 1 - Dirka, ki je ni bilo

Formula 1 je šport številnih presenečenj in dogodkov, ki se zdijo skorajda neverjetni. Od tega, da dirko začne le šest dirkalnikov, do tega, da je zaradi vremena ne morejo izpeljati v celoti. A letos v Belgiji so šli organizatorji korak predaleč.

MotoGP - Zmeda in veselje

Redko se zgodi, da tekmovalec v MotoGP pred koncem sezone zapusti ekipo in nastopi za drugo. Maverick Vinales je v Avstriji nehal nastopati za Yamaho, podpisal pogodbo z Aprilio in na njen motocikel sedel v začetku septembra. Po zmedi za VN Avstrije je srečo v deževnem koncu unovčil Binder (KTM) in zmagal, v Angliji pa je bil najboljši Quartararo. Aprilia prvič na stopničkah.

Reli SP - Sezone še ni konec, številni so z eno nogo že v 2022

Štiri relije pred koncem – večina vas bo tole brala med turškim relijem in po njem, tako da odštejte enega – se vrtiljak prestopov še vedno vrti. In zadnji reli sezone, tisti na Japonskem, je spet pod vprašajem.

GHD Ilirska Bistrica - Gorske dirke ostajajo spektakel

Brutalni starti, pospeševanja do pete prestave že do prvega ovinka in povprečne hitrosti več kot 145 kilometrov na uro so bili nazoren prikaz, kako kakovostna je bila letos konkurenca na gorski dirki med Ilirsko Bistrico in Šembijami. Prvi junak spektakla s 198 nastopajočimi Faggioli, med Slovenci najhitrejši Bubnič.

Reli DP - Reli v Novi Gorici s 13 hitrstnimi preizkušnjami (napoved)

Po poletnem premoru se 10. in 11. septembra v Novi Gorici nadaljuje državno prvenstvo v reliju.

Rabljen avto

Škoda Fabia - Uspeh na recept

Sočasno s premiero četrte generacije priljubljene Škode Fabie je že prav, da kaj več, predvsem pa o tem, kako se ta avtomobil obnese na dolgi rok, povemo tudi o prvih treh generacijah. Čeprav bi težko zapisal, da je Fabia tista najbolj zanimiva Čehinja, pa je z robustno in zanesljivo Volkswagnovo tehnologijo in svojo prostornostjo ter pošteno ceno upravičeno na seznamu zelo zaželenih rabljenih avtomobilov.