Izšel je novi Avto magazin - Porsche Taycan, Ford Focus ST, Mazda CX-30

8. 10. 2020
Deli

Oktobrska številka revije Avto magazin je naelektrena. Jasno, ko pa smo se naposled uspeli zapeljati s prvim povsem električnim Porschejev. Hkrati smo se odločili predstaviti tehnologijo, ki stoji za blagimi hibridi, v posebni prilogi pa smo se poglobili tudi v ozadje Renaultovih hibridov in tehnologije, ki je nastajala zadnjih deset let. Kljub vsemu pa elektrika morda ne bo edina alternativa v prihodnosti. Vse več pozornosti namreč dobivajo sintetična goriva, ki bi lahko pomagala ohraniti obstoječe avtomobile, hkrati pa pripomogla k čistejšemu zraku.

Aktualno - Slovenski avto leta

Tudi letos začenjamo prvi del izbora, kjer sodelujete tudi vi, spoštovani bralke in bralci. V drugem delu pa bomo med petimi finalisti izbirali člani žirije.

Aktualno - Sintetična goriva

V želji po zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv trenutno glavno alternativo nafti predstavlja elektrika. Pa bo pri tem ostalo? V ozadju namreč že nekaj časa poteka razvoj novega vira energije, ki bi z uporabo obstoječih pogonskih tehnologij (torej motorjev z notranjim zgorevanjem) lahko hitro zavrl rast količine CO2, ob popularizaciji pa celo pomagal k hitremu zmanjšanju koncentracije CO2.

Aktualno - Zračna blazina za motoriste

Sistem zaščite z zračno blazino ali sistem 'airbag' za motoriste ni več najnovejša pogruntavščina, a z izjemnim razvojem v zadnjih dveh letih je ta tema postala zelo aktualna. Ob nedavnem testu, ki so ga objavili pri AMZS, smo dobili tudi zanimive rezultate trka motorista z avtomobilom, ki vsekakor govorijo v korist uporabi tudi v prometu.

Predstavljamo - Hyndai Tucson

Novi križanec iz Hyundaieve družine močno odstopa od do zdaj predstavljenih modelov te znamke.

Predstavljamo BMW M3 in M4

Jasno, v osnovi gre za enak avtomobil, ki pa so ga pri BMW-ju pred časom 'razcepili' - številka štiri označuje dvovratno, številka tri pa štirivratno izvedbo. Bistvo je vselej enako in skriva se pred voznikom.

Vozili smo - Porsche Taycan

Porschejev prvi baterijsko-električni model zgovorno kaže, kakšna bo prihodnost znamke. Kaj torej prinaša (ali odnaša) elektrifikacija tej legendarni znamki?

Vozili smo - Škoda Octavia iV

Nova Octavia je model, ki bo imel zavidljivo število pogonskih možnosti – poleg motorjev z notranjim zgorevanjem najraje izpostavljajo elektrifikacijo, ki je doletela tudi kultno ikono z oznako RS.

Test - Volkswagen T-Roc Cabrio

T-Roc Cabrio je trenutno edini Volkswagnov model zgoraj brez. In tudi prvi in za zdaj osamljeni športni terenec oziroma križanec z odrezano pločevinasto streho.

Test - Ford Focus ST 2.3 Ecoboost

Ford Focus si je lani z naskokom prislužil laskavi naslov slovenski avto leta, letos pa je končno na voljo tudi v svoji bolj vroči različici ST. No, ne vem, ali je ta oznaka zanj povsem primerna, razkorak v primerjavi s predhodnikom je namreč izjemen.

Kratki test - Subaru Impreza e-boxer

Pri Subaruju so se dokončno odrekli dizlu in namesto tega raje razvili hibridni pogonski sklop. Ne more biti pravo nadomestilo, toda zagotovo je v teh časih korak v pravo smer (tudi trženjsko).

Kratki test - Dacia Duster 1.0 TCe 100 Eco-G

Ob besedi hibrid danes najpogosteje pomislimo na povezavo bencinskega in električnega pogona. Dacia tega še ne ponuja, zato pa v prenovljenem Dusterju ob enem pogonskem sklopu omogoča uporabo dveh različnih vrst goriva. Možnost, za katero si nisem mislil, da mi bo prirasla k srcu, kot mi je po dveh tednih testiranja.

Kratki test - Nissan Juke 1.0 117 DCT Tekna

Novi Juke je dokaz, da je mogoče oblikovno resnično narediti nov avtomobil, a bo v očeh kupcev še vedno takoj prepoznaven.

Kratki test - Mazda CX-30 Skyactiv X

Poskusov, da bi lastnostim bencinskega motorja dodali primesi dizelskega, je bilo že kar nekaj. Mazdini inženirji so v pogonskem stroju z oznako Skyactiv-X združili razmeroma velik motorni blok in zelo samosvoj način vžiga gorivne mešanice ter ga namenili tudi pogonu križanca MX-30.

Kratki test - Opel Corsa 1.2 Turbo GSi Line

Športne kombilimuzine so vedno dajale občutek, kot da gre za neukročene različice umirjenih mestnih avtomobilov. Corsa je ena izmed tistih avtomobilov, za katere to še posebej velja.

Kratki test - Mazda3 Skyactiv-G MHEV

Recept za majhno porabo goriva v sodobnem avtomobilu je preprost. Na majhen motor je treba namestiti turbo puhalo, dodati elektromotor z nekaj kilovatnih ur veliko baterijo (in tako ustvariti vsaj klasičnega hibrida) in pot pod noge ... pardon, kolesa. Razen, če ste pri Mazdi. Tu namreč konvencionalna pravila ne veljajo.

Kratki test - Suzuki Ignis 1.2 VVT Elegance Allgrip

Suzuki je z Ignisom na kolesa postavil malce drugačen avtomobil, ki se seveda najbolje znajde v mestnem prometu. Po svoje razdvaja z obliko, pri tehniki pa so zadeli v polno. Sploh zdaj, ko je opremljen s tehnologijo blagega hibrida. In štirikolesnim pogonom.

Tehnika - Tehnologija blagih hibridov

Pod pritiskom čedalje strožjih pravil glede avtomobilskih izpustov se proizvajalci zatekajo k masovni elektrifikaciji svojih modelov. V zadnjem letu so bili blagi hibridi najhitreje rastoči sektor med novimi avtomobili, a v čem se pravzaprav skriva razlog za njihovo priljubljenost?

Zgodovina - 20 let motorja TDI PD

Ko je 17-letnemu mladeniču iz naslova tega članka med šolsko uro v glavo šinila zamisel o novem toplotnem stroju, za katerega je patent dobil leta 1893, seveda še ni mogel niti slutiti, kako bodo strokovnjaki inženirji pri Volkswagnu 100 let pozneje izpilili njegovo osnovno zamisel. Rezultat tega piljenja je namreč motor TDI.

Moto vozili smo - BMW R 18 "First Edition"

Zgodnje jutro. V Münchnu se obeta deževen, mrk, a zelo zanimiv dan. Čaka me namreč celodnevna vožnja z novim BMW-jevim strojem R 18. V BMW-jevem muzeju sredi mesta, lučaj od olimpijskega parka in sedeža bavarskega koncerna, si evropski motoristični novinarji ob skodelicah jutranje kave grejemo roke ter ogledujemo vzorno poravnane mašine.

Mototest - Yamaha Tricity 300 (2020)

Iwata – kraj, kjer so idejo o trikolesnem motociklu in skuterju med vsemi velikimi proizvajalci vzeli najbolj resno, sicer pa uradno domovanje Yamahe. Ta je trdno odločena, da si bo v razredu trikolesnih skuterjev, kot edini japonski predstavnik, odrezala dobršen del pogače. 

Podaljšani test 1 1. del – Moto Guzzi V7 III Stone Night Pack 750

Moto Guzzija V7 ni treba posebej predstavljati, saj gre za ikono te legendarne italijanske znamke, ki v zadnjem desetletju doživlja ponoven razcvet. Zdaj so šli še korak dlje in v povsem neo-retro slogu motocikel opremili z LED-tehnologijo. Poimenovali so ga Night Pack.

Mototest BMW G 310 GS 

Najmanjšega člana popularne bavarske družine GS, G 310 GS, smo pred dvema letoma prvič testirali v okolici španske Barcelone. Letošnjo modelno različico pa kar v Sloveniji. In izdelana je v Indiji. Kako se je obnesla?

Podaljšani test 2 2. del – Piaggio Medley S 150 I-Get

Gneča v prometnih konicah je za večino udeležencev, ujetih v počasi se premikajoči pločevini, lahko zelo stresna. Skuter, moped ali podoben dvokolesnik je zato zanimiva alternativa. In Piaggio Medley je prvovrsten za takšen boj z mestno gnečo. 

EICMA namest EICMA

Medtem ko je že pred nekaj meseci postalo jasno, da bomo motoristi letos zaradi razsajanja zloglasnega virusa prikrajšani za jesenski salon EICMA v Milanu, pa je večina proizvajalcev z mislimi že v sezoni 2021.

Na kratko: Adria Compact Plus DL 2.3 dCi 150

Avtodom Adria Compact v resnici sploh ni tako majhen, pa čeprav je najmanjši v njihovi ponudbi. Najkrajši vstopni model Compact z oznako SP v dolžino meri šest metrov, daljša izvedba, ki sem jo tudi na kratko vozil po slovenskih cestah, pa meri malo manj kot sedem metrov. Ko enkrat sukaš volan čez ovinkasto cesto na Vršič, moraš vseeno še kako paziti, da z zadkom ne posnameš kakšnega obcestnega stebrička.

Šport - Formula 1 

Lewis Hamilton je dirkač, ki se bo vsekakor vpisal v zgodovino tega športa z velikimi črkami. Lovi Michaela Schumacherja po največjem številu osvojenih zmag in naslovov prvaka, a hkrati dokazuje, da lahko dela tudi napake, za katere mora na koncu plačati določeno ceno. Res pa je tudi, da ga pogosto spremlja sreča.

Šport - 24 ur Le Mansa

Na 88. dirki 24 ur Le Mansa, ki so jo zaradi koronavirusa prestavili na september, je slavila Toyota z dirkači Sebastienom Buemijem, Kazukijem Nakadžimo in Brendonom Hartleyjem. Dvojna zmaga pa se je letos Toyoti izmuznila iz rok, saj so imeli z dirkalnikom št. 7 spet precej tehničnih težav. 

Šport - Rally WRC

Po zmedenem zadnjem dnevu relija v Turčiji je zmago in vodstvo prevzel Valižan Evans. Ogier se seveda še ni predal, toda …

Šport - MotoGP

Dirkači razreda MotoGP so z dvema dirkama v Italiji in dirko v Španiji vstopili v drugo polovico letošnje sezone. Ob še vedno odsotnem Alexu Marquezu (Honda) je boj neizprosen, razlike vse manjše, kandidatov za osvojitev naslova pa vse več. Rossi prihodnje leto k ekipi Petronas.

Šport - Formula E

Katera dirkaška serija najvišjega ranga bo odprla dirkaško leto 2021 (če seveda ne bo težav zaradi koronavirusa)? Po navadi je bil to reli Monte Carlo, a v 2021 bo to formula E – z dirko v Čilu.

Šport - Rally DP

Ne glede na vse strožje ukrepe zdravstvenih oblasti je organizatorjem uspelo pridobiti dovoljenje za izvedbo letošnjega drugega relija na prvenstvu, Rallyja Železniki.

Rabljen avtomobil - Ford Focus (2011-2018)

O tem, zakaj je Ford Focus kot rabljen avtomobil zelo privlačen za kupce. Ne, nikakor ne samo zaradi ugodne cene in pregovorno odličnih in dinamičnih voznih lastnosti.

POSEBNA PRILOGA AM SPECIAL: VSE O HIBRIDNIH VOZILIH ZNAMKE RENAULT

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem