Izšel je novi Avto magazin! Testi: Mercedes-Benz GLE, Mazda CX-30, Volkswagen Passat ...

12. 12. 2019
Deli

V zadnji številki revije Avto magazin v letu 2019 vam predstavljamo eno izmed največjih avtomobilskih novosti letošnjega leta, vsaj pri znamki Ford. Njihov športnik Mustang je namreč dobil brata z dodatnim parom vrat, električnim pogonom ter dodatkom Mach-E v imenu. Bili smo med prvimi, ki so ga spoznali. Prav tako boste v rubriki Vozili smo lahko prebrali prve vtise z druženja z novo Opel Corso. Med avtomobilskimi testi smo naredili primerjavo največjih konkurentov segmenta C, Forda Focusa in Škode Scale. Preverili smo, kako bo nova kreditna zakonodaja vplivala na avtomobilski trg, kako avtomobil in motor pripraviti na zimo, hkrati pa smo pospremili tudi začetek tretje sezone Heroji furajo v pižamah.

Predstavljamo: Ford Mustang Mach-E

Morda bo koga zmotilo ime, a novi električni Ford ni zgolj podoben eni največjih avtomobilskih ikon, temveč ima tudi veliko Mustangovega DNK.

 

Predstavljamo: Škoda Octavia

Zdi se, da je znamka Škoda prišla do stopnje, ko si lahko s Volkswagnovih koncernskih polic vzamejo le najboljše.

Vozili smo: Opel Corsa

Nov model je za Opel seveda ključnega pomena, tako simbolno kot prodajno.

Vozili smo: Mercedes-Benz GLB

V Mercedesovi črkovni enačbi je dolgo zevala luknja, v katero bi se umestil avto, ki v celoti izkorišča prednosti njihove platforme, na kateri nastajajo kompakti. To mesto je zdaj zasedel GLB.

Vozili smo: Škoda Superb iV

Če ste bili pozorni, smo nekaj strani nazaj pisali o tem, da imamo občutek, da so pri Škodi dobili ključ od skladišča Volkswagnove koncernske tehnike. Priključno hibridni sistem je ena od stvari, ki so jo hitro zagrabili in potisnili v Superba.

Aktualno: Krediti za nakup avtomobila

Banka Slovenije je z novembrom zaostrila pogoje za odobritev potrošniških posojil, kar bo znova še nekoliko povečalo razlike med bolj in manj premožnimi. Tiste s tanjšimi denarnicami je postavil v še nekoliko slabši položaj, kar se bo poznalo, ko bodo želeli svoj stari avtomobil nadomestiti z nov(ejš)im.

Test: Mercedes-Benz GLE

Včasih je bilo prestižnih terencev malo. Zato gneče na vrhu ni bilo, točno se je vedelo, kdo je kje. Danes je drugače in če hočeš spet nazaj na vrh ponudbe, moraš narediti res dober avto.

Test: Mazda CX-30

Mazda se je na najbolj zaželeni avtomobilski razred pripravila že pred leti, a ta se širi na vse strani, tudi v segment manjših avtomobilov, kjer pa Mazde doslej še ni bilo.

Primerjalni test: Škoda Scala in Ford Focus

Sredi iztekajočega se leta smo preizkusili pet najnovejših predstavnikov na slovenskem trgu še vedno najbolj priljubljenega razreda – nižjega srednjega. Tedaj je manjkala zelo zanimiva novost – Škodina Scala. Zdaj torej sledi še preizkus Scale z zmagovalcem tega testa – Fordovim Focusom.

Kratek test: Volkswagen Passat

Nekoč so bili kozmetični popravki vodilo za modelske prenove. Danes je to tehnologija.

Kratek test: Kia Proceed

Kia je v zadnjih letih postala znamka s široko domišljijo. Ta se izraža tako v ponudbi številnih zanimivih avtomobilov kot pri všečnosti oblike. Dober primer za to je tudi Proceed.

Kratek test: Nissan Qashqai

Od leta 2013, ko je druga generacija Nissanovega Qashqaia prvič zapeljala na ceste, se je v tem avtomobilskem segmentu zgodilo veliko, zato Qashqai v ciljno ravnino vstopa z veliko sveže sape.

Aktualno: finale izbora slovenski avto leta 2020

Bližnji zaključek glasovanja za slovenski avto leta 2020 bodo počastili Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen T-Cross, Škoda Kamiq in Mazda CX-30.

Aktualno: Priprava avtomobila na zimo

Redki s(m)o tisti, ki svojemu avtomobilu pred prihodom mrzle in vse redkeje s snegom pobeljene zime privoščimo tretma, kot mu pripada.

Aktualno: Priprava motorja na zimo

Čeprav so motocikli, skuterji in mopedi v zimskem času podobno kot medvedi v fazi nekakšnega zimskega spanja, se vendarle najdejo tudi taki, ki jih mraz in slabo vreme ne ustavita.

Moto test: BMW R1250 GS

Kateri motocikel je najboljši, kateri mi je najbolj všeč? Zelo preprosto, a najzahtevnejše vprašanje.

Moto test: BMW R 1250 RT

V razredu touring motociklov stvari že dolgo niso več preproste. Zato je BMW svojemu modelu RT namenil tretma finega brušenja, s katerim bi se morala letvica popolnosti dvigniti še nekoliko višje.

Moto test: Beta RR 300

Toskansko družinsko podjetje se v zadnjih letih ponaša z vrhunskimi športnimi rezultati, saj na svetovnem prvenstvu v enduru pod okriljem FIM osvajajo naslove kot po tekočem traku. Veliko teh uspehov je botrovalo tudi povsem novi generaciji enduro modelov, ki v sebi nosijo enak DNK.

Moto test: Sym HD 300

Joymax Z 300 je tisti SYM, ki se prav nič sramežljivo ne spogleduje s premijsko konkurenco, pri tem pa je njegov največji adut njegova cena.

Moto test: Ducati Multistrada

Športni značaj je kot pečat, vtisnjen v vsak Ducati in tudi v Multistrado. Včasih je za moj okus celo preveč športa in malo premalo udobja pri teh motociklih, ki so v resnici prvi resneje napadli razred, v katerem leta prevladuje BMW s svojim modelom GS. Multistrada 1260 Enduro prinaša dobro mero vsega in ponovil bom to, kar sem že večkrat rekel ali zapisal, da je to zame najboljša Multistrada.

Moto test: Yamaha TMax

Lizbona z okolico je bila prizorišče predstavitve nove, šeste generacije priljubljenega Yamahinega športnega maksi skuterja TMAX. Po zavitih cestah hribovja v zaledju portugalske prestolnice in po ravninah tamkajšnjih avtocest smo ga okušali tudi mi.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja