Izšel je novi Avto magazin: testi za Peugeot 2008, VW Passat GTE, Mitsubishi L200 ...

12. 3. 2020
Deli

Marčevska številka revije Avto magazin že tradicionalno prinaša avtomobilske novosti iz ženevskega avtomobilskega salona. Ta je sicer letos zaradi koronavirusa odpadel, a so se avtomobilski proizvajalci novosti razkrili s spletnimi predstavitvami. Med pomembnejšimi novostmi sta tudi nova generacija Leona Cupre, ki je s tem postal del mlade španske športne znamke, in Citroen Ami, s katerim francoska avtomobilska znamka po več kot 40 letih obuja legendarno ime. Zaključili smo podaljšani test Volkswagen T-Crossa, preizkusili smo novega Peugeota 2008, za vas pa smo pripravili tudi nekaj nasvetov za nakup rabljenega avtomobila.

Tehnologija 5G: Ključ do večje varnosti in avtonomne vožnje?

Ključna novost nove tehnologije prenosa (mobilnih) podatkov je večja hitrost prenosa. Zakaj je torej tako revolucionarna in kakšen je pravzaprav njen potencial? V teoriji precejšen.

Aktualno: Kupiti rabljen avto? Nič lažjega!

O strahu, predsodkih in dilemah pri nakupu rabljenega avtomobila. Pa tudi o tem, kako in kje ga poiskati in kupiti. Stopili smo v kožo kupca.

Novosti Ženeve 2020: resnična navideznost

Po nekaj bolj ali manj težavnih dogodkih, s katerimi so se ubadali organizatorji takšnih in drugačnih avtomobilskih razstav, se je vendarle zgodilo: pandemija koronavirusa je zaloputnila vrata ženevskemu salonu!

Reportaža: Best Cars 2020

O rezultatih letošnjega, že 20. izbora Best Cars ste lahko prebrali v minuli številki revije Avto magazin, ki je izšla le dan po razglasitvi rezultatov. Tako vam tudi še ni uspelo videti, kako je dogodek potekal v zakulisju.

Reportaža: Coty finalisti 2020

Po ustaljeni praksi zadnjih let smo se tudi letos žiranti za evropski avto leta zbrali v bližini Pariza, natančneje na testnem poligonu CERAM Mortefontein, in pred odločilnim glasovanjem še zadnjič preskusili vse finaliste.

Reportaža: Autobest Gala

Organizacija Autobest je v Mainzu slovesno zaključila letošnji izbor s podelitvijo vseh priznanj in razglasitvijo novih. Kmalu tudi fond za promocijo študija avtomobilskega novinarstva.

Predstavljamo: Citroen AMI

Citroen se želi vrniti h koreninam in z modelom Ami ponuditi inteligentno rešitev za dostopno električno gnano vozilo. Kot nadgradnjo mikromobilnostnih rešitev …

Cupra Leon: s kablom ali brez

Že predlani so ob predstavitvi znamke pri Cupri poudarili, da bo njihova prihodnost povezana z elektriko. Zdaj počasi izpolnjujejo svojo obljubo.

Vozili smo: BMW serije 2 Gran Coupe

BMW je dolgo čakal, da je na trg poslal najmanjšega štirivratnega kupeja. A zdaj je tu in rad bi dokazal, da se je splačalo čakati.

Test: Peugeot 2008 1,2 PureTech 130 Allure

Francoska kuhinja spada med najboljše na svetu. Vanjo je zajeta vsa lepota in hkrati vsa zapletenost njihovega značaja. Iz hrane znajo ustvariti umetnost, je pa tudi res, da jedi niso za vsakogar. Lahko rečemo, da so se po enakem receptu lotili tudi avtomobilov.

Kratek test: BMW X60d

Čeprav marsikdo oblike v popolnosti ne razume, je neizpodbitno dejstvo, da je BMW z modelom X6 ustvaril nov razred, ki je presegel tudi njihova pričakovanja in prisilil druge avtomobilske znamke v izdelavo podobnih modelov.

Kratek test: Volkswagen passat GTE

Vozniki Passatov so večinoma ljudje, ki postavljajo zelo preprosta vprašanja. Eno takšnih pri Passatu GTE je: “Kako daleč gre na elektriko?” Po prenovi lahko zapišemo: še dlje.

Kratek test: Renault Trafic Spaceclass 2.0 dci 145 EDC

Limuzinski kombiji imajo ob prostornosti in udobju vselej tudi visoko ceno. Ali pač?

Kratek test: Mitsubishi L200

S prenovo je Mitsubishi svojemu poltovornjaku vdihnil novo zunanjo podobo in prevetril tehnično plat. Premalo? Preveč, dovolj? Vsekakor je napredek opazen.

Kratek test: BMW 330 d x-Drive

To je paket, ki bo zadovoljil (skoraj) vse. Kompromis par excellence – brutalen dizel, samodejnost in štirikolesni pogon. Ah, ja, in kombijevski zadek.

Kratek test Hyundai Ioniq PHEV Impression

Ioniq je Hyundaiev prvi model, pri katerem lahko kupec izbira med tremi naprednimi pogoni. Ob električnem sta tu še običajni ter priključni hibridni.

Kratek test: Mitsubishi ASX 2.0 MIVEC 4WD CVT Instyle

Suši, tradicionalno japonsko jed, sestavljeno iz surove ribe, poznamo že dolgo let in presenečenja so zato redka. Lahko pa njegov okus dodobra izboljšamo s kakovostnim vasabijem. Nekako tako kot pri Mitsubishiju ASX z najvišjim paketom opreme.

Kratek test: Volvo S60 T5

Biti drugačen ni nič slabega. Sploh ko govorimo o avtomobilih in sploh ko govorimo o pobegu od nemške premijske ponudbe.

Kratek test: Ford Focus ST Karavan

Oznaka ST pri Fordu napoveduje športnost, a tu sta tudi zmogljiv turbodizelski motor in karavanski zadek. Ali to gre skupaj?

Podaljšan test: Volkswagen T-Cross 1,0 TSI Style

Trimesečni podaljšan preiskus avtomobilov v našem uredništvu je pravzaprav šele tisti, ko lahko ugotovimo nekatere skrite dobre ali slabe strani glede uporabnosti. T-Cross nam ni povzročal skrbi, nič slabega nismo našli glede njegove uporabe.

Vozili smo: BMW S 1000 XR

Najbrž veste, kako je, ko vas na letalu ob pospeševanju pri vzletu prilepi na sedež. Približno takšni občutki me prevevajo, ko na jugu Španije na odprti avtocesti odprem plin prenovljenega BMW S 1000 XR.

Vozili smo: Kawasaki Z650

Novi Z 650 je poživljajoč, blagodejno vpliva na počutje in ne osuši denarnice. Ob tem, da za manj kot 7 tisočakov dobite super vodljiv motocikel, ki ima poleg varnostnih sistemov tudi velik barvni zaslon, je zabava za krmilom prava.

Vozili smo: Yamaha Tracer 700 (2020) 

Napeto prerivanje v srednjem motorističnem razredu, v katerem je konkurenca vse ostrejša, sili proizvajalce, da poleg vse bolj napredne tehnike kupcem ponujajo tudi cenovno zanimive motocikle. Tudi v razredu športno-turističnih motociklov je tako. In v tem razredu je Yamaha Tracer 700 še posebej zaželen stroj.

Moto GP Special: »Na čeladah ni posebnih tovarniških delov«

Ne samo na stezi, v cirkusu svetovnega prvenstva razreda MotoGP je živahno tudi v zakulisju tega športa. Tvori ga nešteto posameznikov, ki na tak ali drugačen način, posredno ali neposredno skrbijo, da vse zadeve na stezi tečejo tako, kot je treba. Mi smo pokukali tja, kamor oko televizijske kamere in navijači praviloma ne zaidejo. Obiskali smo serviserja čelad znamke Shoei, Michaëla Rivoireja.

Formula 1: Na vse ali nič?

Sezona 2020 je zadnja sezona formule 1 pred veliko spremembo tehničnih pravil za sezono 2021. Jo bo to naredilo še posebej zanimivo ali še posebej dolgočasno?

Reli SP: WRC Švedska

Letošnja izvedba švedskega relija bo ostala zapisana v zgodovni kot ena od najkrajših in najbolj 'pomladnih' izvedb tega relija.

Formula E

Saga o napetem boju za vrh prvenstva formule E se nadaljuje. BMW je sicer edino moštvo letos, ki je odneslo več kot eno zmago, med dirkači pa po petih dirkah to ni uspelo še nikomur.

Rabljen avto: VW Passat B7 (2010-2015)

Volkswagnov Passat je že dolgo eden izmed najbolj priljubljenih rabljenih avtomobilov. In kot kaže, bo tako tudi ostalo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"