Izšel je novi Avto magazin! Testi: Peugeot 508, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A1 Sportback, Citroen C5 Aircross

14. 3. 2019
Deli

V novem Avto magazinu predstavljamo: Škoda Kamiq, VW T-Roc R. Poročamo z avtomobilskega salona v Ženevi in o vpoklicih vozil, obiskali pa smo tudi proizvajalca avdio opreme Focal. Mimogrede, dobili smo nov evropski avto leta 2019.

To, da so avtomobilski saloni v zatonu, ni več novost. Nekateri se bodo v naslednjih izvedbah ukvarjali s hudim pomanjkanjem razstavljavcev. Ženevski sicer ni med njimi, so pa tudi letos nekatere znamke na njem manjkale. A vseeno: novosti je bilo veliko, predvsem elektrificiranih. Reportaža.

Sredi februarja je bil spet čas za generalno skupščino žirantov za evropski avto leta, hkrati pa seveda tudi za zadnje testiranje vseh finalistov pred zaključnim izborom evropskega avta leta 2019. Reportaža.

Avtomobilski vpoklici, še posebej tisti bolj obsežni, mečejo slabo luč na proizvajalca, posledično pa jih pogosto ignorirajo tudi lastniki vozil. A gre za hvale vredne dogodke, ki povečujejo varnost v prometu in tudi naše zadovoljstvo. Aktualno.

Križanci so na evropskem (pa ne le na evropskem) trgu izjemno priljubljeni – in njihova prodaja še vedno narašča. Zato so tudi pri Škodi svoji ponudbi dodali nov model: Kamiq. Predstavljamo.

Ko govorimo o oznaki R pri Volkswagnu, vemo, da dlje ne gre. Zdaj je to oznako dobil T-Roc. Predstavljamo.

Pri Mazdi se igrajo zanimivo igro: ne napasti premijskega segmenta z vsemi močmi, temveč se mu približati in ga nežno pobožati. Nova Mazda3 je lep dokaz za to. Vozili smo.

Pri Lexusu veliko stavijo na malega križanca UX, ki naj bi prepričal evropske kupce in tako poskrbel za bolj številčno in prepoznavno prisotnost na trgu. Vozili smo.

Novi Peugeot 508 ne prepriča le z obliko. Tako kot je bila francoska revolucija skupek radikalnih sprememb na več področjih, tako tudi 508 prinaša svež veter na avtomobilskem trgu. Test.

Korak nazaj? Le zakaj bi, pa četudi v vprašajem na koncu, zapisali takšno izjavo, ko pa je novi Outlander varčnejši, zmogljivejši in bolje opremljen kot prej? Test.

Audijev A1 je namenjen tistim, ki ne marajo velikih avtomobilov, tudi z majhnim pa si lahko privoščijo veliko. Test.

Citroen se zadnje čase vrača tja, kjer je bil včasih najbolj uspešen: k malo drugačnim, predvsem zelo udobnim avtomobilom. Tudi Citroen C5 Aircross prinaša udobje brez kompromisa, bi lahko zapisali. Test.

Fabia. Polo v preobleki. Nemška kakovost za češko ceno. Morda ne najlepša, a odlična pri vrednosti glede na ceno. Ja, Škodino Fabio so takšni predsodki spremljali dolgo. Kratki test.

V razredu poslovnih limuzin je vsaj v zadnjem desetletju ali še kaj več veljalo, da je dizel najpogostejša izbira. Pa je danes še vedno tako? Z motorjem, kot je bil tale v novi Insignii, je bencin zelo zanimiva izbira! Kratki test.

Nikakršna skrivnost ni, da pri Volvu za konec leta pripravljajo zamenjavo za obstoječega V40. A to ne pomeni, da je aktualni toliko za časom, da si ne bi zaslužil še malce pozornosti pred dokončnim slovesom. Kratki test.

Kot eden od pionirjev v ponudbi 'ljudskih' električnih avtov je Zoe že uveljavljen igralec. Zdaj, ko je dobil večjo baterijo in močnejši motor, pa je še bolj prepričljiv. Kratki test.

Zlata sredina, bi tudi lahko zapisali o tem, kje v ponudbi karavanske različice Kia Ceeda je bil testni primerek. Kratki test.

Vseeno je Jeep, gremo na teren. Kot ljubitelj terenske vožnje z motorji in avtomobili sem seveda moral preizkusiti, kako daleč pride Renegade, ko pod kolesi zmanjka asfalta in utrjenega makadama. Verjetno sem šel dlje, kot bi si kdorkoli sploh drznil, in ugotovil tole … Podaljšani test.

Peugeot in Focal sta z modelom 3008 začela skupno zgodbo ustvarjanja vrhunskega ozvočenja v avtomobilih, dosegljivih tudi povprečnemu kupcu, in jo nato do trenutnega vrhunca pripeljala z modelom 508. Preverili smo, kako tovrstna ozvočenja nastajajo in kam jih vodi prihodnost. Reportaža.

Moto Guzzi pod okriljem skupine Piaggio vztrajno krepi svojo podobo. Najprej so zadeli z modelom V7II, ki navdušuje z videzom in vsestranskostjo, zdaj pa je tu najtežje pričakovana novost, klasični potovalni enduro V85TT. Vozili smo.

Na osrednjem delu otoka Fuertaventura na novem Kawasakiju Versys 1000 SE režem zavoje dol proti jugu, proti Ajuyu, v oči pa me bode nizko zahodno sonce, ki počasi tone v zimski spanec za obzorjem. Konec toplega dneva je, a nisem utrujen, čeprav je za mano več kot 300 kilometrov vožnje po zavitih otoških cestah. Avantura? O ja, z velikim A. Vozili smo.

Ljubitelji motorističnega dirkanja razreda MotoGP marca, sedaj že tradicionalno, zadnjih nekaj let končno dočakamo začetek nove sezone. Šport.

Rabljeni Audi Q5 je pogosto na seznamu želja kupcev. Kakovost, udobje, prostornost in agilnost pa seveda združuje tudi visoka cena. Rabljeni avto.

Nova številka je v prodaji od 14. marca 2019. Naslednja številka, 05/2019, izide 11. aprila 2019. Na revijo se lahko naročite prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja