Izšel je novi Avto magazin: Testi: Škoda Octavia, Hyundai i10, BMW X4M...

23. 7. 2020
Deli

Tokratni Avto magazin je nekaj posebnega. Ne le zato, ker gre za dvojno številko (prihodnja bo izšla šele desetega septembra), pač pa tudi zato, ker se v njej predstavlja tudi nova ekipa. Tudi zato vas čakajo močno posodobljene novice, hkrati pa še vedno obilica testov ter drugih zanimivih vsebin. In ker smo ravno sredi poletja, smo nekaj več prostora namenili prevozu prtljage zunaj vozila (s poudarkom na prevozu koles), na svoj račun pa boste bolj kot običajno prišli motoristi. Pa tudi bencinskim športom smo znova namenili nekaj več strani, saj so dnevi grmenja po nekajmesečni suši končno nazaj.

Aktualno: Prevoz prtlljage in koles

Zaradi čedalje aktivnejšega preživljanja prostega časa v zadnjih letih vedno pogosteje vzamemo na dopust (veliko) več prtljage, kot je lahko sprejme osebni avtomobil. Rešitev za to težavo je veliko, včasih celo preveč. Ste svojo že našli?

Aktualno: Naftna kriza stoječega prometa

Pandemija covida-19 je drastično vplivala tudi na gibanje cen surove nafte. Trenutno so te precej nižje, kot smo bili vajeni v zadnjih letih, posledice pa bodo še dolgo vplivale na naftno industrijo.

Aktualno: intervju, Rado Raspert: »Poligon Gaj je ključnega pomena za razvoj!«

Rado Raspet je komaj drugi predsednik AŠ 2005 od njene ustanovitve. Na volilni skupščini je premagal Toneta Anderliča, ki je predsedoval zvezi od ustanovitve, skoraj 20 let.

Predstavljamo: Škoda Octavia

V vseh teh letih, odkar je Octavia na trgu (s tem mislim vse tri sodobne generacije, brez praprednika iz poznih petdesetih let prejšnjega stoletja), je bil to model, ki je simboliziral češko filozofijo avtomobilske gradnje.

Predstavljamo: Nissan Ariya

Koncept Ariya, predstavljen na avtomobilskem salonu Tokio 2019, je uzrl luč sveta v serijski podobi, z njim pa tudi nov logotip znamke Nissan.

Predstavljamo: Audi Q4 e-tron

Dve leti po predstavitvi električnega križanca za najpremožnejše so se pri Audiju lotili zmanjševanja dimenzij, električne moči, količine opreme ... pa tudi zniževanja cene. Bo to dovolj za popularizacijo?

Test: Škoda Octavia

Nova Octavia je avto, ki končno povsem enakovredno začenja svojo pot z drugimi, tudi bolj premijskimi koncernskimi sorodniki (na platfromi MQB). Vse kaže, da tudi zelo uspešno.

Test: Hyundai i10

Večno vprašanje inženirjev pri zasnovi avtomobila je tudi, kako narediti vse skupaj bolj udobno in enostavno za uporabo. Samodejni menjalnik in sprejemljive zunanje mere so zagotovo pomemben dejavnik, a v testnem primerku so ponekod zadeli v polno, ponekod pa žal ne.

Kratki test: BMW X4M Competition

Najmočnejši bavarski X4 kljub oznaki M veliko bolj kot z dirkanjem koketira z življenjskim slogom na najvišji ravni. A to nikakor ne pomeni, da ne upraviči svojega športnega pedigreja.

Kratki test: Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TDI DSG R-Line

Srednja motorna izbira v športno zavitem paketu je tista, ki bi po mnenju Volkswagna utegnila prepričati marsikoga, da kupi Tiguana Allspacea, saj se zdi, da kompromisi, ki jih prinaša, to sploh niso.

Kratki test: Hyundai Ioniq HEV Premium

Spoštujem vse vrste avtomobilov. Ne glede na velikost, karoserijsko izvedbo ali pogon. Vseeno pa moram priznati, da še vedno težko sprejmem elektrifikacijo pogona osebnega avtomobila. 

Kratki test: Renault Zoe Edition One

Če ste se ob naslovu spomnili na leta 1982 predstavljeno srbsko komedijo, naj takoj pojasnim, da Renault Zoe z njo nima kaj dosti skupnega. Ne, v mislih imam grškega vojaka Filipida, ki je pretekel 42.195 metrov od Maratona do Aten, oznanil zmago nad Perzijci in se zgrudil pred zbrano množico. No, to je razdalja, ki Renaultu Zoeju, sploh ko je baterija povsem ali pa vsaj do polovice polna, ne predstavlja nikakršnih težav.

Kratki test: Opel Astra Sports Tourer 1,5 Dizel Elegance

Astra je v sedanji izvedenki na cestah že kar lep čas, a pri Oplu jo tudi pod novim lastništvom redno osvežujejo.

Tehnika: Optimizacija motorja

Na prelomu tisočletja je bil čip tuning tema vsakodnevnih pogovorov avtomobilskih navdušencev, ki so si po zamenjavi izpušnih sistemov in filtrov želeli še nekaj več moči. A kaj pravzaprav čip tuning oziroma optimizacija motorja sploh je? In kakšno je stanje na tem področju danes?

Zgodovina: kolutne zavore

Zavorni koluti so prinesli v svet avtomobilov velik napredek, v osnovi pa izvirajo iz letalske industrije. Letos praznujejo 71 let od prve prave serijske vgradnje v avtomobil. Začetki razvoja in uporabe pa so bili vse prej kot enostavni, saj materiali še niso bili povsem dorasli zahtevam.

Moto test: Ducati Streetfighter V4 

Fantje, na sceni je nov stroj brez oklepa, sodi v priljubljeno kategorijo roadsterjev. Motocikel, ki je prestavil mejo mogočega naprej, više in dlje. Predstavljam vam Ducatija Streetfighterja V4.

Moto test: BMW F 900 XR

Vsestranska uporabnost je največji adut tega novega BMW-jevega motocikla, s katerim je ta znamka vstopila v zgornji srednji razred športno potovalnega motociklizma. Čeprav sodi v družino motociklov adventure, je njegov pravi element asfaltna cesta. Bolj ko je zavita, dlje ko pelje, bolje je. 

Moto test: Suzuki V-Strom 1050 XT

Tale novi Suzuki V-Strom je zelo dobrodošla osvežitev v kraljevskem razredu velikih potovalnih enduro motociklov. Njegov neoretro dizajn je prijeten in lepo vrača na sceno legendarno ime Dr Big. Ob tem naj poudarim, da je to zdajle cenovno najdostopnejši motocikel v konkurenci, kjer se težko kaj najde pod 15 tisočaki.

Moto test: Honda CB650RA

Svet in z njim okusi, pričakovanja pa tudi razvajenost se v tem pokriznem obdobju vračajo k osnovam. Zgolj presežki, pretiravanja in debela denarnica so, ironično, premalo. So odveč. Spoznavamo, da so osnove čisto dovolj in da je človek lahko popolnoma zadovoljen, če jih zgolj ima in v njih uživa. Tudi v motorizmu. In Honda CBR650RA je takšen stroj.

Moto test: Yadea C-umi

Električni skuterji so tudi v našem uredništvu čedalje pogostejši. Priznamo, pridejo nam prav.

Moto test: Moto Guzzi V85 TT Traveler 

Moto Guzzi je najstarejši evropski proizvajalec motornih koles, na trgu je neprekinjeno prisoten skoraj stoletje. Več kot 95 let je od tega, ko so leta 1921 letalci Carlo Guzzi, Giovanni Ravelli in Giorgi Parodi v italijanskem Mandellu del Lariu, na obronkih jezera Como, ustanovili danes legendarno znamko.

Test: Can Am Maverick Sport Max DPS 1000 R T

Pri izbiri imena vozila, ki je nekakšna kombinacija terenskega avtomobila in štirikolesnika, se proizvajalci vedno trudijo najti kaj izvirnega in takega, da bi kar najbolje opisali njegov značaj. Maverick Sport Max, kakor je temu SSV ime, je zadetek v polno!

Na kratko: Adria Twin Supreme SGX

Zakaj je zanimiv avtodom na osnovi kombija? Odgovor je zelo preprost. Mere vozila so ravno prave, da se z njim lahko zapelješ kamorkoli, hkrati pa je prostor zelo dobro izkoriščen. Tu je seveda še cena, ki je v primerjavi s klasičnim avtodomom nekoliko nižja.

Šport: Formula 1

Prvič v zgodovini formule 1 se je zgodilo, da sta bili dve zaporedni dirki na sporedu na istem dirkališču v roku le dveh tednov. To se je zgodilo v Avstriji. Nato pa tudi Hungaroring ni ustavil Mercedesa pred ponovnim slavjem. Premoč črnih postaja naravnost strašljiva.

Šport: Formula E

Različni dirkaški športi se s posledicami koronakrize spopadajo različno, vsem pa je skupno to, da dirke potekajo večinoma brez gledalcev.

Šport: MotoGP - VN Španije ("In vendar se vrti")

Ne vrti se samo Zemlja okoli Sonca, vrti se tudi življenje na Zemlji sami. Virus in karantena sta ga v zadnjih nekaj mesecih sicer upočasnila, a nikoli ustavila. Po mesecih čakanja se je v španskem Jerezu vendarle začela tudi sezona dirk MotoGP. Letos je na koledarju za zdaj 13 dirk. Na uvodnem spopadu se je vse vrtelo okoli aktualnega prvaka Marca Marqueza, ki je zasijal, a tudi pogorel. Prve zmage se je razveselil Francoz Fabio Quartarao.

Šport: Rally DP (Velenje)

Rok Turk in Blanka Kacin sta zanesljivo dobila domači del relija, skupna zmaga jima je dve preizkušnji pred koncem spolzela iz rok po napaki na elektroniki njunega Hyundaija i20 R5.

Rabljen avto: Škoda Octavia

Tokrat je rubrika rabljeni avto priložnostno posvečena avtomobilu, ki je v zadnjih 24 letih postal sinonim za udobje, prostornost, zanesljivost in Volkswagnovo tehnologijo po ugodni ceni. Seveda, to je Škoda Octavia.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja