Izšel je novi Avto magazin: zapeljal nas je novi razred S, prisluhnili pa smo tudi tehnologiji DAB+...

18. 11. 2021
Deli

V novi številki revije Avto magazin preberite vse o tehnologiji DAB+, digitalnem radiu, ki je pred časom postal obvezna oprema sodobnih vozil predstavlja pa velik korak naprej na področju poslušanja radia v avtomobilu. V testni floti pa smo imeli med drugim ta mesec prav posebnega gosta: Mercedes-Benz razred S, kateremu smo, kot se spoobi, namenili kar šest strani. Nas je prepričal?

Rubrika Vozili smo je tokrat oplemenitena s pridihom koncerna Volkswagen, saj smo zapeljali po en avtomobil znamk Audi, Cupra, Porsche in Volkswagen.

Motoristi so bili tokrat nekoliko manj dejavni. Pripravili so nadaljevanje testa o Piaggo Beverly-ju, preizkusili pa so tudi novega Duke-a znamke KTM. In ker se ravno približuje zima, smo rubriko 'Rabljen avto' tokrat namenili kar vsem štirikolesno gnanim vozilom in nasvetom pri nakupu.

Predstavljamo

Chevrolet Corvette Z06 - Corvette tokrat najbolje pripravljena za dirkališče

Novi ameriški superšportnik ima po dramatičnem zasuku filozofije izrazit evropski pridih.

Range Rover - Še je čas za staro šolo

Range Rover tudi v najnovejši generaciji ohranja idejo, ki jo je pred petimi desetletji zasejal njegov izvirni predhodnik. In to velja tudi pod motornim pokrovom. Vsaj do neke mere.

Vozili smo

Audi RS3 - Labodji spev?

Novi RS3 je dokaz prepričljivosti postopne evolucije, kjer surova motorna moč ni vse. Je pa dosti. A glavno vlogo prevzema prenos moči, podvozje in predvsem usklajenost vseh elementov vozne dinamike.

Cupra Born - Tudi v elektriki je strast

Cupra se v električno dobo podaja s preverjeno tehnologijo, a bolj igrivim, športnim in strastnim avtomobilom. Imajo še en recept za uspeh?

Porsche Macan - Podaljševanje roka trajanja

Porsche je iz svoje ponudbe, tudi iz modela Boxster, povsem umaknil štirivaljne motorje – ostali so le še v prenovljenem Macanu. Gre torej res še za pravega Porscheja?

Volkswagen Multivan - Novo poslanstvo

Čeprav je nastal pod okriljem znamke Volkswagen Gospodarska vozila, nima več nobene resne povezave z dostavniki. S prostornostjo in udobjem nagovarja družine, z voznimi lastnostmi je blizu osebnim avtomobilom in prvič je na voljo tudi s s priključnohibridnim pogonom.

Tehnika

Digitalni radio – DAB - Prihodnost, ki se je lahko veselimo

Digitalni radio je za veliko voznikov še vedno precejšnja novost. In ob dejstvu, da je slovenski vozni park v povprečju starejši od desetih let, večina osebnih avtomobilov še ne omogoča njegovega sprejemanja. A možnosti, ki jih prinaša, so skoraj nepredstavljive.

Avtomobilski testi

Mercedes-Benz razred S - Vse in še več

Mercedesov najbolj prestižen in tehnološko napreden avtomobil je z vsako novo generacijo pred težko nalogo: preseči samega sebe in ostati na vrhu avtomobilske industrije pri pionirstvu tehnoloških inovacij in vrhunskega udobja. Bo tudi sedma generacija prva izbira v lovu na prestiž?

Hyundai i20 N - Strup je v malih ...

To je šele tretji model, ki nosi prestižno Hyundaijevo oznako N. In naj vas zunanjost in njegove dimenzije ne zavedejo – zelo natančno in dosledno sledi filozofiji, ki jo je utiral njegov veliki brat.

Dacia Duster 1.3 TCe - Nemška tehnologija (pogona)

Dacia Duster ni dobila le nove podobe, pač pa tudi nov motor precej žlahtnega porekla. Razvili so ga namreč pri Mercedesu.

BMW M440i Cabrio - Dobre stvari pač niso poceni

Avtomobili z zložljivo platneno streho so dragi, mar ne? No, v veliki meri to velja tudi za letošnjega novega člana bavarske družine s polnim imenom M440i. Vseeno pa vam bodo pri BMW-ju hiteli pojasnjevati, da gre za avtomobil visokih zmogljivosti, ki je nastal v tesnem sodelovanju s tovarniškim športnim oddelkom. In tudi tokrat imajo popolnoma prav. O tem pričajo številne podrobnosti, še posebej pa motor, ki na cesti vsako vožnjo začara v nepozabno doživetje.

Peugeot e-2008 - Krotko srce

O prednostih in slabostih električnih avtomobilov obstaja vrsta nasprotujočih si mnenj in resnica nima izrazitih odklonov v smer elektro skepticizma niti h gorečemu zagovorništvu elektrike kot trajnostnega vira mobilnosti.

Ford Tourneo Custom Active - Družinske aktivnosti

S slogovnimi dodatki napeljuje na podobnost s športnimi terenci, z velikostjo je naklonjen tistim, ki za potovanja in vsakdanje vožnje potrebujejo veliko prostora. Torej bi lahko sklepali, da Tourneo Custom Active ni povsem običajen dostavnik.

BMW 630d xDrive Gran Turismo - Potovanje v slogu

Štirivratni kupeji so mi v zadnjih letih prirasli k srcu, saj se mi zdi, da odlično združujejo uporabnost limuzin z eleganco kupejev, hkrati pa v veliko primerih omogočajo tudi nekoliko bolj dinamično vožnjo.

Mazda3 Sedan e-Skyactiv X186 GT-Plus - Smo že tam?

Skyactiv-X je tehnologija, s katero je Mazda pred nekaj leti pripravila zadnjo veliko revolucijo na področju motorjev z notranjim zgorevanjem in tudi več kot dve leti kasneje ostaja edina, ki jo uporablja. Z zadnjo posodobitvijo se zdi še boljša.

Podaljšani test Ford Kuga - Kombinacija klasike in sodobnosti

Blaga hibridna verzija Kuge je morda najbolj nezahtevna za uporabo in takšen je tudi prenos – brez možnosti samodejnega menjalnika, namreč.

Aktualno

Slovenski avto leta 2022 - Letos upihnemo 30. svečko!

Izbor za slovenski avto leta 2022 se torej začenja. Najstarejši slovenski izbor za prestižno lovoriko letos praznuje 30. ponovitev

Zimska oprema - Zima je nepredvidljiva

Čeprav v mesecu pred začetkom vremensko najmanj prijaznega letnega časa sneg in poledica redko presenetita, se s 15. novembrom pri nas in v številnih drugih državah začenja obdobje obvezne uporabe zimske opreme.

Souporaba avtomobilov - Vsi z enim, eden za več

Souporaba vozil v nekaterih evropskih državah in tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena oblika mobilnosti, še zlasti pri nekoliko mlajših generacijah, ki se ne obremenjujejo z lastništvom svojega avtomobila in s tem povezanimi stroški.

ESP - Nesreči, ki sta rešili milijon življenj

Da je avtomobilski svet tudi v najmanjših avtomobilih zelo hitro dobil sistem za nadzor stabilnosti, sta se morali zgoditi dve nesreči. Frank Werner Mohn je zletel v jarek, Robert Collin pa se je prevrnil na streho.

Motociklizem

Test KTM 890 Duke - Slečeni in množicam prijaznejši novi Vojvoda

Po lanski predstavitvi prenovljenega slečenega (in dražjega) modela KTM 890 Duke R s prostornino motorja 889 kubičnih centimetrov, so se Oranžni letos lotili še prenove osnovne modelne različice. Letošnji, cenovno dostopnejši Vojvoda (angl. duke) nosi oznako KTM 890 Duke.

Test Husqvarna TE 300i 2022 - Ekstremni enduro

Kaj dosti v tem primeru nima smisla razpravljati, dejstva namreč govorijo zase. Ko je govora o ekstremnih enduro vožnjah, je 300-kubična izvedba za večino najboljša izbira. Majhna teža, velika moč motorja in dober navor. To je recept za uspeh!

Podaljšani test – Piaggio Beverly 300 HPE, 2. del - Vsestranski in zelo uporaben

Mestna gneča in zastoji na cestah so in bodo težava še kar nekaj časa. Zato niti ni presenečenje, da so maksi skuterji še vedno ali pa celo vse bolj aktualni. Ampak kako v poplavi ponudb izbrati najboljšega zase?

Test - Honda MSX 125 GROM - Žepna raketa

Nekaj mora biti jasno takoj na začetku. To je motocikel, ki močno izraža svoj karakter in prav nič drugače ne more biti z voznikom. Honda MSX pač ni za vsakogar.

Šport

Formula 1 - Maxu manjka le še milimeter

Boj za naslov svetovnega prvaka Formule 1 v letošnji sezoni se počasi preveša v sklepno fazo. A bolj ko se Lewis Hamilton trudi, močnejši je Red Bull in z njim Max Verstappen, vendar pa se Anglež ne bo predal brez boja. Odločitev bo zelo tesna in oba glavna igralca redno izmenjujeta udarce.

MotoGP VN Emilije - Romanje - Vive La France!*

Življenje je včasih kruto, drugič veselo. Temu smo bili priče na dirki za VN Emilije - Romanje, ko je po padcu Francesca Bagnaie (Ducati) Fabio Quartararo (Yamaha) dve dirki pred koncem svetovni prvak, Valentino Rossi (Yamaha) se je poslovil od italijanskih navijačev, dirko pa dobil Marc Marquez (Honda).

WRC - Se bo ponovil lanski scenarij?

Predzadnji reli je pokazal predvsem, kako zelo nepredvidljivi so lahko rezultati in kako zelo izenačena je tehnika in vozniki prvega 'ešalona'. Druga Neuvillova zmaga je bila kar malce nepričakovana, ravno tako kot nemoč vodilnega v skupnem seštevku.

Reli DP - Turku zmaga, Grossiju bakle

Zmaga in častni krog ob petem naslovu državnega prvaka Roka Turka sta bila v Idriji kar nekoliko v senci prešernega slavja novih državnih prvakov druge in prve divizije. Marko Grossi in Nejc Mrak sta znala na zadnjih devetih hitrostnih preizkušnjah sezone potrditi letošnji primat.

Rabljeni avto

4x4 - Gremo na vsa štiri!

Obstaja cel kup razlogov, zaradi katerih se vozniki odločamo za nakup avtomobila ali kombija s štirikolesnim pogonom, še posebej pa se zanimanje zanje poveča v času pozne jeseni in zime. Torej takrat, ko meteorologi napovedujejo težave na cesti. Ponudba rabljenih avtomobilov s štirikolesnim pogonom je pestra, a to ne pomeni, da bo čisto vsak našel pravega zase. Solidno ohranjeni in vzdrževani rabljeni 4×4 oziroma štirikolesno gnani avtomobili imajo namreč pomembno skupno lastnost – visoko ceno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja