Jaguar F-type Heritage 60 Edition je moderna ireinkarnacija legendarnega E-type-a

9. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Ponaša se s kombinacijo klasičnih materialov in pa sodobne tehnologije, najboljše, ki je trenutno ponuja Jaguar.

60. leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je britanski Jaguar resnično cvetel. To je bilo obdobje, ki je sledilo desetletju dirkaških uspehov, že leta 1961 pa so ga zaznamovali s prihodom enega najbolj znanih avtomobilov, ne le v njihovi zgodovini, pač pa v zgodovini avtomobilizma, kar se kaže v izjemni priljubljenosti, ki jo uživa še danes. Priljubljenosti, ki se je ne bi branil niti njegov najmlajši naslednik, Jaguar F-Type.

Ob bližajočem 60. rojstnem dnevu so zato pripravili prav posebno izvedbo kupeja F-Type, poimenovano Heritage 60 Edition, v katero so vključili elemente, ki so bili rezervirani izključno za slavnega predhodnika in njegove sodobnike. Med njimi je tako poseben odtenek zelene barve, poimenovane Sherwood Green, ki je niso uporabili že več kot pol stoletja in bo pravzaprav edini barvni odtenek, ki bo na voljo ob nakupu vozila.

Le za peščico navdušencev

Posebnosti pa se tu še ne končajo. Notranjost bo namreč odeta v dvobarvno, črno in rjavo usnje, tako kot so bili vajeni kupci E-Typa pa bo tudi v F-Typu  Heritage 60 Edition velik del dodatkov, pa tudi armaturna plošča izdelanih iz aluminija. In da bo vsem, ki bodo sedli v njegovo kabino jasno, za kakšen avtomobil gre, bo na pokrov predala pred naslonom za roko nameščena ploščica z napisom 'SVO (Special vehicle operations) Bespoke One of Sixty.'

Posebna izdaja F-type-a bo namreč omejena na vsega 60 vozil enake konfiguracije, izbirati pa bo mogoče le med tem, ali bi raje želeli različico kupe ali kabriolet. Ne glede na to pa bo pod motornim pokrovom na voljo le najmočnejši pogonski sklop. Petlitrski osemvaljnik, ki ob pomoči kompresorja proizvede 575 'konjev' ali 423 kilovatov moči. Dovolj za pospešek do 100 kilometrov na uro v 3,5 sekundah in najvišjo hitrost, elektronsko omejeno na 299 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"