Jaguar pripravlja SUV

26. 9. 2011
Deli
Jaguar SUV (foto: Bojan Perko)
Bojan Perko

Jaguar menda za leto 2015 pripravlja razkošnega športnega terenca

Po nekaterih govoricah naj bi si osnovo delil z Land Roverjem Evoquom, od katerega naj bi prevzel tudi štirikolesni pogon in dvolitrski bencinski turbinsko polnjeni štirivaljnik z največjo močjo 240 'konjičev'. Zraven bi lahko bil še 2,2-litrski turbodizelski štirivaljnik. Takšna je ena plat zgodbe, ki ji manjka verodostojnosti, saj je Evoque že serijski izdelek, torej bi težko verjeli, da bi Jaguar za razvoj njegovega klona potreboval še štiri leta.

Bolj verjetne se zdijo govorice, da naj bi Jaguar za svoje prihodnje modele XJ in XK razvijal novo platformo s pogonom na zadnji kolesi, ki bi jo lahko priredili tudi za štirikolesni pogon. Ker naj bi vanjo izdatno vgradil aluminij, bi bili na njej zasnovani avtomobili za 200 do 300 kilogramov lažji od tekmecev. Ker je razvoj platforme drag, bi morali na njeni osnovi vsako leto izdelati vsaj 200 tisoč avtomobilov. Pri doseganju načrtov bi bil zato pomemben tudi športni terenec, ki meri predvsem na trge v Ameriki, Kitajski in Rusiji.

Jaguarjev oblikovalec Ian Callum naj bi mu urezal lahko aluminijasto karoserijo, poleg Evoquovega štirivaljnika pa bi se pod motornim pokrovom lahko pojavil tudi novi 3,7-litrski motor V6. Katerikoli že bo, bo združen s štirikolesnim pogonom, ki ga pri Jaguarju že razvijajo. Obeta se torej še en privlačen avtomobil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja