Video: Jaguar se z reli F-typom klanja legendarnemu modelu XK-120

12. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Par avtomobilov F-type Chequered Flag je v poklon dirkalniku prejelo popolno dirkaško preobrazbo po standardih organizacije FIA.

Če bi vas danes vprašali, kateri je najbolj znan avtomobil znamke Jaguar, bi verjetno mnogi izmed vas dejali E-type. To vsekakor ni nič nenavadnega, avtomobil je ob prihodu na trg razburkal avtomobilski svet, ob njem ni ravnodušen ostal niti sloviti Enzo Ferrari, ki ga je označil kot najlepši avtomobil na svetu. A tako E-type kot tudi nekateri njegovi predhodniki (ter seveda še bolj številni nasledniki) svojo slavo dolgujejo še enemu legendarnemu modelu znamke, Jaguarju XK-120, ki letos slavi okrogel jubilej.

70 let mineva od predstavitve omenjenega avtomobila (leta 1948 je na ceste zapeljal tudi prvi Porsche 356 in tudi prvi Land Rover), ki se je v dobrem desetletju in pol proizvodnje dokazal tudi na različnih dirkah, tako v Le Mansu kot tudi na relijih. Avtomobil z registrsko oznako NUB 120 je tako kot prvi avtomobil slavil zmago na Alpskem reliju (Coupe des Alpes) brez pribitka kazenskih točk. In prav ta avtomobil je zdaj dobil duhovnega naslednika v obliki para reli dirkalnikov F-Type kabriolet.

Čisto pravi reli 'specialki'

Ne, žal ne gre za prototipa serijskih vozil oziroma bodočih dirkalnikov, kljub temu pa gre za prava avtomobila, namenjena reliju. V ta namen so jima pri Jaguarju pod pokrov vgradili lahka dvolitrska turbo štirivaljnika s 300 'konji' (221 kilovati) moči in pogonom na zadnji kolesni par. Avtomobila sta dobila tudi varnostno kletko, mehkejše vzmetenje školjkaste sedeže s šesttočkovnimi varnostnimi pasovi, izboljšane zavore, gasilni aparat in komplet dodatnih štirih žarometov na pokrovu motorja, s čimer bosta izpolnila zahteve organizacije FIA.

»Le redko se pojavi priložnost zasnovati reli dirkalnik, zato sem bil navdušen nad tem, kako dobro lahko modernemu športnemu avtomobilu spremenimo karakter in ga približamo tovrstnim dirkalnikom. Ta dva avtomobila sta ustrezen poklon modelu XK-120 in vsem drugim športnikom zadnjih 70 let, vključno z omejeno serijo F-type-a Chequered Flag, na katerem slonita,« je dejal Ian Callum, vodja Jaguarjevega oblikovalskega studia.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja