Video: Jaguar XE 300 Sport je najhitrejši na ledu

20. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

V dirki na tri kilometre se je pomeril proti najhitrejšemu drsalcu na svetu in ga ugnal za več kot minuto.

Avtomobilske dirke na ledu so brez dvoma ena izmed bolj zanimivih stvari v svetu motošporta. A po navadi potekajo tako, da tekmuje več avtomobilov. Pri Jaguarju pa so se tega lotili nekoliko drugače. S svojim XE 300 Sport (premišljeno opremljenim s štirikolesnim pogonom) so se namreč na ledu postavili po robu aktualnemu olimpijskemu prvaku v hitrostnem drsanju na ledu, Madžaru Shaolinu Sándorju Liuju.

Omenjeni Jaguar, ki ravno te dni doživlja svojo premiero, se je proti omenjenemu drsalcu pomeril na največji umetni progi za hitrostno drsanje na svetu v nizozemskem kraju Flevonice, saj je ta dolga kar tri kilometre. Poleg štirikolesnega pogona so Britanci največ stavili na motor vozila, ki kljub le dvema litroma delovne prostornine in brez uporabe turbine proizvede zadovoljivih 300 'konjev' ali 220 kilovatov moči.

Madžar hiter, a nemočen proti Britancu

Prvi se je na progo podal Madžar, sicer strokovnjak za kratke proge, ki je omenjeno razdaljo oddrsal v spoštovanja vrednem času štirih minut in štirih sekund, zato se je sprva zdelo, da bo imel Jaguar XE 300 Sport celo nekaj dela s tem, da bo na dirki zmagal. Vseeno pa se je hitro pokazalo, da je bil strah odveč, saj je s tremi kilometri ledu jaguar opravil v treh minutah in treh sekundah s povprečno hitrostjo 59 kilometrov na uro. Slednji je sicer imel na krovu britansko hitrostno drsalko Elise Christie, sicer Sandorjevo partnerko, kar je za Madžara pomenilo dodaten pritisk in hkrati spodbudo.

Roko na srce, kakšen bo rezultat, je bilo večini verjetno znano že zelo kmalu. Dvoboj bi bil na drugi strani nekoliko bolj zanimiv na kakšni krajši progi, kjer bi Jaguar XE 300 Sport le s težavo dosegal takšne hitrosti kot na Nizozemskem. A priznati moramo, da je Jaguarju znova uspel zanimiv marketinški podvig, kakršnih so skupaj s partnerskim podjetjem Land Rover v zadnjem času nanizali že kar nekaj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja