Je koncept Toyota FV2 naša prihodnost na cesti?

5. 11. 2013
Deli

Toyota bo predstavila enosed Toyota FV2, ki morda napoveduje revolucijo cestne vožnje.

Na letošnjem sejmu Tokyo Motor Show bo Toyota predstavila kar nekaj zanimivih novosti, vključujoč koncepte prihodnosti, s katerimi na inovativen način pristopajo k razumevanju potreb posameznika, ko pride do izbire vozil. Tokyo Motor Show bo sicer odprt od 20. novembra do 1. decembra.

Med opaznejšimi idejami je vsekakor Toyota FV2, koncept, ki bo na sejmu doživel svojo svetovno premiero. FV2 sledi filozofiji 'zabavne vožnje', Fun To Drive, pri čemer se oddaljuje od standardnega koncepta osebnih avtomobilov. FV2 se, kot pravijo pri Toyoti - poveže z voznikovim telesom in njegovim srcem.

Toyota FV2 koncept

Telo: Namesto klasičnega volana voznik Toyoto FV2 upravlja s premikanjem telesa, za intuitivno usmerjanje vozila tako v levo ni desno, kot tudi naprej in nazaj. FV2 prav tako uporablja ITS tehnologijo, s katero se povezuje z drugimi vozili na cesti in cestno infrastrukturo, da lahko vozniku nudi predhodna opozorila o bližini drugih vozil, križišč in podaja varnostne nasvete.

Toyota FV2 v akciji

Srce: Toyota si voznikov odnos s FV2 zamišlja kot odnos med jezdecem in njegovim konjem. Zato ima vozilo vključen sistem Toyota Heart Project, preko katerega se voznik in vozilo skupaj razvijata. Posledično vozilo preko glasu voznika zaznava njegovo čustveno stanje, oceni njegove sposobnosti pri vožnji, predlaga destinacije in se nasploh vede kot pravi kopilot, ki vozniku pomaga k boljši izkušnji na cesti. Toyota Heart Project uporablja umetno inteligenco, ki se je sposobna prilagajati razvoju voznika. 

Sredi novembra naj bi za pametne telefone pripravili celo aplikacijo, ki bo bolje razkrila prihodnost s Toyoto FV2.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja