Jeep s kopico novosti obeležuje 80 let pustolovščin

28. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Novosti so bili deležni kar štirje njihovi modeli, dva izmed njih nekoliko večjih.

Džip: poogovorni izraz za terenske avtomobile. Nekako tako kot so bile 'adidaske' v času nekdanje skupne države sinonim za športne copate. A če je slednji v zadnjih letih bolj ali manj izginil iz splošne rabe, se džip še vedno uporablja v izrazoslovju. A to niti tako nenavadno. Da še naprej ostaja v trendu, še naprej skrbijo v podjetju, natanko 80 let po tem, ko so na ceste, ali bolje rečeno, na vojaška bojišča po svetu zapeljali prvi Willys-Overlandi, prvi masovno proizvajani štirikolesno gnani osebni avtomobili, kasneje poznani kot Jeep-i.

Okroglo obletnico so pri Jeepu, ki od nedavnega spada v koncern Stellantis, proslavili s kar nekaj novostmi. Jasno, v čast najstarejšemu Jeepu so pripravili posebno serijo vozil s paketom opreme, ki jo bodo deležni modeli Renegade, Compass, Gladiator in pa Wrangler, sicer duhovni naslednik izvirnega Jeepa. Četverica bo nosila oznako 80th Anniversary, imela pa bosta še nekaj dodatkov, ki jih doslej tudi v najvišjih paketih opreme ni bilo mogoče dobiti.

Vsi avtomobili bodo tako deležni 18-palčnih litih platišč in pa številnih karoserijskih ter notranjih okrasnih elementov v sivi barvi. A kar bo avtomobile najbolj ločilo od njunih običajnejših bratov, bodo v sedeže in talne obloge všiti tekstilni logotipi s silhueto prvega Jeepa in pripisom '80th' poleg slednjega. Hkrati bodo vsa vozila opremljena z LED sprednjimi žarometi in zadnjimi lučmi, uConnect infozabavnim sistemo z zaslonom premera 8,4-10,1 palcev ter posebnimi sedežnimi prevlekami.

Oba novinca bosta na ceste zapeljala predvidoma že spomladi, zastopniki pa so medtem že začeli z zbiranjem prednaročil. Sicer pa je posebna serija vozil le ena izmed novosti, ki so jih pripravili pri Jeepu. Z letošnjim letom so namreč uvedli program za svoje stranke, poimenovan Jeep Wave, ki med drugim lastnikom vozil znamke Jeep nudi (prva) dva brezplačna servisa, pomoč na cesti in pa tudi povabila na različne dogodke, ki jih bo znamka pripravljala v prihodnje.

Brezplačnih servisov bodo sicer deležni tudi kupci naslednjega v vrsti elektrificiranih Jeepov, Wranglerja Rubicon 4xe, ki bo na ceste in brezpotja prvič zapeljal še pred letošnjim poletjem, a hkrati za verjetno največjo Jeepovo novostjo v letošnjem letu: novo generacijo modela Compass. O slednji pri Jeepu zaenkrat, kljub temu, da so ga že povsem razkrili, molčijo, izdali pa so, da bo nastajal v italijanski tovarni Melfi.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja