Jeep Wrangler na sončni strani Alp

28. 6. 2007
Deli

Slovenski uvoznik za vozila Jeep je predstavil novega Wranglerja, ki nadaljuje 65-letno zgodbo o izvrstnih terencih, ki so ponesli znamko Jeep v svet. Novi Wrangler je še vedno podoben predhodnikom, za kar so zaslužni okrogli žarometi, maska z značilnimi sedmimi pokončnimi režami in iz karoserije štrleči blatniki.

Wrangler se prodaja v dveh različicah, krajši in daljši. Prvi so v dolžino namerili 4.223 milimetrov, petvratni model pa se konča po 4.751 milimetrih. Kaj je še novega? Nova je armaturna plošča z novimi merilniki in štirikrakim volanskim obročem. Zaradi večjih mer je v notranjosti več prostora za potnike, v prtljažnik pa bodo kupci lahko zlili (nekateri to lahko že počnejo) do 486 litrov prtljage v osnovni konfiguraciji, ob podrtih sedežih pa do 1.600 litrov.

Pri nas v prodajnem ceniku stoji le Wrangler z 2, 8-litrskim turbodizlom, ki ga izdelujejo pri VM Motori. Sodobni agregat zmore 130 kilovatov (177 KM) pri 3.800/min in 410 Nm pri 2.000-2.600/min. Agregat je povezan s šeststopenjskim ročnim ali petstopenjskim samodejnim menjalnikom. V povprečju naj bi porabil 9, 9 litra plinskega olja na 100 prevoženih kilometrov, Wranglerja pa požene vse do 180 kilometrov na uro.

Wranglerja s 3, 8-litrskim bencinskim V6 (146 kW, 198 KM) je mogoče dobiti po naročilu. Novi Wrangler je še boljši na terenu (ročno vklopljiv štirikolesni prenos moči Command-Trac in Rock-Trac, različica Rubicon s prednjo in zadnjo zaporo diferenciala, z močnejšo prednjo premo in s sprostitvijo prednjega prečnega stabilizatorja) in na utrjenih poteh, kjer pride do izraza izboljšana trdnost. Vpetje prednje in zadnje preme je povsem novo.

Za Wranglerja z najbolj osnovno opremo in z oznako Sport (tri vrata, ABS, ESP, varnostni blazini, po višini nastavljiv volan, radio s CD- in MP3-predvajalnikom) je treba pri nas odšteti 26.999 evrov, petvratni Wrangler pa stane najmanj 29.999 evrov. Sahara je nadgradnja opreme Sport (klimatska naprava, lepši števci, spodnji del armaturne plošče poteka po celotni širini, usnjen volanski obroč, kompas, osvetlitev motornega prostora), na vrhu pa je najbolj terensko naravnan Rubicon.

Letos načrtujejo pri slovenskem uvozniku prodati 40 Wranglerjev. Večina teh bo trivratnih.

Foto: Jeep

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"