K Mercedesu se vrača optimizem

24. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
K Mercedesu se vrača optimizem (foto: Daimler AG)
Daimler AG

Prvi znaki okrevanja so že na vidiku.

Avtomobilska in kovinarska industrija se je v Nemčiji do neke mere že vrnila v običajne tirnice, kar pa ne pomeni, da je situacija zaradi koronavirusa že normalizirana. Po mnenju sindikalistov v sindikatu IG Metall naj bi bilo tako še vedno ogroženih okrog 300.000 delovnih mest, najbolj pa bi bili v primeru poslabšanja razmer na udaru delavci v avtomobilski in elektro industriji.

Nekoliko bolj optimistični pa so kljub vsemu pri Mercedesu, kjer se že kažejo prvi rezultati okrevanja, tudi na finančnem področju. Kot ugotavljajo pri Daimlerju, lastniku znamke Mercedes-Benz namreč po poročanju tiskovne agencije Reuters že opažajo močno rast prodaje novih vozil, še posebno v segmentu osebni avtomobilov višjega cenovnega razreda.

Da se situacija obrača na bolje kažejo tudi delnice podjetja. Te so namreč včeraj zrasle za 5,5 odstotka, kar je precej nad nemškim povprečjem oziroma nad indeksom DAX. Razlog za to strokovnjaki sicer pripisujejo tudi sodelovanju Mercedesa z ameriškim proizvajalcem električnih avtomobilov Tesla in pomoči pri izdelavi električnih avtomobilov. Tesla je namreč eden izmed redkih proizvajalcev, ki je ob koncu minulega četrtletja zabeležil profit – že četrto četrtletje zapored.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja