Kaj pomenijo rumenimi trakovi na ogledalu?

14. maj je mednarodni poklicnih voznikov, katerih delo je pogosto prezrto. Zahvalite se jim lahko tako, da od 10 do 14. maja na desno bočno ogledalo njihovih vozil privežete rumen trak

V dneh med 10. in 14. majem bo potekal teden hvaležnosti, ko se lahko vsak zahvali poklicnim voznikom tako, da na desno bočno ogledalo njihovih vozil priveže rumen trak. Mednarodna zveza poklicnih voznikov UICR, katere članica je tudi Zveza Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ob prazniku poudarja, da delo poklicnih voznikov pogosto ostaja prezrto, in da pridobivanje veščin, potrebnih za upravljanje velikega avtobusa ali tovornjaka, zahteva veliko časa in truda. Vse več je tudi usposabljanja, od obvladovanja najnovejše tehnologije do učenja načina poslovanja podjetja.

Ni veliko drugih služb, kjer bi bila trenutna odvrnitev pozornosti lahko nevarna, toda za profesionalne voznike je to vsakodnevna resničnost. Zato so previdni, poznajo vse najboljše prakse, vsako pravilo poslovanja prevozniškega podjetja, in vsak na novo posodobljen zakon,  vsemu temu pa natančno sledijo. Nenazadnje, poklicni vozniki tudi ne morejo biti doma tako pogosto, kot večina drugih ljudi. Ne glede na to, ali odhajajo ob zori in se pozno vrnejo domov ali ostanejo na poti več tednov, to ni običajni delovni urnik. Profesionalni vozniki redko dobijo javno pohvalo in priznanje, ki si ga zaslužijo. Kljub temu si v UICR in njenih državah članicah po najboljših močeh prizadevajo, da bi dobili možnosti za dokazovanje svoje pripadnost in za prikaz profesionalnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"